Regionalizare şi în fotbal. Gică Popescu, atacat imediat după lansarea programului: „E copy-paste după al meu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gică Popescu, lângă Anghel Iordănescu, actual şi viitor director tehnic al FRF, şi Gică Hagi. Ultimii doi se vor ocupa împreună „de implementarea strategiei şi viziunii la nivel naţional“
Gică Popescu, lângă Anghel Iordănescu, actual şi viitor director tehnic al FRF, şi Gică Hagi. Ultimii doi se vor ocupa împreună „de implementarea strategiei şi viziunii la nivel naţional“

Într-o conferinţă de presă oficială, „Baciul“, principalul favorit la alegerile pentru preşedinţia FRF, şi-a prezentat strategia. Principalele puncte ţintesc mărirea ariei de selecţie a jucătorilor români, cu un accent pus pe regionalizare.

Acuzat că n-ar avea un proiect clar şi o strategie, odată cu posibila câştigare a scaunului de preşedinte la FRF, Gică Popescu a venit marţi cu lucruri concrete. Cel puţin pe hârtie. 

Într-o conferinţă de presă, flancat de o pleiadă de foşti mari internaţionali ai României, plus „Generalul“ Iordănescu, Popescu a vorbit despre strategii şi a venit cu idei. Toate arată, deocamdată, foarte bine. Distanţa dintre promisiunile electorale şi realitate se va putea observa abia după 5 martie. Acum există sigur un plan cu multe puncte. Ce promite Popescu?

Mai multă regionalizare. Într-un moment în care politicul influenţează tot mai mult sportul, nu surprinde că „Baciul“ se foloseşte de acest trend. Fostul internaţional doreşte ca Federaţia să aibă sub comandă opt centre regionale, care „să deţină câte o selecţionată pentru fiecare categorie de vârstă la care există competiţie naţională de copii şi juniori”. În plus, 42 de scouteri ar urma să lucreze pentru FRF, câte unul pentru fiecare judeţ al ţării (41 plus Bucureşti). 

Dezvoltarea fotbalului şcolar şi juvenil. Gică Popescu susţine că a demarat discuţii cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu cel al Tineretului şi Sportului, pentru implementarea unui proiect de promovare a sportului (în special a fotbalului) în şcoli. Ar urma crearea de competiţii pentru echipele şcolare, astfel încât să fie câştigată încă o arie de selecţie. De aici, cei mai talentaţi tineri fotbalişti ar urma să ajungă la centrele regionale de fotbal.

Atenţie acordată copiilor familiilor imigranţilor români. „După 1990, peste 2 milioane de români au părăsit ţara. Copiii plecaţi odată cu părinţii lor, sau cei născuţi acolo, s-au îndreptat către sportul de performanţă la un moment dat, majoritatea alegând fotbalul“, scrie în programul lui Popescu. Până de curând, FRF nu avea informaţii exacte despre aceştia. „În baza relaţiilor bune de colaborare pe care le avem cu federaţiile mari din vestul Europei, vrem să obţinem o situaţie la zi a tuturor copiilor care joacă la juniorii cluburilor din străinătate“, a spus Popescu. 

Creşterea combativităţii. „Până la 12 ani nu trebuie să existe clasament sau probleme tactice. Trebuie să fie doar plăcerea de a juca. Vom obliga antrenorii să-i înveţe pe copii să joace mai agresiv, prin schimbarea regulamentului, să nu mai poate da gol de la mijlocul terenului, să înscrie din careu. Doar aşa vom creşte în combativitate şi nu vom mai fi <mămăligi> în competiţii internaţionale”.

Fond de pensii şi asigurări obligatorii pentru fotbalişti. În ciuda impresiei, există destui jucători, în Liga I, care, la finalul unei cariere destul de scurte, constată că n-au pus deoparte prea mult. Popescu vrea să îmbunătăţească această realitate, prin crearea unui fond de pensii. Jucătorii din primele trei divizii vor cotiza cu o sumă stabilită în funcţie de venituri, iar după retragere vor beneficia de o rentă. În plus, fostul internaţional vrea reintroducerea asigurărilor obligatorii pentru toţi fotbaliştii profesionişti. 

„E copy paste după programul meu“

Imediat după conferinţa de presă, Gică Popescu a fost criticat de către Răzvan Burleanu, actualul preşedinte de la Minifotbal. „Am auzit de aceste 90 de pagini pe care domnul Popescu le-a încropit. Mi-e teamă să nu avem un candidat copy-paste după programul lansat de mine anul trecut. Necesitatea regionalizării este o idee pe care mi-am asumat-o şi am transmis-o mai devreme“, a spus Burleanu. 

Organigrama „Baciului“

Gică Popescu – preşedinte FRF

Adalbert Kassai – secretar general 

Dumitru Mihalache – director de competiţii

Cristian Bivolaru – director relaţii internaţionale

Paul Prodan – director financiar

Anghel Iordănescu – director tehnic al FRF

Gheorghe Hagi – se va ocupa de implementarea programului tehnic la loturile naţionale

Bogdan Stelea – antrenor Under 21 şi membru în Colegiul tehnic

Ilie Dumitrescu – şeful departamentului de strategii şi programe

Mihai Neguţ – PR

Vine şi băiatul lui Bivolaru

Singurul nume pe care Popescu n-a vrut să-l dezvăluie este cel al lui Octavian Bivolaru (32 de ani). Acesta este fiul lui Cristian Bivolaru şi lucrează în prezent la UEFA, dar va veni la FRF ca şef al Departamentului Juridic şi de Licenţiere, în cazul în care Gică va câştiga alegerile. Surpriză însă în cazul lui Ion Crăciunescu, un colaborator şi apropiat al lui Popescu, care n-a mai prins lotul „Baciului". „Nu va face parte din echipa noastră. Şef la CCA va rămâne Alexandru Deaconu", a anunţat Popescu.

Rivalii lui Popescu la alegerile din 5 martie

Siguri

Vasile Avram, fost preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (miercuri, ora 13.00, îşi lansează oficial candidatura)

Răzvan Burleanu, preşedinte FR de Minifotbal

Marcel Puşcaş, fost fotbalist

Posibile candidaturi

Ioan Andone, Adrian Porumboiu, Gheorghe Chivorchian

Citeşte şi 

Răzvan Burleanu dezvăluie dedesubturile luptei pentru şefia FRF. Cine e omul care îi face campanie lui Gică Popescu

Vasile Avram şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al FRF

Candidatul în chiloţi: Sorin Răducanu, fost vârf la Dinamo şi la Sportul Studenţesc, atacă şefia FRF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite