Lance Armstrong oferă ghidul trișorului în sport: cum s-a dopat fără să fie prins în toată cariera sa
0Lance Armstrong (52 de ani) e o dovadă vie a faptului că „eroii“ mai și „mor“. Iar „moartea“ lor devine extrem de dureroasă și pentru cei care au crezut în statutul lor de „eroi“. În România, ne-am convins de acest lucru, după ce nume grele din sportul nostru, precum Lucian Bute și Simona Halep, au picat teste antidoping și și-au șocat fanii.

De fiecare dată când un mare campion e prins dopat, mai ales unul cu mare vechime, apare o întrebare: cum de a fentat controalele de-a lungul carierei sale? Răspunsul, pe scurt: dopajul a devenit o adevărată știință și „secretul“ reușitei e să fii cu un pas înaintea controalelor și înaintea trecerii unor substanțe pe lista celor interzise. Cam asta a și spus acum legendarul Lance Armstrong în presa americană. Declarațiile sale, preluate de gsp.ro, arată cum fostul ciclist a reușit să câștige șapte ediții ale Turului Franței și să fie prins abia după ce s-a retras din activitate!
Ce a declarat Lance Armstrong?
*Am fost testat de 500 de ori în carieră și niciun rezultat n-a fost pozitiv. Nu puteam să mă ascund de test. Dar dacă veneau pentru un test de urină și eu urinam în pahar, rezultatele erau negative. Cum? E simplu. Substanțele pe care le foloseam erau «consumate» de organism până la ora testului. Cea mai importantă substanță ajutătoare pe care o luam, EPO (n.r. - eritropoetină - care ajuta la oxigenarea sângelui) are o durată de detectabilitate de 4 ore și jumătate.
*Cu alte substanțe nu e așa. Poți să fumezi un joint de marijuana, să te duci la muncă pe tractor și să fii detectat după 2 săptămâni, fiindcă substanța are o durată de viață lungă. Cu EPO, care e combustilul pentru ciclism și pentru majoritatea sporturilor de anduranță, aș spune, situația e diferită, fiindcă părăsește foarte ușor organismul, în 4 ore și jumătate. Matematic, n-ai cum să fii prins.