Detalii uluitoare din dosarul procesului Simonei Halep. Firma care i-a furnizat suplimentele, acuzată că i-a luat „plăcerea de a trăi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Halep a intentat un proces companiei canadiene de suplimente alimentare despre care spune că i-a furnizat suplimente contaminate și cere daune în valoare de peste 10 milioane de dolari.

Simona Halep cere daune de 10 milioane de dolari
Simona Halep cere daune de 10 milioane de dolari FOTO Getty

Halep, în vârstă de 32 de ani, a depus plângerea la instanța Supremă a Statului New York pe numele firmei Quantum Nutrition - care operează și sub numele de Schinoussa Superfoods - și alte persoane neidentificate listate ca pârâți, potrivit CNN.

Câștigătoarea a două titluri de Grand Slam a fost depistată pozitiv pentru substanța interzisă roxadustat - inclusă pe lista interzisă a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2022 - la US Open 2022.

Potrivit Agenției Antidoping a Statelor Unite (USADA), roxadustatul este o clasă de medicamente numită agenți de stabilizare HIF și poate crește numărul de celule roșii din sânge ale unui atlet, ceea ce poate îmbunătăți performanța la efort.

Potrivit plângerii, Halep a folosit suplimentele Schinoussa în timpul turneului US Open 2022 din New York. Ulterior, a fost depistată pozitiv pentru roxadustat, care nu este menționat pe eticheta produsului, se arată în documentul depus la instanță.

Quantum Nutrition este acuzată că a acționat "neglijent și nepăsător" în permiterea contaminării produsului cu roxadustat, conform documentelor judecătorești.

Fosta număr 1 mondial nu a luat niciodată cunoștință de utilizarea substanțelor interzise și este subiectul unui "grad de neglijență gravă", se arată în plângere.

Halep ar trebui să primească la proces despăgubiri pentru pierderea veniturilor trecute și viitoare și a capacității de câștig, se menționează în plângere, dar și pentru "durerea, suferința și umilința trecute și viitoare", precum și pentru "pierderea plăcerii de a trăi".

Datorită suspendării sale în curs, Halep "a suferit pierderi în valoare de peste 10 milioane de dolari", se arată în plângere.

Ce spune reprezentantul firmei canadiene

Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) a declarat că suspendarea lui Halep este retroactivă și va dura din 7 octombrie 2022 până în 6 octombrie 2026.

Jucătoarea de tenis a fost acuzată de agenție pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping. Pe lângă testul pozitiv pentru roxadustat, Halep a fost acuzată și de nereguli în Pașaportul Biologic al Atletului (ABP), care este conceput pentru a monitoriza anumite variabile biologice selectate ale unui atlet în timp.

Halep, care a negat anterior orice culpabilitate, a răspuns anunțului suspendării sale declarând că va face apel și că nu a "folosit niciodată în mod cunoscut sau intenționat niciun produs interzis".

John Koveos, fondatorul Quantum Nutrition, a contestat acuzațiile când a vorbit cu ziarul canadian The Globe and Mail în octombrie 2023, după ce știrile au legat compania de cazul de dopaj.

"Aveau nevoie de cineva pe care să-l acuze", a spus Koveos pentru The Globe.

Quantum Nutrition furnizează produse pentru "sute de sportivi", inclusiv olimpici, jucători din CFL și NHL, a declarat Koveos pentru The Globe, adăugând că compania are un "record de 100% curat cu toți sportivii noștri, și sunt supuși regulat testelor".

Koveos susține că Halep "nu a fost singurul sportiv care a folosit acel produs specific în acea zi specifică" la turneu, dar nu a numit alții.

Halep a declarat într-un comunicat după suspendarea sa că și-a ajustat suplimentele nutritive înaintea sezonului pe terenuri dure din 2022. Ea a spus că niciunul dintre ingredientele listate nu includea substanțe interzise, dar a recunoscut că unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat.

"Am fost testată aproape săptămânal după testul meu pozitiv inițial până la începutul anului 2023, toate acestea fiind negative", a declarat Halep.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite