Istoric al insolvenţei la cluburile de fotbal din România: primul pas spre haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandurii Târgu Jiu e al 18-lea club important din România care intră în insolvenţă. Doar Dinamo a reuşit până acum să iasă din această procedură.

În Liga I sunt în acest moment trei cluburi în insolvenţă – Pandurii, ASA Tg. Mureş şi CFR Cluj, şi probleme financiare uriaşe la Astra Giurgiu şi la CSMS Iaşi.

Drumul insolvenţelor a fost deschis în 2009 de FC Bihor. După câţiva ani în care a tot tergiversat planul de reorganizare, deznodământul clubului ordean s-a scris în acest an, când societatea a fost falimentată. De altfel, dintre grupările care au apelat la această procedură cele mai multe s-au desfiinţat în cele din urmă (Universitatea Craiova, Farul, Oţelul, Urziceni, FC Argeş) sau au ajuns să joace în ligIile inferioare (Petrolul, Rapid, Sportul, Ceahlăul, Vaslui, Bistriţa). Singurul club care a reuşit să se ţină de planul de reorganizare şi să iasă din insolvenţă cu faţa curată este Dinamo. De asemenea, cei de la CFR Cluj speră ca într-un viitor apropiat să le urmeze exemplul câinilor din Ştefan cel Mare.

În shcimb, situaţia de la cealaltă echipă din Liga I aflată în insolvenţă, ASA Târgu Mureş, este una dramatică şi sunt şanse mici ca ardelenii să supravieţuiască. Probleme financiare mari, cu întârzieri de salarii de multe luni sunt şi la Astra Giurgiu şi la CSMS Iaşi şi n-ar fi exclus ca şi ele să ajungă la un moment dat la insolvenţă sau să se desfiinţeze.

Ultimul club intrat pe lista insolvenţelor este Pandurii Târgu Jiu, paradoxul fiind că în oraşul lui Brâncuşi se consturieşte un stadion nou pentru această echipă. Preşedintele acestui club, Narcis Răducan, a explicat încă o dată care sunt paşii care îi parcurge un club aflat în insolvenţă: “S-a stabilit un administrator judiciar şi urmează ca în perioada următoare să se facă un audit, apoi se realizează planul de reorganizare. Eu zic că există şanse de redresare a clubului, chiar astăzi a avut loc o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor şi au fost identificate soluţii. 

Dintre cei cinci asociaţi, unul este privat, Artego, o companie mare, şi împreună cu ceilalţi ar exista pârghiile pentru continua activitatea în perioada asta. Eu am fost împreună cu 4 jucători şi cu antrenorul Petre Grigoraş la şedinţa AGA tocmai pentru a lămuri situaţia”, a spus preşedintele clubului Pandurii Târgu Jiu.

Narcis Răducan a precizat că situaţia financiară a clubului nu este foarte gravă având în vedere că, în afară de cele 2 milioane de euro datorii, societatea are de primit peste un milion de euro. “Cea mai bună parte este că nu vom mai fi depunctaţi, ţinând cont de situaţia în care suntem, şi că insolvenţa presupune o datorie destul de mică pentru un club de Liga I, undeva la 2 milioane de euro, din care mai mult de jumătate sunt taxe către stat. În plus avem creanţe de recuperat de peste un milion de euro. Deci datoriile pe care le avem sunt în realitate la mai puţin de un milion de euro, dar ne-au blocat Finanţele, nu contează că ai un leu sau milioane de euro”, a mai spus Răducan.

Cronologia insolvenţei
2009: FC Bihor
2010: Farul Constanţa
2011: Universitatea Craiova, Unirea Urziceni
2012: Rapid
2013: Gloria Bistriţa, U Cluj, Oţelul Galaţi, FC Argeş
2014: FC Vaslui, Dinamo
2015: Petrolul Ploieşti, FC Braşov, CFR Cluj, Ceahlăul, Sportul Studenţesc
2016: ASA Tg. Mureş, Pandurii

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite