Cu Edi spre titlu! Secretele ascensiunii Pandurilor în actualul sezon al Ligii I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un deceniu de la promovarea în primul eşalon, echipa Pandurii Târgu-Jiu este una dintre revelaţiile actualei stagiuni, fiind o candidată serioasă la cucerirea titlului, sub conducerea fiului selecţionerului Anghel Iordănescu, aflat în faţa celui mai greu examen din carieră.

„Eu îl consider pe Edi antrenorul anului. Un antrenor fără experienţă în Liga I să ridice un club din zona retrogradării şi apoi cu jumătate de lot schimbat să se bată la primele locuri este o performanţă”, a spus preşedintele executiv al echipei Pandurii, ajunsă pe locul secund în Liga I după victoria obţinută marţi pe terenul fostei campioane CFR Cluj.

Principalul artizan al acestei performanţe, Edi Iordănescu (37 de ani) n-a rupt gura târgului ca fotbalist şi probabil că puţini ar fi pariat că va reuşi să se impună ca antrenor. Înainte de a deveni secundul Stelei, în 2010, Iordănescu avusese doar o tentativă nereuşită de a-şi începe cariera de tehnician, la Constructorul Bolintin Deal (Liga a IV-a). „Edi a venit o singură dată pe la noi, de mână cu Delia Matache. Au coborât dintr-un Audi şi au asistat de pe margine la un meci cu Ogrezeniul. Era vorba să preia echipa, dar de-atunci nu l-am mai văzut la faţă. N-a condus nici măcar un antrenament”, povestea la vremea respectivă, cu amărăciune în glas, preşedintele grupării, Dumitru Eftimie. Însă Iordănescu a ţinut morţiş să le demonstreze celor care-l considerau a fi doar un „băiat de bani gata” cât de mult se înşelau.

A antrenat şi în Liga a III-a, la Fortuna Brazi

Spre deosebire de Mirel Rădoi, Edi a preferat s-o ia de jos în carieră. După ce a plecat de la Steaua, unde a fost şi interimar pentru o etapă, Iordănescu Jr. a acceptat un nou post de antrenor secund, la o altă grupare cu pretenţii, FC Vaslui, iar ulterior a preferat să meargă în ligile inferioare, la Fortuna Brazi (Liga a III-a) şi ASA Târgu-Mureş (Liga a II-a), deşi a avut şi destule propuneri din primul eşalon. Abia când a fost dorit de Pandurii, o echipă recunoscută pentru stabilitatea băncii sale tehnice, a acceptat provocarea de a deveni principal în Liga I. Iar acum, deşi obiectivul declarat este accederea în play-off, gorjenii sunt o candidată serioasă la câştigarea titlului. „Vom analiza foarte atent şi vom analiza perioada pe care am parcurs-o, de la fiecare jucător, de la cel mai mic detaliu până la cel mai mare. Este o perioadă în care orice e posibil, inclusiv în ceea ce mă priveşte pe mine. Vedem ce se doreşte în continuare, vedem în ce măsură putem să susţinem dorinţele pe care le avem, pentru că poate se va cere titlul. Şi atunci vom analiza în ce măsură putem sau nu putem. Orice pretenţie va fi susţinută financiar, cu linişte“, a declarat recent Edi Iordănescu.

Statul asigură stabilitatea financiară

Spre deosebire de alte grupări din Liga I, inclusiv liderul Astra Giurgiu, stabilitatea financiară este unul dintre principalele atuuri ale clubului gorjean. „Din fericire, există stabilitate financiară. Într-adevăr, bugetul este mai cumpătat, nu beneficiem de cel mai mare buget, dar nu asta e ideea, atât timp cât eşti calculat şi există stabilitate financiară, se poate face performanţă. E un buget cumpătat, până la urmă trebuie să fim ancoraţi în realitatea financiară a fotbalul românesc”, a explicat preşedintele executiv Narcis Răducan. Astfel, bugetul clubului pentru sezonul în curs este de cinci milioane de euro. Jumătate din această sumă este asigurată de Complexul Energetic Oltenia, companie controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 77% din capital, respectiv de Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Local Târgu-Jiu şi de firma Artego.

Cealaltă jumătate din buget provine din drepturile de televizare şi din alte venituri, precum vânzarea de jucători.  În acest moment, la Târgu-Jiu se construieşte un nou stadion, bugetul pentru construcţia noii arene de patru stele fiind de 20 de milioane de euro. Noul stadion va avea peste 15.000 de locuri, tribunele acoperite, un hotel de patru stele, o parcare subterană pe două niveluri cu o capacitate de 400 de locuri şi spaţii comerciale. „Stadionul este prins în programul Federaţiei Române de Fotbal şi în programul Guvernului pentru turneul final din 2020, ca un stadion care poate să găzduiască o echipă care va participa la turneul final al Campionatului European“, a precizat edilul-şef Florin Cârciumaru.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite