Începe calvarul Cristinei Neagu: De ce există riscul să-şi încheie cariera. Fostul medic al naţionalei a explicat situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu

Cristina Neagu (30 de ani) a suferit o accidentare care, din păcate, a distrus carierele unor sportivi de performanţă.

O ruptură a ligamentelor încrucişate, adică ce a suferit Cristina Neagu la genunchiul drept, e coşmarul oricărui sportiv. 

Pe lângă faptul că necesită operaţie şi o perioadă de pauză de şase luni, recuperarea după o astfel de afecţiune e extrem de anevoioasă şi, dacă nu se face ca la carte, există riscul ca sportivul să-şi încheie cariera. 

Această situaţie a fost explicată, în detaliu, de Pompiliu Popescu, fostul medic al naţionalei de fotbal. Într-o intervenţie la Pro Sport Live, „Pompi“ a explicat etapele pe care ar trebui să le parcurgă Cristina Neagu de acum încolo.

Ce a declarat Pompiliu Popescu?

*Am văzut şi am reţinut accidentarea. E una dificilă, una dintre cele mai grave ale unui sportiv, fie că e handbal, fotbal, rugby...îl scoate din competiţie timp de şase luni. 

*Aceste ligamente încrucişate anterioare trebuiesc înlocuite. Se face o ligamentoplastie, adică se prelevă o porţiune dintr-un tendon patelar sau semitendinos de la acelaşi picior şi se fixează în două şuruburi, trecându-se printr-un canal osos, adică traversând tibia şi femurul. Acele şuruburi sunt bio resorbabile, adică ele vor fi resorbite de ţesutul osos în timp, între doi şi cinci ani dispar. Nu se mai scot ca înainte, când erau de titan.

*După aceea, urmează recuperarea, care e dificilă. Dacă nu e făcută corect şi la timp poate duce la complicaţii. Cea mai frecventă e atunci când intervine imposibilitatea articulaţiei genunchiului de a mai executa flexia la parametrii maximi sau normali, adică nu mai poate să îndoie genunchiul la nivel normal...Se ajunge la scurtarea membrului respectiv şi la imposibilitatea de a face toată gama de mişcări din timpul jocului sau a antrenamentului.

*Operaţiile se fac şi-n România, fără probleme. Se fac cu succes, de mulţi, mulţi ani. În totalitate, sunt şase luni până intră în competiţie. Această perioadă are un calendar, adică primele două săptămâni se scot firele şi genunchiul e fixat într-o orteză la 90 de grade. Sub revizie medicală şi sub control, sportivul respectiv merge trei săptămâni în două carje, fiindcă n-are voie să calce pe piciorul operat. La trei săptămâni, se face control şi dacă articulaţia e bine, atunci se trece la sprijin şi pe piciorul afectat. Dacă nu, se amâna la patru săptămâni, adică stă aproximativ o lună în cârje...Intervine şi atrofia muşchiului...Se atrofiază repede şi se <<pune>> foarte greu la loc. Oricum, sigur ea va fi aptă pentru turneul final următor.

CITEŞTE ŞI

Cristina Neagu, primul mesaj pe Facebook după o accidentare horror: Vedeta României a explicat ce va face

Ce va urma pentru cariera lui Neagu: „E dramatic ce se întâmplă!“. Un fost handbalist a fost îngrozit când a văzut faza

Presa maghiară, îngrozită de ce a păţit Cristina Neagu: Descrierea fazei care a încheiat Euro pentru vedeta României

Totul despre accidentarea lui Neagu: Ce înseamnă ruptura ligamentelor încrucişate şi cum se tratează la sportivi

România se luptă şi pentru Cristina Neagu: Ce au făcut fetele după accidentarea teribilă suferită de liderul lor

Care este starea de sănătate a Cristinei Neagu şi ce şanse are să mai joace la Europene

Cristina Neagu, cea mai recentă victimă a accidentărilor grave ale româncelor la Europenele de handbal

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite