Octavian Morariu urcă în top. Ei sunt mândria României: cei 11 români cu funcţii de conducere în sportul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Morariu conduce COSR din 2004 FOTO Răzvan Păsărică
Octavian Morariu conduce COSR din 2004 FOTO Răzvan Păsărică

Preşedintele COSR va deveni, în septembrie, membru al Comitetului Internaţional Olimpic şi, ţinând cont că este şi preşedintele Federaţiei Europene de Rugby, va ajunge cel mai important român în lumea bună a sportului de pe mapamond.

Dacă până în urmă cu câţiva ani, România nu era atât de bine văzută în structurile de conducere ale sportului mondial, de la un timp românii au devenit vioara întâi, fiind desemnaţi să ocupe cele mai înalte funcţii în multe foruri sportive internaţioanale. După alegerea lui Marius Vizer ca preşedinte al Sport Accord, organizaţie mamut care are în subordine atât sporturile olimpice, cât şi pe cele neolimpice, România a punctat şi la capitol olimpism. Octavian Morariu, preşedintele COSR, a fost desemnat să ocupe un post de membru în Comitetul Internaţional Olimpic, devenind primul român, după 15 ani de aşteptare, care pătrunde în forul condus de belgianul Jacques Rogge. Ceremonia de învestire a lui Morariu în această funcţie va avea loc în luna septembrie, la Buenos Aires, în cadrul Congreului CIO.

Succesul preşedintelui COSR nu a rămas fără ecou în lumea sportului din România. Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a vorbit în termeni laudativi despre această reuşită, trecând în revistă atuurile care l-au propulsat pe Morariu spre această poziţie privilegiată.„Desemnarea lui Octavian Morariu pentru a deveni membru CIO reprezintă o încununare a tuturor eforturilor depuse până acum. 

Domnul Morariu a construit o strategie pentru a-şi atinge acest obiectiv, demonstrând că România nu este doar un consumator, ci şi un vector care promovează olimpismul. A contat foarte mult că ţara noastră are o puternică tradiţie olimpică, având peste 300 de medalii câştigate de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice. La fel de mult a contat şi munca pe care noi am depus-o în ultimii ani şi realizările COSR-ului: felul în care arată complexul olimpic de la Izvorani, inaugurarea Casei Olimpice şi a Muzeului Sportului, organizarea impecabilă a FOTE. De fiecare dată când a venit la Bucureşti, preşedintele Jacques Rogge ne-a felicitat pentru tot ce am realizat. Aprecierile preşedintelui CIO au contat foarte mult în reuşita domnului Morariu, un succes pe deplin meritat de tot sportul românesc, deoarece facem parte dintr-o ţară mare, cu un potenţial sportiv uriaş, o ţară care contează în sportul mondial”, a comentat pentru „Adevărul” Ioan Dobrescu.

„România va avea un statut privilegiat”

Odată cu această numire la nivel înalt, ţara noastră va avea parte de o serie de avantaje, pe care secretarul general al COSR le-a expus succint: „Pentru România înseamnă foarte mult să aibă un membru în CIO. România se va afla în zona zero a deciziilor, va vota locul de desfăşurare al Jocurilor Olimpice sau strategiile financiare ale CIO. Ţara noastră va avea un statut privilegiat, de acum înainte România nu va mai avea parte de arbitraje potrivnice, aşa cum s-a întâmplat adesea la Jocurile Olimpice, sportivii noştri vor fi arbitraţi corect şi vom avea un cuvânt important de spus în cadrul federaţiilor internaţionale. Numirea lui Octavian Morariu ca membru al CIO reprezintă semnalul că România a început să conteze într-un sport globalizat. Noi eram obligaţi să facem toate demersurile pentru a avea un membru în CIO şi iată că am reuşit ceea ce ne-am propus. După mulţi ani de aşteptare, deşi unii erau foarte sceptici, un român a ajuns din nou în CIO”, a mai declarat Dobrescu.

Ioan Dobrescu: Domnul Morariu s-a bucurat cu moderaţie pentru acest succes, a fost o bucurie discretă. Succesul se datorează şi sportivilor medaliaţi la Jocurile Olimpice, cărora Octavian Morariu le-a mulţumit public.


Morariu este al patrulea român din istorie care va deveni membru CIO, după George Gh. Bibescu (1834 - 1902), George Alexandru Plagino (1878 – 1949) şi Alexandru Şiperco (1955 – 1998)

E şi preşedintele federaţiei europeane de rugby

Succesul obţinut de Morariu în cadrul CIO nu este singular. Şeful COSR a fost ales cu 255 de voturi dintr-un total de 301 valabil exprimate şi în funcţia de preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER), după ce fostul şef al acestui for, francezul Jean Claude Baque, a demisionat. Înainte de a deveni preşedinte, Morariu a fost vicepreşedintele FIRA-AER.

Încă zece pentru România

Marius Vizer – preşedinte Federaţia Internaţională de Judo, preşedinte al Sport Accord, o instituţie de talia CIO, care are sub umbrela sa atât sporturile olimpice, cât şi cele neolimpice;

Cristian Poteraş - membru al Comitetului European de Lupte Asociate (CELA);

Adrian Stoica - vicepreşedinte de onoare al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică;

Ana Pascu - vicepreşedinte Federaţia Internaţională de Scrimă;

Nicu Vlad - prim-vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Haltere, preşedintele Federaţiei Europene de Haltere;

Mircea Sandu – membru în Comitetul Executiv al UEFA;

Cristinel Romanescu - membru în Consiliul Director al Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă;

Aurel Pătru – preşedintele Federaţiei Internaţionale de Karate SKDUN;

Amatto Zaharia – preşedinte executiv al Federaţiei Internaţionale de Kempo, membru în Biroul Federal al Federaţiei Internaţionale de MMA (arte marţiale mixte);

Răzvan Burleanu – preşedintele Federaţiei Europene de Minifotbal.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite