L-a înfruntat pe Platini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi prezintă săptămânal povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi e rândul unuia dintre cei mai mari arbitri din România, Ioan Igna, ultimul central din ţara noastră care a fluierat la un campionat mondial. Ioan Igna este singurul arbitru român care a fost prezent la un Campionat Mondial, un Campionat European, o Olimpiadă şi a oficiat şi într-o finală de Cupa Campionilor.

Povestea lui Ioan Igna începe foarte aproape de Stadionul UTA. Născut lângă arenă, drumul până pe terenul de fotbal a venit de la sine. „Locuiam la doar o sută de metri de stadion, iar ca orice copil din vremurile alea, voiai să joci fotbal. Pe la 8 ani m-am dus la secţia de fotbal de la UTA şi am jucat acolo la toate grupele de vârstă. La 18 ani am reuşit o performanţă deosebită: am ieşit campionii României după o finală cu Dinamo", a rememorat Igna. După această performanţă a fost selecţionat şi la echipa naţională de juniori şi de tineret, unde a luat parte la mai multe turnee din străinătate. „Am fost cu naţionala de tineret într-un turneu în Africa, la finalul căruia am fost primiţi de împăratul Etiopiei, care ne-a felicitat", ne-a dezvăluit fostul şef al Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Ioan Igna a decis să se facă arbitru după o discuţie cu un prieten, care l-a convins să se apuce de arbitraj. „Eram la un ştrand din Arad şi un prieten m-a convins să iau această decizie", a povestit arădeanul. Igna a parcurs foarte repede toate etapele arbitrajului. „Într-un an am luat toate categoriile. În sezonul '76-'77 am promovat din C în B şi apoi în A. În vara lui '77 am arbitrat finala Cupei României dintre Universitatea Craiova şi Steaua, scor 2-1. Atunci s-a născut Craiova Maxima. Ăsta a fost primul mare meci pe care l-am arbitrat", rememorează Igna.

Apoi a continuat. „În 1980 am fost singurul român invitat la Campionatul European de juniori din RDG, unde am arbitrat meciul de deschidere, iar la finală am fost la linie. După acest European, în 1981 am fost delegat la Mondialul de tineret din Australia. A urmat finala Cupei Campionilor Europeni de la Atena, dintre Hamburg şi Juventus (1-0), pe care am arbitrat-o la linie, iar Rainea la centru. Una dintre realizările mele majore a fost Olimpiada din 1984 de la Los Angeles. Sunt al doilea român, după Cornel Niţescu în 1964, care a fost prezent la un eveniment de o asemenea anvergură. Olimpiada este cel mai mare eveniment sportiv de pe Pământ", a mai declarat Igna.

Martor la „Mâna lui Dumnezeu"

Convocat să fluiere Mondialul din Mexic în 1986, Igna a fost unul dintre arbitrii care au impresionat la această competiţie. Românul a primit cea mai mare notă dintre toţi cavalerii fluierului prezenţi la turneu final, şi asta într-un derby al fotbalului mondial. „A fost vârful carierei mele. La Brazilia - Franţa am luat 9,1 din partea observatorilor, care a fost cea mai mare notă de la turneu. Asta a fost cea mai frumoasă partidă a turneului. Erau nişte fotbalişti fenomenali. Eu, ca arbitru, doar puteam să-i încurc", a spus arădeanul, care a avut în acel meci un moment memorabil: i-a acordat galben pentru proteste marelui Platini, Balonul de Aur al Europei la acel moment, punându-l să se întoarcă cu spatele pentru a-i vedea numărul de pe tricou, deşi tot globul ştia că francezul e decarul echipei sale. Platini se enervase pentru că Igna nu acordase nici măcar fault la o fază clară de eliminare a portarului brazilian Carlos.

Igna l-a scos din minţi pe Platini la Mondialul din 1986  Foto: guliver / gettyimages



La acel Mondial, Igna a fost martor la cel mai controversat moment din istoria fotbalului. „Am fost în tribune la Argentina - Anglia, atunci când Maradona a dat gol cu mâna. Stăteam în spatele lui Blatter şi el a recunoscut că a fost henţ", a precizat fostul arbitru.

Datorită evoluţiilor foarte bune, Ioan Igna a fost ales să arbitreze şi la Campionatul European din 1988 desfăşurat în Germania de Vest. Cu doar o săptămână înainte de a pleca la turneul final, arbitrul s-a accidentat serios la genunchi şi a pus în pericol participarea sa la competiţie.

A arbitrat accidentat la Europeanul din 1988

„Ca să nu-mi lipsească ultimul mare turneu din carieră, am decis să merg accidentat. La semifinala Germania - Olanda nu puteam să mă întorc repede şi să alerg cum trebuie şi de aceea am fost mereu departe de faze. Am dat câte un 11 metri de fiecare parte, însă îmi reproşez doar că la faza olandezilor am fost departe de fază. Abia trecusem centrul terenului. Chiar dacă gazdele au pierdut şi nu s-au calificat în finală, toată lumea m-a felicitat, şi în special jucătorii. Rijkaard şi Kohler mi-au dat tricourile lor ca amintire", a mai afirmat Igna.

Fostul arbitru a omis totuşi că antrenorul de atunci al nemţilor, celebrul Franz Beckenbauer, a criticat dur decizia românului de a acorda penalty la un presupus fault al lui Kohler asupra lui Van Basten, momentul în care olandezii au revenit în meci.

"A fost poate cel mai talentat arbitru din România şi este singurul cavaler al fluierului care a fost promovat la excepţional şi care a reuşit. Un om cu foartă multă personalitate, însă era un pic ciudat. În deplasări, când ieşeam la plimbare, dacă nu te ţineai după el, te lăsa acolo."
Ion Crăciunescu
fost arbitru

Ioan Igna

Data şi locul naşterii: 4 iunie 1940, Arad
Cariera de jucător: UTA, Poli Timişoara, Vagonul Arad
Cariera de antrenor: Frontiera Curtici, Gloria Arad
Cariera de arbitru: 209 meciul în Divizia A. Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, Campionatul Mondial 1986, Campionatul European 1988, Campionatul Mondial de tineret 1981, finala Cupei UEFA 1987. A arbitrat la linie finala Cupei Campionilor Europeni 1983.

Inedit

"N-a fost pentru mine meseria de antrenor". În timp ce activa ca jucător la UTA sau la Timişoara, Igna a reuşit să facă şcoala de antrenori, iar după ce şi-a pus ghetele în cui a antrenat echipe mediocre din divizia judeţeană şi Divizia C. „Am antrenat în judeţ pe Frontiera Curtici, iar în «C» pe Gloria Arad. Nu cred că era pentru mine această meserie", a spus fostul arbitru.

A jucat cu Petschovschi în echipă. „Pentru mine, cel mai complet fotbalist român a fost Petschovschi. El dădea şi cu stângul şi cu dreptul la fel de bine. A fost o onoare pentru mine să joc alături de el. Iar pe Dobrin l-am avut adversar. A fost un geniu. Niciodată nu am văzut un fotbalist care să fugă mai puţin decât el şi să învingă orice echipă", a dezvăluit Igna.

Este monarhist convins. „Eu sunt cu regele Mihai, iar afinitatea asta o am din familie, în special de la tatăl meu. Stăteam în casă şi cântam imnul regal împreună cu familia. Ascultam Europa Liberă la aparat şi nu l-am auzit niciodată pe regele Mihai să vorbească ţara noastră de rău. Din păcate, acum nu mai poate reveni la putere pentru că nu avem popor care să înţeleagă monarhia", a spus Igna.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite