Cum să-ţi dai copilul la tenis: la ce vârstă, cât costă antrenamentele şi participările la turnee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep, pe când avea 14 ani şi reprezenta România la un turneu de tenis în Franţa FOTO Facebook
Simona Halep, pe când avea 14 ani şi reprezenta România la un turneu de tenis în Franţa FOTO Facebook

Lecţiile de tenis pentru copii nu sunt extrem de scumpe, aşa cum fals s-a creat impresia. Ce trebuie să ştii dacă vrei să-şi trimiţi copilul la tenis.

Fenomenul Simona Halep a stârnit un val de simpatie în jurul sportului alb şi tot mai mulţi copii vor să-i înceapă o carieră în tenis, dar drumul către glorie nu e deloc simplu.
Ce părinte nu şi-ar dori acasă o Simona, sau măcar o Sorana, o Irina sau Monica? Dar în primul rând Simona. Românii au devorat pe nerăsuflate povestea de succes a jucătoarei din Constanţa, cu un amestec de curiozitate şi mândrie naţională. În 2014, „Simona Halep” a fost cea mai populară căutare pe Google, iar triumful tenismenei de doar 23 de ani a sporit exponenţial interesul românilor pentru sportul-alb.

Fostul antrenor al Simonei Halep îi dă sfaturi Yaninei Wickmayer

Mergând pe acest val de simpatie, Federaţia Română de Tenis a adus la Bucureşti turneul de la Budapesta, iar înscrierea  Simonei la concursul de pe Arenele BNR a asigurat popularea tribunelor. Însă viitoarele beneficii aduse tenisului pot fi şi mai importante, de vreme ce tot mai mulţi părinţii şi-au trimis deja sau plănuiesc să-şi trimită copiii spre tenis, încântaţi poate şi de cifrele ameţitoare apărute în dreptul câştigurilor Simonei.

Până la urmă, acesta e şi marele pericol, pentru că mulţi privesc doar la rezultatul final din conturi, iar balanţa se înclină spre un mare minus, în cazul în care un tenismen nu pătrunde măcar în primele 200 de locuri ale clasamentelor ATP sau WTA. Vă amintiţi, desigur, scenele cu Raluca Olaru plângând la finalul unei conferinţe de presă de la Bucureşti, exprimându-şi frustrarea de a nu se putea înscrie la turnee internaţionale din lipsa banilor.

În sprijinul părinţilor, „Adevărul Weekend” a discutat cu doi reputaţi tehnicieni bucureşteni, Claudiu Munteanu, care e şi proprietar al clubului Prim Tenis, şi Liviu Ştefureac, antrenor la ProTenis Vârgolici Club, din cadrul complexului „Lia Manoliu”.


Ce e important de ştiut:
1. Tenisul se poate începe de la 4-5 ani, cu rachete uşoare şi mingi de burete. Se fac jocuri care să stimuleze copiii.
2. Pentru început, se recomandă nu mai mult de două-trei antrenamente pe săptămână, a câte o oră (Liviu Ştefureac) sau două antrenamente de o oră şi jumătate (Claudiu Munteanu).
3. Nu există o dată-limită în privinţa unui verdict despre potenţialul unui copil.
4. Costurile pentru teren şi antrenor sunt diferite de la un clubul la altul, de la un oraş la altul. Încep de la 250 de lei lunar şi pot să ajungă la 1000 de lei. Unele cluburi oferă şi echipament.
5. Există antrenori care preferă lecţiile individuale, începând cu 6-7 ani. Claudiu Munteanu, de la clubul Prim Tenis, consideră că acestea sunt „răul tenisului” şi optează pentru antrenamente colective, de 4 sau 6 copii.
6. Cel mai important e să nu puneţi presiune pe copii şi şcoala să nu fie neglijată. Nu există nicio garanţie că miile de ore de antrenament vor transforma un mic tenismen într-unul de top.
7. Despre costuri vă puteţi îngrijora cu adevărat de la 16-17-18 ani, în cazul în care copilul are talent şi trebuie să înceapă să joace în afară, să intre în circuitul profesionist. Primul turneu internaţional al Simonei Halep, de exemplu, a fost la Minsk, în 2008, când n-avea 17 ani. A ieşit din turul doi, câştigând doar 490 de dolari, care sigur nu i-au acoperit nici cheltuielile de transport.

copii tenis foto mediafax

7 ani pentru un serviciu corect
Liviu Ştefureac a şlefuit-o pe Alexandra Cadanţu şi are câteva opinii ferme despre cum se formează un jucător de tenis: „Din punctul meu de vedere, sunt şapte lovituri de bază. Fiecare lovitură are nevoie de aproximativ un an de exerciţiu, cam 100 de ore. Bineînţeles, nu se stă un an la o lovitură, se exersează în paralel. Pe lângă cele 7 lovituri, cred că putem vorbi de un serviciu coerent, plasat corect, după 7 ani de antrenament”. Tot el  crede că înscrierea la un turneu a unui copil se poate face după 1.000 de ore de antrenament: „Să se înscrie, nu să câştige. Adică să ştie să stea în teren, să servească bine şi să lovească bine mingea”.
Şi nici cu ani întregi de antrenamente nu există vreo garnaţie: „De cele mai multe ori, nu putem anticipa când va <exploda> un jucător. Sunt lovituri care se exersează ani în şir fără rezultate şi, dintr-odată, pe nepusă masă, apare o zi, o sfântă zi, în care jucătorul respectiv îţi execută perfect acea lovitură”.

 Claudiu Munteanu (stânga), primind un certificat de recunoaştere după un curs organizat de fostul preparator fizic al lui Jim Courier şi Justine Henin

claudiu munteanu

INTERVIU Claudiu Munteanu, proprietarul clubului Prim Tenis: „Antrenorii buni vorbesc puţin”


Claudiu Munteanu are o atitudine mai „relaxată” despre ce ar trebui să însemne iniţierea copiilor în tenis. Cu o experienţă în antrenorat de mai bine de 20 de ani, proprietarul clubului Prim Tenis din Agronomie mizează pe antrenamentele colective şi implicarea totală a copiilor în şedinţe de pregătire.

Adevărul Weekend: De la ce vârstă se începe tenisul?

Claudiu Munteanu: 4 ani şi jumătate, 5 ani. Vârsta a coborât în ultimul timp pentru că au apărut rachete uşoare, mingi de burete, iar învăţarea tenisului a devenit mult mai facilă.

Câte antrenamente se fac la început?

Două antrenamente pe săptămână, de o oră şi jumătate, pentru că o oră e foarte puţin. De la 11-12 ani se poate trece la antrenamentul cu durata de două ore, pentru cei care vor performanţă.

Când ne dăm seama de potenţialul unui copil?

Nu există o regulă. Sunt copii motrici care impresionează de la început şi îţi dai seama de potenţialul lor. Pe de altă parte, mulţi dintre cei care îţi „fură ochii” la vârste fragede nu confirmă, la fel cum alţii care erau în pluton la 17 ani, cum a fost şi Victor Crivoi, se afirmă mai târziu

În cât timp progresează un copil pentru a ajunge la nivel de turnee?

În cadrul clubului nostru, turneele se fac de la primele luni, pentru că ele reprezintă motorul dezvoltării copilului. Pentru cei mai mici, există reguli speciale, cu mingea care poate să cadă de două ori, de exemplu, însă e important pentru ei să intre în spiritul de competiţie, să ştie să ţină scorul, să comunice cu partenerii lor.

Cum sunt organizate antrenamentele?

Consider că antrenamentele individuale sunt răul tenisului, copilul se dezvoltă cel mai bine alături de alţi copii, nu cu un profesor care-i pune o minge artificială. pe tavă. Cel mult, pentru îmbunătăţirea tehnicii, se pot face trei antrenamente de grup şi unul individual.  Copilul învaţă jucându-se, iar metoda comandă-control e cea mai ineficientă. Noi megem pe metoda participativă, cu implicarea totală a copilului şi crearea contextului de învăţare. Doar aşa copilul vine cu plăcere la antrenamente şi nu îi vine să arunce racheta după 6 luni sau un an. 

Cum se alege un antrenor?

Cu logică şi bun-simţ. Adică fie pe recomandare, fie părinţii să meargă pe la terenuri, să urmărească şi să asculte. Dacă se aude doar vocea antrenorului, să plece de acolo cât mai repede. Cu cât profesorul vorbeşte mai puţin, cu atât e mai bun.

Ce face un copil talentat ai cărui părinţi nu au bani?

Anul trecut, a fost un program naţional „Născuţi pentru tenis”. S-a mers prin şcoli, s-a făcut selecţie şi fiecare club a acordat patru burse copiilor talentaţi. Nici Victor Crivoi n-a provenit ditnr-o familie înstărită, dar l-am luat la club, l-am crescut şi a ajuns pe locul 75 ATP.

Vin mai mulţi copii la tenis după explozia Simonei?

Clar, sunt mult mai multe înscrieri. Şi nu numai copii, vorbim şi de adulţi. La clubul nostru, situat în Agronomie, avem un program de real succes „Am învăţat tenis în studenţie”. Tinerii din Facultatea de Agronomie joacă tenis gratuit pe terenurile noastre în orele de sport şi e o atmosferă extraordinară.

Costurile cum sunt?

În niciun caz de speriat. Sunt preţuri accesibile, vorbind de copii, costă 220 sau 330 de lei lunar pentru 8 şedinţe. Pentru un tenismen care debutează în profesionism, un sezon poate ajunge la 15-20.000 de euro, iar costurile se dublează după ce avansezi în clasament şi începi să joci pe alte continente. Dacă ajungi în locurile 100- 200 reuşeşti să-ţi acoperi cheltuielile şi poate să pui puţin la puşculiţă. Din top 100 deja eşti pe un mare plus.  

Preţul corect al tenisului

Tenisul e un sport scump, dar în privinţa lecţiilor pentru copii, preţurile nu sunt exorbitante.

  • Pentru 8 şedinţe de antrenament într-o lună se pot plăti 220 de lei (grupă de 6 copii) sau 330 de lei (grupă de patru copii).
  • Dacă optaţi pentru antrenamente individuale, acestea într-adevăr sunt mai scumpe. Închiriatul terenului costă 25-50 de lei pe oră, în funcţie şi de anotimp, iar antrenorii încasează între 40 şi 100 de lei de şedinţă.
  • Pentru înscrierea la turneele organizate de FRT pe categorii de vârstă (10, 12, 14, 16, 18 ani) se plăteşte o taxă de înscriere de 100 de lei (în interior) şi 50 de lei (afară).
  • Debutul în turneele internaţionale e cel mai dificil. E nevoie de bani de drum, de cazare, pentru copil şi pentru antrenor sau  părinte. Pe parcursul unui an, costurile se pot ridica la 15-20.000 de euro, la început, şi vor creşte la 40-50.000 de euro odată cu înscrierea la turneele din America de Nord, Asia sau Australia.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite