În România avea probleme cu inima şi cu femeile. Povestea fotbalistului din Liga I, care a ajuns campionul Africii
0
Ivorianul Wilfried Kanon a câştigat trofeul alături de naţionala Coastei de Fildeş, după o finală dramatică, împotriva Ghanei, decisă după 22 de lovituri de departajare! Fost jucător la Gloria Bistriţa şi la Corona, Kanon a jucat în finală şi a transformat şi un penalty. În Liga I a lăsat în urmă câteva poveşti memorabile, fiind unul dintre favoriţii regretatului Nae Manea.
S-a rupt ghinionul „elefanţilor“. La 23 de ani după primul triumf suprem pe „Continentul Negru“, obţinut în urma unor lovituri de departajare în faţa Ghanei (11-10), Coasta de Fildeş a repetat performanţa. Într-un mod identic, în faţa aceluiaşi adversar.
Eroul a fost goalkeeper-ul veteran Boubacar Barry (35 de ani), rezervă în competiţie, dar propulsat în finală de o accidentare a portarului titular Sylvain Gbohouo. După executarea a 20 de penalty-uri, s-a ajuns la portari, unde Barry a punctat decisiv. Mai întâi a parat şutul omologului său din poarta Ghanei, Brimah Razak, apoi a înscris golul care a adus Coastei de Fildeş abia al doilea trofeu din istorie, după patru finale.
„Domnule Manea, du-l acasă, că ăsta moare“
Dacă Barry a fost eroul „elefanţilor”, un rol important de-a lungul competiţiei şi în finală l-a avut şi Wilfried Kanon (21 de ani), un jucător care a trecut prin Liga I. Longilinul fundaş central (1,90 m) a dat probe în România, la Gloria Bistriţa, înainte de startul sezonului 2012-2013, iar regretatul Nae Manea, pe atunci antrenor la ardeleni, a fost impresionat şi l-a păstrat în lot. În ciuda faptului că ivorianul avea probleme cardiace.
Într-un interviu acordat pentru „Prosport“, Nae Manea dezvăluia că l-a plimbat pe fundaş pe la mai multe clinici din ţară, până a găsit una care să-i acorde ivorianului viza medicală, chiar INMS-ul. „Domnul Manea, du-l acasă, că ăsta moare“, i-ar fi spus antrenorului, în 2012, un medic particular din Bistriţa, viza medicală fiindu-i apoi refuzată jucătorului şi de către doctorii de la Spitalul Militar şi de la Institutul Fundeni, din Bucureşti.
L-a vrut Dinamo, a ajuns la Corona
Kanon a jucat 25 de meciuri pentru Bistriţa, dar alte probleme, de natură financiară, ale clubului, l-au făcut să plece de la Gloria. A fost momentul în care Nae Manea a răbufnit la adresa lui Kanon, pe care l-a acuzat că are şi o viaţă extrasportivă tumultuoasă, mai ales în privinţa relaţiilor cu „sexul frumos“. Posibil o frustrare a lui Nae Manea, la un pas să-l piardă pe jucător, după ce Dinamo intrase pe fir şi dorea să-l transfere pe ivorian, mutare care nu s-a mai realizat în cele din urmă.
„Are o p*** cât tancul şi le f*** pe astea pe aici de nu mai puteau să stea în picioare“, a povestit, în februarie 2013, Nae Manea.
Traoré şi Viera, şi ei în lotul „elefanţilor“
Până la urmă, Kanon a ajuns la începutul sezonului 2013-2014 la Corona Braşov, adus tot de Nae Manea, dar n-a mai jucat decât cinci meciuri. Problemele cu permisul de muncă, şi nu numai, i-au scurtat cariera în Liga I. „Va pleca în Olanda, unde, dacă va trece controalele medicale, va semna cu ADO Den Haag şi se va opera“, anunţa Nae Manea, în septembrie 2013.
De atunci, Kanon e la ADO, locul 14 (din 18) în prima ligă olandeză, şi a debutat în 2015 la naţionala Coastei de Fildeş şi la Cupa Africii. Titular în toate meciurile, Kanon a fost folosit şi în banda stângă a defensivei. Iar după ce a marcat primul său gol, chiar în semifinale, în victoria cu RD Congo (3-1), fundaşul a transformat cu siguranţă şi un penalty, în finală.
În afara lui Kanon, din lotul Coastei de Fildeş au mai făcut parte şi foştii jucători ai CFR-ului Lacina Traoré (Monaco) şi Ousmane Viera (Rizespor), ultimul trecut şi pe la Pandurii. Dacă atacantul n-a bifat decât un minut în semifinale, mijlocaşul defensiv a prins 80 de minute, în total, în competiţie.
2 Cupe ale Africii are Coasta de Fildeş. Egiptul, cu şapte trofee, e cea mai titrată naţională, urmată de Ghana şi Camerun, cu câte patru titluri