FOTO Halep a învăţat la un liceu de campioni: Simona a fost colegă de bancă la Constanţa cu o altă sportivă de top
0Între anii 2006 şi 2010, Simona Halep a fost eleva Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ din Constanţa. A avut ca diriginte un profesor de psihologie, care a ajutat-o mult să-şi educe voinţa şi trăirile interioare, calităţi de care succesul sportiv e strâns legat.
Pentru profesorul Cătălin Spătaru clasa a IX-a C de la LPS „Nicolae Rotaru“ a fost prima pe care a preluat-o ca diriginte. Se întâmpla în 2006, iar profesorul avea 27 de ani. Printre copii a remarcat şi o fată „zâmbitoare, caldă şi copilăroasă“. Era Simona Halep, iar cu cât a cunoscut-o mai bine, dirigintele şi-a dat seama de calitatea ei umană, de ambiţia ei şi de dorinţa de a reuşi. Cătălin Spătaru predă ştiinţe umaniste (logică, psihologie, filozofie), dar şi economie. I-a fost de un real folos Simonei în clădirea psihicului ei de fier cu care uimeşte acum în concursuri. Tânăra era preocupată de toate materiile, dar dovedea un interes aparte pentru psihologie.
„Clasa Simonei a fost prima mea generaţie de elevi. Era un grup special. Erau sportivi valoroşi, dar şi învăţau bine. Raportat la timpul pe care-l avea la dispoziţie pentru şcoală, Simona Halep era o elevă foarte bună. O preocupau, în mod special, trăirile afective, să înţeleagă cum să-şi domine emoţiile, atât cele negative (frica), cât şi cele pozitive (bucuria), în timpul unei partide. Discutam mult pe marginea acestor probleme. O încurajam să facă exerciţii prin care să-şi educe trăirile. E greu să obţii peste noapte o transformare interioară, dar Simona muncea mult în acest sens. Voia să aibă focus continuu şi să domine pe teren. Am observat că, de un an, un an şi ceva, a reuşit să-şi pună ordine în stările ei afective. Am simţit-o. Pentru un sportiv e important să înţeleagă ce se petrece în interiorul său“, a declarat fostul diriginte al sportivei.
A luat mereu premiul trei
Pe lângă lecţiile de psihologie, Simonei Halep îi plăceau şi orele de limba engleză (unde o avea profesoară pe Liliana Blănaru), cele de limba română (profesoară Mădălina Halibei), dar şi altele.

„Încerca să asimileze cât mai mult. Nu venea degeaba la şcoală. Era preocupată să cunoască lucruri şi să afle informaţii care o puteau ajuta. Avea această voinţă a căutării continue“, şi-a amintit Cătălin Spătaru. În clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a, Simona a avut medii generale peste 8,50 şi a luat mereu premiul trei. „Încă de la primele discuţii pe care le-am avut cu ea, mi-a spus că vrea să facă sport la modul serios. Cu trecerea anilor, mi-am dat seama că are toate şansele să devină o mare campioană. La şcoală, se simţea foarte bine alături de clasă. În pauze, erau fericiţi, exuberanţi. Veselia lor era mereu remarcată. Nu era însă o veselie care să deranjeze. Se înţelegeau foarte bine între ei. Cei mai mulţi făceau tenis (de câmp şi de masă), rugby şi baschet. Am ţinut legătura cu Simona şi după ce a terminat liceul. A mai venit pe la noi de atunci“, a adăugat profesorul Spătaru.
Printre colegele de clasă ale Simonei Halep s-a numărat şi campioana europeană la tenis de masă Ana-Maria Sebe. Pentru puţin timp, cele două au fost şi colege de bancă, însă cel mai mult Simona a stat în clasă alături de Andreea Manole (şi ea jucătoare de tenis de masă). Au mai învăţat în acea clasă Flavius Solomon, Ionuţ Ariton, Constantin Istrate (rugby), Dumitru Tudor, Liliana Constantinescu, Cosmin Catană (tenis de câmp), George Stere (tenis de masă), Vlad Tănase sau Robert Solomon (baschet).

„Simona era o fată foarte de treabă şi o colegă bună. Oricum, colectivul nostru era unul extrem de unit. M-am întâlnit cu ea, la un moment dat, pe aeroport. Eu mergeam la Universiada de la Kazan, ea la un turneu. Am vorbit pe îndelete“, a spus Ana-Maria Sebe. „Erau copii buni. Cam 15 dintre ei aveau medii peste 8. Flavius Solomon e acum inginer mecanic, Ariton şi Istrate au jucat rugby în Germania, iar Tudor Dumitru a studiat managementul sportiv în Anglia“, a detaliat profesorul Cătălin Spătaru.
Simona Halep a fost o elevă cuminte şi sârguincioasă. Valoarea sportivă e dublată de virtuţi umane indiscutabile. Era campioană de junioare la Roland Garros şi se comporta la fel. Succesul n-a schimbat-o. Andrei Szemerjai director LPS „Nicolae Rotaru“