Michael Jordan a aruncat America în aer: „Numai minciuni! Noi ştim adevărul“
0„The Last Dance“, documentarul cu şi despre Michael Jordan, cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor, a stârnit o reacţie acidă din partea lui Horace Grant, de trei ori campion NBA cu Chicago Bulls, în echipa condusă de MJ.
Cele zece episoade ale seriei au ajuns la final şi, deja, ABC a anunţat un acord de retransmisie, în baza căruia va readuce documentarul pe televizoarele americanilor, începând cu 23 mai, după premiera de pe ESPN. Practic, „The Last Dance“ a reuşit să umple cu succes un vid de produse noi, maximizându-şi impactul.
Cele 500 de minute de transmisie finală rezultate, mai puţin de 0,01% din totalul materialului video avut la dispoziţie de producători pentru a construi documentarul, au mustit de poveşti revelatoare, spumoase şi trasate în culori apăsate. A fost un instrument prin care, Michael Jordan, care a avut ultimul cuvânt în producţie şi printr-una dintre companiile sale a avut şi mijloace directe de intervenţie, şi-a auto-proclamat supremaţia absolută? Răspunsul se află, probabil, chiar într-o replică dată în faţa camerelor de MJ, într-unul dintre episoade: „Eu îmi trăiesc viaţa dând exemple. Dacă te inspir, foarte bine. Voi continua să o fac. Dacă nu, poate că nu sunt persoana după care ar trebui să te uiţi“. Documentarul vorbeşte continuu despre felul în care Jordan a integrat sportul şi brandul propriu de încălţăminte culturii, în general.
23 de milioane de abonaţi Netflix din afara SUA au urmărit „The Last Dance“.
Revelaţia lui Phelps
Unul dintre sportivii lumii care este pe picior de egalitate cu Michael Jordan din multe puncte de vedere este Michael Phelps, zeul piscinelor olimpice şi cel mai medaliat sportiv din istorie la Jocurile Olimpice. Phelps a vorbit despre documentarul „The Last Dance“, comentând similitudinile dintre el şi marele MJ. Într-un dialog cu „Yahoo Sports“, Phelps declara: „Când eram copil, MJ era totul pentru mine. Era tipul care voiam să fiu şi eu. Voiam să fac în nataţie ce a făcut el în baschet. Cred că a schimbat complet şi a adus o creştere incredibilă baschetului. Aşa mi-am proiectat şi cariera mea. Dacă aş fi brutal de onest, toată lumea spunea că este un <<asshole>>, dar acelaşi lucru îl pot spune şi despre mine. Eram acel <<asshole>> la antrenamente, pentru că voiam să mă asigur că toată lumea munceşte pe rupte şi are aceeaşi şansă ca şi mine. E un sport individual, dar lucrăm ca o echipă. Aşa că eu îi provocam, voiam să mă asigur că la antrenamente au parte de stresul pe care îl vor întâlni în competiţii“, a declarat Phelps.
Goana spre desăvârşire, perfecţiune şi depăşirea propriilor limite sunt laitmotivul documentarului, Michael Jordan spunându-şi răspicat crezul încă din primul episod. Iar seria este şi o justificare şi o explicaţie pentru cei ce nu l-au înţeles.
Nu am o problemă cu pariurile! Dar am o problemă cu spiritul competitiv! Mentalitatea mea e să câştig cu orice preţ. Nu ai această mentalitate, nu ai ce să cauţi alături de mine. Michael Jordan, considerat cel mai bun baschetbalist din istorie
Acuzaţii dure: „Numai minciuni“
Având acces la imagini de arhivă ce nu mai văzuseră lumina niciodată până la acest punct, „The Last Dance“ s-a dorit a fi un veritabil document al carierei lui Jordan şi al unei ere a NBA-ului. Cât de fidel este redată această realitate? Horace Grant, care şi-a trecut în palmares trei titluri de campion NBA alături de Jordan, a lansat acuzaţii virulente, considerând că Jordan şi-ar fi construit singur un fel de odă, ce are un singur scop - de a-l pune într-o lumină favorabilă.
„Aş spune că documentarul a fost distractiv, dar noi, cei care am jucat cu el, ştim că 90% nu este adevărat! Nu aceasta este realitatea. La multe din lucrurile pe care el le-a spus colegilor, ei i-au răspuns. Dar părţile astea au fost scoase din aşa-zisul documentar. Simţea că poate să mă domine, dar greşea. Pentru că mereu când m-a atacat, l-am atacat şi eu. În ceea ce îi priveşte pe Will Perdue, Steve Kerr şi Scott Burrell, mi se rupea inima. Să vezi un tip, un lider, să îi atace aşa… Înţeleg că la antrenamente trebuie să insişti, dar să loveşti cu pumnii colegii şi lucruri de acest gen, să îi înjuri mereu, asta nu era necesar“, a declarat Grant.
Grant este acuzat direct în timpul documentarului de către Jordan, pentru că ar fi furnizat informaţii din vestiarul lui Chicago Bulls pentru controversata carte „The Jordan Rules“. Grant a continuat să acuze. „Minciuni, minciuni, minciuni... Dacă MJ avea ceva cu mine, hai să rezolvăm asta ca bărbaţii. Putem să vorbim despre asta sau putem să o rezolvăm altfel. Dar el iese în public şi spune minciunile astea despre mine. Dacă documentarul este despre o singură persoană şi persoana respectivă are ultimul cuvânt privind documentarul, mai este asta un documentar? Cred că el a dovedit în acest aşa-zis documentar că dacă spui ceva despre el, o să încerce să te distrugă“.
Scottie Pippen, considerat de Jordan cel mai bun coechipier din rosterul celor de la Bulls, s-a declarat şi el "dezamăgit" şi "atât de nervos" după ce a vizionat documentarul de 500 de minute.
Fabuloasa poveste a ghetelor Air Jordan
Recent, o pereche de ghete purtată de legendarul Michael Jordan în sezonul său de debut în NBA s-a vândut pentru fabuloasa sumă de 560.000 de dolari - un veritabil record mondial.
Printre momentele cele mai interesante prezentate de documentarul „The Last Dance“ se numără şi povestea fascinantă a lansării unuia dintre cele mai cunoscute branduri din lume. Impresarul lui Michael Jordan şi-a propus să obţină un contract cu o firmă producătoare de pantofi de sport. „Converşii“ dominau peisajul NBA, însă Jordan a fost refuzat, pentru că firma deţinea în portofoliu giganţi ai baschetului, iar MJ ar fi primit un contract la rând. Adidas, adorată de Jordan, a recunoscut că nu poate oferi ghete competitive pentru baschet la momentul respectiv. Iar Nike a dat lovitura în mare parte datorită părinţilor lui MJ, care au insistat ca acesta să asculte oferta. Targetul firmei la semnarea contractului pentru „Air Jordan“ a fost de a vinde ghete în valoare de trei milioane de dolari în primii patru ani: a vândut în schimb produse în valoare de 126 milioane de dolari într-un singur an!
„Jordanii“ au devenit o legendă urbană: ghetele de baschet deveneau un accesoriu vânat de orice puşti, inclusiv de un anume Justin Timberlake, care povesteşte în documentar că tundea iarbă şi strângea bani un an întreg pentru o pereche de astfel de ghete. Mai mult, Nike profita la maximum de momentul în care NBA interzicea un model de ghete Jordan, la începutul anilor ’80, pentru simplul motiv că erau prea coloraţi!
2 medalii olimpice de aur a câştigat Jordan în echipa SUA (în 1984, la scurt timp după ce fusese recrutat de Bulls, şi în 1992).