„Cobaiul“ Nadal: Ce soluţii medicale va încerca pentru a-şi prelungi cariera în tenis
0Proaspătul campion de la French Open 2022 va fi supus unui tratament experimental, de reuşita căruia depinde, în mare parte, prelungirea carierei sale.
Rafael Nadal (Spania, 36 de ani, 4 ATP) a câştigat turneul de la Roland Garros, pentru a 14-a oară, în condiţii numai de el ştiute!
Pentru că, după cum a mărturisit la sfârşitul finalei cu Casper Ruud (Norvegia, 23 de ani, 8 ATP), Rafa abia mergea, după partida din turul II cu Corentin Moutet (128 ATP). Şi a reuşit să ducă French Open la capăt, folosind o combinaţie de antiinflamatoare şi injecţii cu anestezice. Doar că soluţia a fost una temporară pentru durerile de la piciorul stâng, cauzate de sindromul Müller-Weiss. Vorbim despre o boală rară, incurabilă, care s-a manifestat prima dată în cazul lui Nadal, pe când acesta avea doar 18 ani.
„E o durere care vine şi pleacă. Uneori, mai puternică, alteori mai puţin. Nu ştiu cum va fi peste două zile, peste o săptămână. Efectiv, nu ştiu“, a explicat spaniolul, de curând. Cert e că, odată cu trecerea anilor, problema s-a agravat, în condiţiile în care Nadal practică un sport dur, care uzează corpul.
Prima soluţie, incertă, dar fără pericol
Nadal a explicat că va renunţa la injecţiile cu anestezice pentru că riscurile sunt prea mari. „La French Open, pur şi simplu, mi-a amorţit piciorul afectat. Am jucat fără durere, dar şi cu zero senzaţie în picior. A fost ca atunci când mergeţi la dentist şi vi se face o anestezie locală. Doar că e riscant la mine. Pentru că e posibil să mă aleg cu o luxaţie sau cu o entorsă în timpul meciurilor şi să joc, în continuare, fără să-mi dau seama pentru simplul motiv că nu simt nimic“, a spus campionul de la French Open.
Aşadar, Rafa se va lăsa pe mâna medicilor, în tentativa de a fi apt pentru următorul Grand Slam, cel de la Wimbledon (27 iunie – 10 iulie). Potrivit Eurosport, spaniolul va încerca, mai întâi, o soluţie fără risc, dar şi fără garanţia că îi va rezolva problema: „Va fi o injecţie cu radiofrecvenţă pe nerv şi vom încerca să-l ardem puţin. Ca o anestezie pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă funcţionează, voi continua. Dacă asta nu funcţionează, atunci va fi o altă poveste“.
Ce înseamnă „altă poveste“? A detaliat tot Nadal: „O intervenţie chirurgicală majoră, care nu-mi garantează că voi putea fi, din nou, competitiv. Mai întâi însă, trebuie să mă întreb dacă sunt gata să fac un lucru major, fără a fi sigur că lucrurile vor merge corect. Acum nu sunt pregătit pentru a lua o hotărâre atât de importantă“.
De ce însă se teme Nadal de această operaţie majoră? A explicat traumatologul Diego Garcia-German, potrivit gsp.ro: „Intervenţia presupune transformarea unei articulaţii într-un blocaj de os. Evident, acest lucru face ca durerea să scadă, mişcarea nu mai produce durere, însă poate avea consecinţe pentru că se pierde mobilitatea“. La acest aspect face referire şi Nadal, când spune că, după operaţie, riscă să nu mai fie competitiv pe terenul de tenis.
Cert e că participarea lui Rafa la Wimbledon 2022 depinde de cum va răspunde corpul său la tratamentele din următoarele săptămâni. „Voi merge la Wimbledon, dacă şi corpul meu e pregătit pentru asta. E un turneu pe care nu vreau să-l pierd, nimeni nu vrea asta. Dacă pot juca fără antiinflamatoare, da, dacă nu, atunci nu. Nu vreau să mă pun, din nou, în această situaţie“.
Jucătorii cu cele mai multe trofee majore
Rafael Nadal (Spania, 35 de ani, 4 ATP) – 22 de trofee
*Australian Open X 2
*French Open X 14
*Wimbledon X 2
*US Open X 4
Novak Djokovici (Serbia, 35 de ani, 1 ATP) – 20 de trofee
*Australian Open X 9
*French Open X 2
*Wimbledon X 6
*US Open X 3
Roger Federer (Elveţia, 40 de ani, 50 ATP) – 20 de trofee
*Australian Open X 6
*French Open X 1
*Wimbledon X 8
*US Open X 5