Petrodolarii arabilor fac minuni în fotbal: FIFA a trimis o nouă competiție majoră în Orient

0
Publicat:

Arabia Saudită, foarte activă în diplomaţia sportivă în ultimii ani, a obţinut organizarea următoarei Cupei Mondiale a Cluburilor la fotbal, programată în luna decembrie, a anunţat FIFA, la câteva zile după ce Real Madrid a cucerit trofeul la ediţia găzduită de Maroc, informează AFP.

Fanii saudiți au motive de bucurie: Mondialul Cluburilor se va juca la Riad
Fanii saudiți au motive de bucurie: Mondialul Cluburilor se va juca la Riad

"Consiliul FIFA a desemnat în unanimitate Federaţia de fotbal din Arabia Saudită drept gazdă a turneului programat între 12 şi 22 decembrie 2023", a scris Federaţia internaţională de fotbal într-un comunicat.

După modelul Qatarului, gazda Cupei Mondiale din 2022, şi Arabia Saudită, primul exportator de petrol brut din lume, a multiplicat în ultimii ani marile evenimente sportive organizate pe teritoriul său, pentru a-şi diversifica economia şi a-şi îmbunătăţi imaginea, pe fondul acuzaţiilor de represiune în regatul ultraconservator.

Organizarea Mondialului cluburilor răspunde acestei strategii, în timp ce autorităţile saudite au o în vedere o candidatură comună la organizarea Cupei Mondiale din 2030, competiţia regină a fotbalului, probabil în asociere cu Grecia şi Egipt.

Lansată în 2000 şi apoi inclusă definitivă în peisajul sportului rege în 2005, în locul defunctei Cupe Intercontinentale, Cupa Mondială a Cluburilor reuneşte campioanele celor şase confederaţii din cadrul FIFA, inclusiv deţinătoarele trofeelor în Liga Campionilor (Europa) şi Copa Libertadores (America de Sud), precum şi o echipă din ţara organizatoare (în total şapte cluburi).

Acest format deschide calea unei eventuale participări a superstarului portughez Cristiano Ronaldo (38 ani), care evoluează în prezent la Al-Nassr, una dintre echipele de top din Arabia Saudită.

FIFA prevede lărgirea acestui format al Cupei Mondiale a Cluburilor, cu un turneu cvadrienal, cu participarea a 32 de echipe, a cărui primă ediţie ar urma să aibă loc în 2025. Pe această temă, Consiliul FIFA a definit repartizarea locurilor calificative pe continente, cu patru cluburi calificate din Asia, patru din Africa, patru din America Centrală şi de Nord, şase din America de Sud, unul din Oceania şi 12 din Europa, precum şi o echipă din ţara gazdă.

SportPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite