Gâlcă are sânge de campion. A pierdut doar două meciuri de la 20 august 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Gâlcă a reuşit să ducă Steaua în grupele unei competiţii europene intercluburi, roş-albaştrii având şanse mari să joace în Liga Campionilor, dar având şi asigurat locul în Liga Europa, în cazul unui nefericit eşec în play-off.

Ascensiunea lui Gâlcă este remarcabilă, ţinând cont că într-un an de zile el a ieşit din peisajul discret în care se afla şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din România.
Anul trecut, Gâlcă stătea la o terasă cu fostul său coleg de la Steaua şi de la echipa naţională, Daniel Prodan, care era director sportiv la FRF şi îi mărturisea acestuia că ar vrea să antreneze undeva, unde să o ia de jos, să poată construi o echipă pe baza princxipiilor sale dezvoltate în cei zece ani în care a jucat în Spania. Gâlcă antrenase în 2009 o jumătate de an, la Almeria, pregătind echipa secundă a clubului, care juca în liga a patra, dar apoi a luat o pauză îndelungată.
Prodan i-a propus să vină la FRF şi să preia o naţională de juniori, intermediind o întrevedere cu Mircea Sandu, care i-a dat pe mână naţionala Under 17, o formaţie care pierduse cu un jenant 1-10 în faţa Germaniei, probabil cea mai urâtă înfrângere consemnată în statisticile FRF. Pe 20 august 2013, Gâlcă şi-a început munca la Federaţie, unde l-a înlocuit pe Adrian Bumbescu, lăsând în urmă 17 ani de stat în Spania. La aproape un an de la debutul în fotbalul românesc ca antrenor bilanţul său este impresionant.
Două înfrângeri la juniori
Dintr-un total de 17 meciuri, la naţionala de juniori şi la Steaua, a pierdut doar două partide: 0-1 atât cu Bosnia – Herţegovina, cât şi cu Scoţia, pe când era selecţioner. În rest, a avut 11 victorii şi patru egaluri. A ratat câştigarea Supercupei României, la penaltyuri, în faţa Astrei, dar a dus Steaua în grupele competiţiilor europene., după ce miercuri seara a eliminat Aktobe, cu scorul general de 4-3. „Vreau să ajungem în grupele Ligii campionilor. Pe acest obiectiv am plecat şi mergem pănă la capăt. Pentru mine a fost întradevăr un salt mare, de la naţionala de juniori la Steaua, dar nu mi-a fost greu, deoarece am găsit nişte jucători valoroşi şi profesionişti, care au înţeles foarte uşor ce vreau eu de la ei”, a declarat tehnicianul de 42 de ani, care spre deosebire de predecesorul său, Laurenţiu Reghecampf, are discursuri cu mult bun simţ.
E foarte apreciat de jucători
Costel Gâlcă e ştiut să cucerească destul de rapid vestiarul, chiar dacă are un stil diferit de ecl al fostului antrenor. A fost ajutat şi de faptul a jucat de 68 de ori la echipa naţională, participând la două turnee de Campionat Mondial şi două turnee de Campionat European, lucru pe care niciunul dintre elevii săi nu l-a reuşit. Respectul pe care l-a impus i-a făcut pe stelişti să înţeleagă că disciplina este esenţială în raportul antrenor-jucători, iar aceştia s-au conformat. Gâlcă a demonstrat şi că nu are resentimente vizavi de cei care calcă strâmbă, fiind capabil să treacă peste  incidente neplăcute şi să acorde a doua şansă. Lucian sânmărtean a beneficait de asta, după un gest necugetat şi a fost din nou titular, primit la finalul meciului cu echipa din Kazahstan şi o declaraţie de sprijin din partea antrenorului: „Îi ofer oricâte zile libere are nevoie, dacă  Lucian are o problemă garvă în familie. Dar el nu mi-a spus nimic”. Sânmărtean trece prin momente mai neplăcute, din cauza unei suferinţe grave  pe care o are soţia sa.

„Speram să câştigăm la o diferenţă mai mare de scor, pentru că valoric am fost net superiori celor de la Aktobe. O echipă mare trebuie să marcheze repede şi noi am reuşit asta, lucru care m-a mulţumit”
Costel Gâlcă, antrenor Steaua

4 titluri de campion are Gâlcă cu Steaua, ca jucător între 1992 - 1996


Gâlcă la naţionala de juniori:
9 meciuri  5 victorii 2 egaluri 2 înfrângeri
Gâlcă la Steaua:
8 meciuri 6 victorii 2 egaluri 0 înfrângeri


11 ani de calificări în grupe


Eliminarea kazahilor de la Aktobe face ca Steaua să fie sigură de faptul că va participa în grupe, pentru a 11-a oară consecutiv. Practic, începând cu sezonul 2004-2005, campionii au fost mereu în lumina reflectoarelor, fie că au participat în Liga Campionilor, fie că au fost în Liga Europa. Gâlcă se alătură astfel predecesorilor săi, care sunt următorii: Walter Zenga (2004-2005, calificare în Liga Europa), Oleg Protasov (2005-2006, calificare Liga europa), Cosmin Olăroiu (2006-2007, calificare Liga Campionilor), Gheorghe Hagi (2007-2008, calificare Liga Campionilor), Marius Lăcătuş (2008-2009, calificare Liga Campionilor), Cristiano Bergodi (2009-2010, calificare Liga Europa), Ilie Dumitrescu (2010 -2011, calificare Liga Europa), Rony Levy (2011-2012, calificare Liga Europa),  Laurenţiu Reghecampf (2012 -2013, calificare în Liga Europa şi 2013-2014, calificare în Liga Campionilor). Liderul de necontestat al antrenorilor care au dus Steaua în Liga Campionilor rămâne însă Dumitru Dumitriu, cu trei calificări consecutive între 1994 şi 1997. 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite