Danemarca, noua regină a handbalului masculin
0Deţinătoarea tiltlului olimpic a câştigat şi medaliile de aur la Campionatul Mondial de handbal masculin, după o finală în care a predat Norvegiei o veritabilă lecţie de handbal. scor 31-22 (18-11)
Duminică, la Herning, în faţa propriilor suporteri, Danemarca a devenit în premieră campioană mondială, după un meci dominat autoritar şi câştigat la o diferenţă ce nu lasă loc de niciun fel de interpretări 31-22 (18-11). Partida s-a jucat în faţa a peste 15.000 de suporteri, care au creat o atmosferă demnă de un derby al fotbalui sud american.
Condusă ireproşabil din teren de marea vedeta a echipei, Mikkel Hansen, 31 de ani, autor a 7 goluri în finală, şi de pe bancă de Nicolaj Jakobsen selecţionata Danemarcei a reuşit, în sfârşit, sa câştige singurul titlu important care îi lipsea din palmares. Pâna acum, Danemarca se putea mândri doar cu două medalii de aur la Campionatele Europene, în 2008 si 2012, la care se adăugase aurul olimpic cucerit în 2016.
Prestaţia dominantă din ultimul act a fost doar o încununare a parcursului perfect al danezilor din grupe şi din fazele eliminatorii. La acest turneu final, nordicii au înregistrat victorii pe linie în toate cele 10 meciuri, toate obţinute la diferenţe de cel puţin 3 goluri.
Norvegienii au pierdut a doua finală la rând, după cea cu Franţa din 2017, dar antrenorul Christian Berge a avut numai cuvntede laudă la adresa propriilor jucători."Sunt mândru de echipa mea, am luat argintul şi e un punct de plecare. Le mulţumesc pentru ce au făcut şi sper să ne descurcăm şi mai bine data viitoare" a declarat selecţionerul Norvegiei.
Franta a luat medaliile de bronz
Naţionala Franţei s-a impus în finala mica în faţa celeilalte gazde a competiţiei, Germania, după un meci extrem de disputat, cu un final dramatic. Franţa s-a impus cu 26-25, cu un gol marcat de Karabatic în ultima secundă, după o consultare a VAR-ului. Germania dominase prima repriza pe care o incheiase cu un avantaj de 4 goluri, 13-9.
Campioana mondială Danemarca s-a calificat direct la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020,, în timp ce echipele clasate pe locurile 2-7, Norvegia, Franţa, Germania, Suedia, Croaţia şi Spania, au obţinut dreptul de participare la turneele preolimpice.
Campionatul Mondial cu numărul 26 este deja considerată cea mai frumoasă din istorie, superlativele paticipanţilor, suporterilor sau ale presei atingând toate paliere competiţiei: spectaculozitate, viteză de joc, fair-play şi organizare. La ediţia din acest an s-a stabilit şi un record al numărului de spectatori, aproximativ 900.000 de oameni fiind prezenţi în tribune la meciurile din Danemarca şi Germania
Acesta a fost ultimul turneu final în actualul format, urmând ca din 2021, competiţie ce va fi găzduită de Egipt, Campionatul Mondial să se desfăşoare cu 32 de echipe naţionale la start.
Mikkel Hansen, cel mai bun jucător al turneului
Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) a anunţat echipa ideală a Campionatului Mondial. Mikkel Hansen a fost desemnat cel mai bun handbalist al turneului final. Jucătorul legitimat la PSG a câştigat şi titlul de golgheter, cu 72 de goluri, având un avans de 13 goluri faţă de următorul clasat, norvegianul Magus Jondal.
Echipa ideală a Campionatului Mondial:
Portar - Niklas Landin (Danemarca), extremă stânga - Magnus Jondal (Norvegia), inter stânga - Sander Sagosen (Norvegia), centru - Rasmus Lauge (Danemarca), pivot - Bjarte Myrhol (Norvegia), inter dreapta - Fabian Wiede (Germania), extremă dreapta - Ferran Sole Sala (Spania)
MVP: Mikkel Hansen ( Danemarca)
Al treilea turneu final fără România
Naţionala României a ratat calificarea la turneul final, pentru a treia oara consecutiv, dupa ce a fost eliminată în preliminarii de Macedonia, 24-32 si 26-25, atunci când antrenorul iberic Xavi Pascual a şi demisionat din functie. Un indiciu privind diferenţa de valoare dintre jocul echipei naţionale şi ce prestaţii sunt acum în handbalul modial este furnizat şi de faptul ca Macedonia a reuşit doar două victorii la acest turneu final, cu Japonia şi Bahrein, într-o grupă din care au mai facut parte Croaţia, Spania şi Islanda, insuficiente însă pentru calificarea în Grupa Principala.
Rezultatele înregistrate de Danemarca
Finală
Danemarca - Norvegia 31-22
Semifinală
Danemarca - Franţa 38-30
Grupa Principală
Danemarca - Suedia 30-26
Danemarca - Egipt 26-20
Danemarca – Ungaria 25-22
Grupa Preliminară
Danemarca - Morvegia 30-26
Danemarca - Austria 28-17
Danemarca – Arabia Saudită 34-22
Danemarca – Tunisia 36-22
Danemarca - Chile 39-16