Rev0luţie şi nu prea în sânul artelor marţiale. Consilierul MTS Octavian Budică a clarificat problema premierilor pentru sportivii medialiaţi în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul pe probleme de arte marţiale din MTS, Octavian Budică, a discutat pentru "Adevărul" despre spinoasa problemă a premierii sportivilor care au obţinut performanţe în acest an şi care încă îşi aşteaptă recompensele cuvenite din partea ministerului de resort.

Domnule Budică, nu demult aţi fost numit consilier pe probleme de arte marţiale în cadrul MTS? Care este rolul dumneavoastră?

Rolul meu este unul consultativ şi nu unul administrativ, cel puţin până în acest moment. Sporturile provenite din artele marţiale sunt un domeniu vast şi complex, ce necesită o atenţie sporită şi o cunoaştere aprofundată a domeniului. Principalul meu deziderat este de a apăra interesele federaţiilor şi departamentelor de arte marţiale şi a instala o stare de normalitate nu într-o formulă impusă de mine, ci în cea dorită atât de lumea sporturilor marţiale, cât şi de minister.

De ce spuneţi că vreţi să instalaţi o stare de normalitate? Ce nu e normal în acest domeniu?

Clonarea unor sisteme de karate în anii trecuţi, cu ajutorul funcţionarilor din minister, a avut repercursiuni şi probabil va mai avea, mai ales în privinţa sumelor destinate premierii unor sisteme care, în fond, reprezintă acelaşi lucru. Apoi, de la distrugerea FRAM în anii '90, s-au înfiinţat pe bandă rulantă federaţii de sporturi marţiale. O clasificare a acestora şi un nomenclator ar fi oportune atât în relaţia cu ministerul, cât şi în privinţa relaţiilor dintre federaţii şi departamente.

S-a vehiculat în anumite medii varianta că aţi fost numit consilier cu sprijinul preşedintelui FR Kempo, Amatto Zaharia şi al preşedintelui FR Karate, Lucian Băroiu. Cum comentaţi?

Nimic mai aberant! Pe Lucian Băroiu abia îl cunoaşteam la momentul numirii mele în funcţie, iar Amatto Zaharia nu avea această influenţă asupra doamnei Tocală, domnia sa fiind cea care m-a susţinut şi numit. În ciuda faptului că eu, personal, şi revista pe care am condus-o, „Sport Revolution”, am criticat adesea ministerul şi chiar pe Carmen Tocală, tot noi am adus în prim plan şi părţile pozitive ale activiăţii ministerului.

Cum au primit cei din arte marţiale numirea dumneavoastră?

La nivel de conducere de federaţii şi departamente, părerile sunt împărţite. Contestatarii mei, până mai ieri prieteni mincinoşi, au întors brusc armele şi şi-au schimbat părerile doar pentru că interesele lor meschine nu au fost împărtăşite. La unii dintre ei nu mă miră atitudinea, dar în privinţa altora trebuie să recunosc că am trăit sentimente profunde de dezamăgire şi lehamite. În schimb, antrenorii, sportivii şi o parte din preşedinţii de federaţii mă susţin, deoarece munca mea de ani de zile a fost pusă în slujba promovării lor.

Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă artele marţiale?

Clonarea federaţiilor şi a departamentelor care au de fapt acelaşi obiect de activitate şi sunt în esenţă acelaşi lucru. Apoi, orgoliile nemăsurate şi lipsa de viziune din rândul veteranilor artelor marţiale, care nu au nimic în comun cu sportul, performanţa şi managementul specifice anului 2013. Nu în ultimul rând, o clarificare a federaţiilor în funcţie de afilierea internaţională şi de recunoaştere de către marile organisme sportive din lume.

Credeţi că veţi reuşi să faceţi pace între protagoniştii acestui segment sau să faceţi o revoluţie în sânul artelor marţiale?

Nu. Nici nu mai îmi doresc. Eu trebuie să-mi urmez calea mea, cu convingere şi credinţă şi acolo unde pot, să ajut din toate punctele de vedere. Ce revoluţie?! Ca să faci o revoluţie îţi trebuie "revoluţionari", oameni cu o gândire deosebită şi un spirit cu adevărat progresist şi curajos. Aceşti oameni îi găsim cu greu printre liderii artelor marţiale, din nefericire.

După ce aţi devenit consilier la MTS, ştiu aţi avut mai multe oferte de a pleca, unele politice, altele din mass-media. Ce vă doriţi să faceţi în continuare?

Sunteţi bine informat, dar prefer să nu comentez acest subiect.

Ce ne puteţi spune despre premierile sportivilor care fac performanţă? Ştiu că sunt întârzieri mari...

La unele federaţii şi departamente, s-au făcut anumite premieri şi ştiu că până la finalul acestui an şi începutul anului viitor alte părţi importante din datorii vor fi achitate. Nu există săptămână să nu militez pentru drepturile sportivilor şi antrenorilor. Acolo, însă, unde lucrurile nu sunt chiar în normalitate, am preferat să stau deoparte. Credeţi-mă că sunt şi nereguli. Doamna Tocală înţelege foarte bine situaţia, dar deciziile domniei sale trebuie să plece de la cele mai bune principii legale şi morale.

Oamenii din artele marţiale se plâng şi acuză MTS-ul pentru această situaţie. Cum comentaţi?

Este o vină comună. MTS-ul are partea sa de vină prin deciziile luate în anii trecuţi, aşa cum unu, doi lideri au stricat relaţia prin împroşcarea gratuită cu noroi în stânga şi în dreapta din dorinţa de a controla acest segment. Evident, în spatele vorbelor frumoase se ascund interese personale ce au distrus şi erodat această relaţie.

Ne-am interesat şi în proporţie de peste 90% sunteţi considerat un prieten al sportivilor şi antrenorilor proveniţi din artele marţiale. Vă simţiţi flatat?

Nu vă contrazic. Cum am mai spus, munca mea de peste opt, nouă ani a fost dedicată susţinerii acestui palier sportiv. Menirea mea este să sprijin sporturile marţiale şi mai mult, acel concept de „artă” marţială ce presupune o lume complexă în care se regăseşte respectul, cultura, istoria, medicina, literatura şi nu în ultimul rând frumuseţea şi curajul spiritului uman. Asta reprezintă cu adevărat arta marţială, iar eu militez pentru apărarea drepturilor celor care o practică.

Palmares sportiv Octavian Budică

* Practic Artele Marţiale din anul 1996
* 80 meciuri în total (1996 - 1998 mai multe competiţii interne de Karate)
* Câştigător al mai multor cupe interne de arte marţiale de contact:
1. Cupa Bucureşti F.R.K.T. Karate Full Contact 1998
2. Cupa Bucureşti Asociaţia Sportivă de Karate Toshirom- Full Contact Karate 1999
3. Cupa României "Kamikaze" Karate Full Contact 1999
4. Cupa Bucureşti "Club ENPI" Karate Full Contact 2000
5. Cupa Bucureşti Tai-Jitsu-Karate Full Contact 2002
6. Cupa României "Zanshin" Full Contact 2002
7. Cupa Bucureşti "Samurai" Full Contact 2002
8. Cupa Bucureşti Karate Full Contact 2004
9. Cupa României Karate Full Contact 2004
10. Locul 3 CN Kyokushin 2004-2005
11. Campion Naţional Hard-Contact FR Kobudo

Cometiţii Internaţionale:
1. Cupa Internaţională Kyokushin Budo Kai 2004 - loc 3
2. Campionatul Mondial Kempo 2008 - 2 bronz, 1 argint
3. Campionatul European Kempo - O Sport 2011 - 2 bronz
4. Campionatul Mondial Kempo - WKM MMA 2011 - 1 argint
5. Campion Mondial cu Echipa 2011 - România loc 1 pe naţiuni
* Centura Neagră 2 Dan Kempo
* Centura Neagră 2 Dan Kick Box
* Centura Neagră 3 Dan Karate
multiple distincţii la nivel naţional şi internaţional pentru contribuţia la dezovoltarea artelor marţiale şi sporturilor marţiale.

Octavian Budică a fost timp de trei ani redactor la revista „Sport4All”, coordonator al departamentului de politică externă la săptămânalele naţionale „Reporter special”, vicepreşedinte al Ligii Profesioniste de Tenis, fost director general al revistei „Sport Revolution”, realizator al emisiunii radio „Sport Revolution” de la Radio Sport Total FM.

Revoltă mare în sânul artelor marţiale

Situaţia ingrată a sportivilor care nu şi-au primit premiile i-a revoltat pe conducătorii departamentelor sau federaţiilor de arte marţiale. Aurel Pătru, preşedintele departamentului de Karate SKDUN, a blamat atitudinea MTS-ului, susţinând că neacordarea acestor drepturi va produce doar efecte negative.
“MTS minimalizează rezultatele noastre şi se înşeală amarnic. I-am invitat pe cei din minister să vină să vadă standardul la care lupă sportivii noştri, dar nu a venit nimeni, nu-i interesează. Sunt profund dezamăgit. E uşor să tragi concluzii pripite. Eu voi aştepta în continuare să se rezolve această situaţie, nu sunt un om care să forţeze lucrurile. Dar e păcat că se tot amână, avem o generaţie foarte bună acum, dar aceşti sportivi foarte buni se retrag din activitate pentru că nu au bani. Mulţi s-au angajat ca să aibă cu ce trăi şi vin din ce în ce mai rar la antrenamente. M-aş bucura tare mult ca aceste premieri să fie făcute înainte de sărbători. Nu cred că MTS îşi doreşte ca sportivii să se retragă din cauză că nu mai sunt motivaţi. Premierile reprezintă singurul lor ajutor. Chiar dacă nu sunt mulţi bani, pentru ei sunt foarte importanţi.”

Pe aceeaşi lungime de undă a fost şi Liviu Crişan, preşedintele Federaţiei Române de Karate WKC, care a declarat: “Opt luni reprezintă o perioadă enormă de aşteptare. Noi suntem la coada listei şi aşteptăm în continuare. Dacă nu se vor face premierile anul acesta, vom pierde mulţi sportivi. Ei s-au îndatorat, nu mai au cu ce trăi, sunt unii care trăiesc doar din sport. Sunt oameni pentru care a cântat imnul şi pe care nu poţi să neglijezi în halul acesta. Dacă nu vor să ne mai dea aceste premieri, măcar să ne spună, să nu mai aşteptăm ca fraierii. E penibilă această situaţie, nu ştiu dacă şi alte ţări se confruntă cu aceleaşi probleme.”

Amatto Zaharia, preşedinte FR Kempo: „Am discutat problema premierilor cu Carmen Tocală şi am constatat că cea mai mare parte din vină aparţine unor din interiorul nostru, care, din dorinţa de a controla între sistemul marţial, au dezinformat şi denaturat realitatea. Atât doamna Carmen Tocală, cât şi ministrul Bănicioiu sunt foarte deschişi la problemele cu care se confruntă sprortul românesc şi sunt absolut covins că se vor ţine de cuvânt şi vor face tot posibilul pentru ca sărbătorile de iarnă să fie ceva mai bune pentru campionii din sporturile de luptă.”

În replică, secretarul de stat în MTS, Carmen Tocală, a precizat că până la finalul anului toţi sportivii îşi vor primi recompensele cuvenite. „A durat atât de mult pentru că a fost nevoie ca federaţiile să ne pună la dispoziţie toate dosarele de premiere. Cert este că în maximum o săptămână toţi sportivii îşi vor primi banii, conform ordinului din 2010. Toată lumea are şanse egale, situaţia se va regla curând. Sumele sunt uriaşe la artele marţiale şi nu vrem să greşim când le vom împărţi pentru că nu vrem să ne trezim cu Curtea de Conturi peste noi”, a declarat Tocală pentru „Adevărul”.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite