INTERVIU Cosmin Contra: „Eu nu sunt politician, muncesc pentru ţara mea! România nu e o echipă mică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Contra
Cosmin Contra

Cosmin Contra împlineşte azi 42 de ani şi este unul dintre cei mai tineri selecţioneri din Europa şi chiar din lume.

A venit de două luni la echipa naţională, dar are o experienţă de şapte ani ca antrenor, timp în care a activat în România, Spania şi China. Nu se consideră atotştiutor, dar nici nepregătit pentru postul pe care îl ocupă acum şi spune că e gata să transmită jucătorilor său spiritul lui de luptător.

Adevărul: Cosmin, ai ezitat vreun moment atunci când ţi s-a propus să preiei naţionala?
Nu, mi-am dorit să fiu selecţioner şi nu am avut nicio temere. Sigur, au existat nişte discuţii, am stabilit nişte termeni, am făcut un plan comun şi am ajuns la concluzia că putem face lucruri bune împreună. Eu, echipa, conducerea, cred că suntem pe aceeaşi lungime de undă. Nu m-am gândit niciodată să refuz această propunere.
Resimţi trecerea de la munca zilnică pe teren la cea de selecţioner?
Da. De multe ori, da! Îţi dai seama că după mai bine de 30 de ani nu mai ies zilnic pe gazon. Dar sunt şi perioade încărcate. Când se apropie meciurile, când pregăteşti lotul, componenţa lui, te consumi mult, încerci să iei cea mai bună decizie, stai, cântăreşti, nu e uşor! În rest, mă uit la multe meciuri, cât mai multe meciuri, îmi notez şi am activitate, chiar dacă e diferit de momentele în care antrenam echipe de club.
Care este lucrul care te-a supărat cel mai mult în privinţa echipei naţionale, după aceste patru meciuri?
Anumite aspecte ale jocului. Forţa de atac, fazele fixe, tranziţia negativă. Avem probleme, dar cea mai mare problemă e că, de fapt, nu prea avem timp să rezolvăm aceste probleme, deoarece perioadele în care stăm cu jucătorii sunt scurte. De aceea trebuie concentrare maximă. Dacă nu faci un lucru la momentul lui, s-ar putea să nu ai timp să-l mai faci.


Şi ce te-a impresionat în sens pozitiv?
Atmosfera pe care am găsit-o şi dorinţa jucătorilor de a redresa naţionala. Ei chiar îşi doresc asta, în ciuda a tot ce se mai spune, că nu le pasă, că nu ştiu ce... Nu e adevărat! Nu vine nimeni la naţională fără chef sau motivaţie. Şi, sigur nu va veni, cât sunt eu aici, pentru că unul dintre principiile mele este să le transmit spiritul meu de luptător. Vreau o naţională care să lupte!
Dar care este principul tău de selecţie al jucătorilor?
Eu am nevoie de toată lumea, nu am nicio prejudecată. E drept, după fiecare campanie, şi mai ales după cele ratate, e bine să schimbi liniile, să aduci jucători noi, mai tineri, să împrospătezi lotul. Dar sunt şi meciuri în care ai nevoie de experienţă. Eu aşa gândesc, dacă la un meci anume am nevoie de x sau y, îl chem şi dacă are 35, 36 sau 37 de ani. Nu mă cramponez de vârstă, trebuie să joace şi să fie în formă, nu mă gândesc că peste doi ani nu mai pot conta pe el. Mi se pare un principiu corect. Şi eu am fost chemat la naţională după un an şi jumătate de când renunţasem. În 2010, am venit şi am încercat să ajut aşa cum am putut, deşi aveam aproape 35 de ani.

contra

„VOI CHEMA MAI MULŢI JUCĂTORI DE LA TINERET”
Apropo de întinerire, avem o naţionala de tineret destul de performantă. În 2018 te vei baza şi pe jucători de acolo?

Da. Vom avea două acţiuni, în martie şi îi iunie, la care voi chema şi mai mulţi jucători de la tineret. Nu pe toţi odată, ci împărţiţi. Există o generaţie bună acolo, pe care o urmăresc, sunt în contact permanent şi cu antrenorul lor Dani Isăilă, şi cred că împreună putem să determinăm pe aceşti băieţi să înţeleagă că pot forma o echipă naţională care să ducă greul României în următorii zece ani. Şi să lupte pentru asta, pentru că şanse vor avea.
Care crezi că este nivelul valoric al României acum? Suntem echipă modestă, mică, mare, trăim din amintiri?
România nu este o echipă mică, asta să fie clar! Şi nu ne socoteşte nimeni aşa. La momentul actual suntem o echipă bună, dar cu o sincopă din punct de vedere al rezultatelor. Am avut întradevăr o generaţie de excepţie şi mai multe foarte bune, dar erau alte condiţii în fotbalul mondial.
Alte condiţii, în ce sens?
În sensul că fotbalul a evoluat foarte mult, iar noi ne-am continuat drumul extrem de lent. Au apărut ţări, în care s-a investit mult şi care s-au ridicat. Noi n-am investit şi am rămas în urmă. Multe lucruri ţin de bani, acesta este adevărul. Ai bani, poţi să construieşti, n-ai bani, te mai cârpeşti. În România n-a existat şi nu există nici cadru legal pentru investiţiile în sport, oamenii de afaceri fug de fotbal şi tot aşa. Plus că au dispărut echipele de tradiţie, care şi dacă nu erau în cel mai bun moment al lor, tot erau nişte nuci tari. Şi se crea concurenţă, se juca încins, cu patimă, cu stadioane pline, lucruri care au cam dispărut. Dar chiar şi aşa, nu avem cel mai slab nivel, nu sunt de acord cu cei care spun că Liga I e un dezastru.


Ce crezi despre jucătorii români din străinătate care nu joacă acolo?
Am discutat cu ei şi le-am spus părerea mea. Dacă trece un timp şi nu joci, şi tot nu joci, e bine să schimbi echipa. Timpul trece foarte repede, nu e bine să-l pierzi, chiar dacă financiar poate eşti securizat, adică îţi iei salariul indiferent de situaţie. Avem întradevăr o problemă, pentru că mulţi jucători de afară nu au continuitate. Şi acum revin la ce am spus mai devreme. Fotbalul s-a schimbat. Au apărut fotbalişti din alte ţări, care pe vremuri nu stăteau în faţa ta, se circulă liber, concurenţa e imensă. Afară nimeni nu te iartă. Ai ratat trenul, la revedere, nu ştii când mai vine următorul.
Ai încercat sau vei încerca să aduci şi alţi foşti colegi de generaţie lângă tine la naţională?
A fost discuţia aceea legată de Cristi Chivu. Am văzut că face şcoala de antrenori şi am spus-o chiar public că dacă vrea şi îi face plăcere, e binevenit lângă mine. N-am discutat cu altcineva. Cu excepţia lui Mutu, a lui Lobonţ, pe care l-am readus şi mi se pare că face o treabă foarte bună şi e foarte încântat. Dacă cineva dintre foştii mei colegi vrea să vină să ajute naţionala, e binevenit la o discuţie.

Cosmin Contra îl încurajează pe Razvan Marin în meciul de fotbal dintre Romania şi Kazahstan contand pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2018 disputat pe stadionul Ilie Oana din Ploiesti FOTO Sportpictures_eu / Razvan Pasarica


„MUTU PUNE PRESIUNE PE CLUBURILE DE AFARĂ”
Prezenţa lui Mutu lângă echipă aduce ceva pozitiv?

Adi are atribuţiile lui clare. El e director sportiv şi se ocupă de relaţia cu cluburile din străinătate. Ţine legătura cu conducătorii de acolo, vorbeşte cu ei, se preocupă de fotbaliştii de afară, ca şi reprezentant al echipei mele. El e preocupat, a început să pună presiune la anumite cluburi, unde ai noştri nu prea joacă, sună, insistă, încearcă să-i ajute pe jucători să-şi schimbe statutul. Bine, tot de ei depinde, dar şi Mutu are un rol acolo. Cât priveşte latura tehnică, nu e treaba lui. El abia acum îşi face şcoala de antrenori, să vedem apoi dacă îi va place, dacă se descurcă, el va şti ce e mai bine pentru el să facă.  


Faptul că ai intrat în actuala echipă a FRF ţi-a deteriorat relaţiile cu alţi foşti jucători şi în general cu o anumită parte a Generaţiei de Aur, aflată acum în opoziţie?
Nu, deloc! Eu am şi spus, nu sunt politician! Eu sunt antrenor şi acum selecţioner. Mi s-a oferit o funcţie la echipa naţională şi am acceptat-o, pentru că eu consider că muncesc pentru România. Şi nu mi-a stricat nicio relaţie, n-am simţit niciun pic de adversitate îndreptată împotriva mea.
O ultimă întrebare, dacă nu ne calificăm la Euro 2020 ce vei face?
Clar, nu voi mai fi selecţioner. Am un obiectiv de îndeplinit şi dacă nu o voi face cu siguranţă voi pleca. De altfel, am şi în contract asta.  ;

gurita

România în mandatul lui Cosmin Contra
România – Kazahstan 3-1, oficial – 5 octombrie 2017
Au marcat: Budescu (‘33 şi ‘38 ), Keşeru (‘73) / Turizbek (‘83)

Tătăruşanu - Benzar, Chiricheş, D. Grigore, Cr. Ganea - Pintilii (Hoban ‘70), R. Marin - Chipciu, Budescu (Al. Ioniţă II ‘80), Grozav - Fl. Andone  (Keşeru ‘66)

Danemarca – România 1-1, oficial – 8 octombrie 2017
Au marcat: Erikssen (‘60 –pen) / Deac (‘88)

Tătăruşanu – Bălaşa, Chiricheş, D.Grigore, Cr.Ganea - Hoban, Stanciu - Deac, Băluţă (Ţucudean ‘83), Budescu (Bancu ‘66)  – Fl. Andone (Keşeru ‘70)

România – Turcia 2-0, amical – 9 noiembrie 2017
Au marcat: Grozav (‘31 şi ‘60)

Pantilimon (Niţă ‘71) - Săpunaru (Bălaşa ‘75), Chiricheş, Grigore, Toşca - Pintilii, Stanciu (Alibec ‘77)- Deac (Torje ‘62), Budescu (Bicfalvi ‘72), Grozav - Keşeru (Fl.Andone ‘66)

România – Olanda 0-3, amical – 13 noiembrie 2017
Au marcat: Depay (‘47), Babel (‘56), De Jong (‘81)

Pantilimon – Hanca (‘63 Grozav), Moţi, Chiricheş, Ganea – Hoban(‘74 Pintilii) , Bicfalvi  (‘66 Alibec) - Chipciu, Budescu (‘46 Stanciu), Fl. Tănase (‘63 Torje) - Ţucudean (‘46 Fl. Andone)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite