Marcel, „Messi“ de la Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi prezintă în fiecare sâmbătă povestea numelor mari din fotbalul nostru. Azi e rândul lui Marcel Răducanu. Răducanu a fost unul dintre cei mai tehnici fotbalişti pe care i-a avut România de-a lungul timpului, fiind de notorietate şi jongleriile sale cu scrumiera.

Marcel Răducanu a început fotbalul la Centrul „23 august" al clubului Steaua, sub comanda marelui descoperitor de talente, profesorul Flavius Fabian, care a mai călăuzit paşii unor fotbalişti precum Aelenei, Ion Ion, Sumulanschi sau Liţu. Debutul său în prima divizie s-a consemnat la 22 aprilie 1973, la meciul CSM Reşiţa‑Steaua, scor 2-0, Marcel rămânând printre „militari" până în 1981.

Totuşi, nu cele două titluri sau cele două Cupe ale României au rămas întipărite în memoria fanilor Stelei, ci cursele sale senzaţionale, în care „înşira" adversarii într-un mod asemănător cu ce face azi Lionel Messi, cel mai bun fotbalist al momentului.

„Da, mi-a plăcut driblingul. Uneori driblam atât de mult încât se întâmpla să mai şi ratez din cauză că doream să fentez şi portarul. Probabil că va rămâne în memoria celor ce au văzut acel meci golul marcat împotriva formaţiei Young Boys Berna (n.r. - 1979), când am driblat tot, inclusiv portarul, şi am râs înainte să marchez în poarta goală", a povestit fostul mare mijlocaş.
 
Condamnat la închisoare în contumacie

Iubit de majoritatea microbiştilor români, Marcel Răducanu a plecat din ţară într-o perioadă în care fotbaliştii români aveau interzis peste hotare. În 1981, la un an după ce a fost desemnat cel mai bun jucător al României, cu ocazia unui turneu pe care naţionala l-a efectuat în RF Germană, a dezertat, cerând şi obţinând azil politic.

Căutat şi hăituit de securitate, turnat de rude ale soţiei, dar şi de jucători precum Rodion Cămătaru, fostul fotbalist a fost condamnat atunci la cinci ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă pe care nu a executat-o însă niciodată. Problemele păreau să nu se mai termine pentru Răducanu după ce a fost suspendat tot sezonul de către UEFA pentru dublă semnătură (ruperea contractului cu Steaua şi înţelegerea cu Borussia Dortmund).

Totuşi, în 1982, Marcel a debutat pentru actuala campioană a Germaniei, unde a jucat vreme de şase ani, timp în care i-a cucerit pe nemţi prin cele 31 de goluri date în 163 de meciuri, dar şi prin prestaţiile sale încântătoare.

Fuga sa din ţară a avut însă şi un alt substrat, mai puţin cunoscut de iubitorii fotbalului. Răducanu a accidentat grav un pieton în 1979, în timp ce conducea spre Slatina. „Este adevărat, am lovit un cetăţean care era băut. Am avut noroc că nu l-am omorât, a avut doar picioarele rupte", a rememorat fostul jucător din Ghencea.

După încă doi ani petrecuţi în Elveţia, Marcel Răducanu s-a retras din activitate în 1990, pe când activa la formaţia FC Zürich. Cunoscut drept un jucător extrem de profesionist şi corect, Răducanu a avut totuşi o pată neagră pe cariera sa de fotbalist. „O singură dată am participat la un blat, contra lui CFR Cluj. Nu am fost doar eu implicat, dar nu contează. Când am fost chemat să dau explicaţii, am recunoscut, dar lumea ştia că mi s-a mai propus şi am refuzat. Asta e, n-am ce să mai fac acum", a explicat fostul mijlocaş.

cÂştigă lunar 7.000 de euro

În prezent, Marcel Răducanu conduce o şcoală de fotbal numită „Dach und Fach" („Artă şi Meserie"), pe care şi‑a deschis-o în urmă cu circa 17 ani. Acolo are copii de la 7 şi 18 ani, care au angajamente cu alte cluburi, dar vin pentru a‑şi perfecţiona tehnica, pasarea mingii sau coordonarea. „Din asta trăiesc. Fac în jur de 7.000 de euro pe lună, din care scad costurile", a mai mărturisit Răducanu.

Operat la coloană şi la inimă

Fostul golgheter din Ghencea nu se mai poate implica la fel ca până acum în proiectul său din cauza problemelor de sănătate pe care le are. La 52 de ani, medicii au descoperit că arterele principale ale inimii erau înfundate, astfel că a fost nevoit să suporte o intervenţie chirurgicală, în care i-au fost introduse două stenturi. Mai mult, şi anul trecut Răducanu a mai întâmpinat mari dificultăţi. „Am suportat două operaţii în două săptămâni. Aveam dureri mari de mâini şi picioare. Mi-au descoperit ceva probleme la coloană, două vertebre cu probleme, care apăsau pe nerv şi transmiteau acea durere", a mai povestit Marcel Răducanu.

"Marcel Răducanu a fost cel mai mare talent ofensiv, cu un dribling extraordinar. Un jucător foarte egoist însă."
Iosif Vigu
fost căpitan Steaua

Marcel Răducanu

Data naşterii: 21 octombrie 1954, Bucureşti.
Post: mijlocaş ofensiv, atacant.
Cariera de jucător: Steaua Bucureşti, Borussia Dortmund, FC Zürich.
Echipa naţională: 21 de selecţii / 3 goluri.
Palmares: Campionatul României (1976, 1978), Cupa României (1976, 1979), Jucătorul Anului în România (1980).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite