Cîrstea, interviu savuros în limba engleză: Sorana, veselă, relaxată, l-a fermecat pe reporterul american VIDEO

0
Publicat:

Sorana Cîrstea e vedeta incontestabilă de la Miami Open 2023! Pentru că a venit la acest turneu, fără ca cineva să aibă mari așteptări de la ea, în ciuda parcursului excelent de la Indian Wells. Iar acum românca are o serie magnifică: cinci victorii, fără set pierdut!

După meciul splendid pe care l-a făcut, în sferturi, cu Aryna Sabalenka (Belarus, 24 de ani, 2 WTA), „Sori“ a fost invitată de reporterul Tennis Channel, Prakash Amritraj, pentru un interviu în care a vorbit degajată, explicând secretul transformării ei într-o engleză foarte curată. „Adevărul“ vă oferă traducerea integrală a acestui interviu, în rândurile de mai jos.

Sorana Cîrstea a ajuns la 13 victorii și 7 înfrângeri în 2023
Sorana Cîrstea a ajuns la 13 victorii și 7 înfrângeri în 2023

Reporter Tennis Channel: Abia ieșită de pe teren... Sorana, e minunat să te văd. Ai fost uimitoare, în această săptămână. Dar ai dat de una dintre cele mai bune jucătoare din circuitul feminin, la ora actuală! Și acum ești în semifinale aici, într-un turneu WTA 1.000. Sunt sigur că ești în extaz!

Sorana Cîrstea: Categoric! Și, în primul rând, sunt încântată pentru munca depusă, în ultima perioadă. Pentru că am muncit din greu, începând cu luna octombrie (n.r. – 2022). De când am început să lucrez cu antrenorul Thomas Johansson. A fost un volum uriaș de muncă pe teren, în afara terenului. Și au fost niște luni, în Australia, în Orientul Mijlociu, când nu rezultatele nu veneau (râde cu poftă). În astfel de momente, începi să ai niște îndoieli... Dar acum m-am liniștit. Pentru că îmi dau seama că tot ce am făcut funcționează. Mi-am găsit ritmul de joc și sunt foarte fericită pentru acest rezultat.

Văzându-ți comportamentul pe teren, ai fost atât de calmă. Și spuneai, la începutul interviului, că startul sezonului a fost foarte dificil. Apoi, a venit Indian Wells, ai bătut-o pe Garcia. Aici, la Miami, ești în semifinale. Ce a început să se lege atât de bine?

Cred că am avut mereu un joc bun. Am fost mereu o jucătoare agresivă, periculoasă. Doar că, uneori, eram haotică pe teren și, în fața jucătoarelor de top, n-ai voie să fii așa. Trebuie să joci solid, de la început până la sfârșit. Trebuie să fii agresivă, în permanență, cu un joc legat, cap-coadă. N-ai voie să pierzi lucrurile astea, nici măcar pentru un singur game! Pentru că acel game poate decide meciul. Așadar, cred că mi-am găsit echilibrul mental, iar rezultatele obținute îmi dau încredere. Poate că sunt un pic mai tăcută pe teren acum, dar, în același timp, mă lupt din răsputeri, în fiecare meci.

Ai avut doar 9 erori neforțate, ceea ce e excepțional împotriva unei jucătoare, precum Sabalenka. Ai vorbit despre relația cu antrenorul Thomas Johansson. Voi doi ați început colaborarea prin octombrie, noiembrie, anul trecut. Ce ți-a adus el? Pentru că ai pomenit de ce ați făcut în afara terenului.

Cred că e foarte bun în a citi jocul. Încearcă să mă învețe IQ-ul tenisului, asta însemnând modul în care stau pe teren, modul în care urmăresc poziția adversarei pe teren, pentru a încerca să am o selecție mai bună a loviturilor folosite. De asemenea, m-a făcut mai agresivă, m-a învățat să folosesc slice-ul, din când în când, mi-a oferit o varietate a loviturilor. Pe scurt, m-a făcut o jucătoare mai completă. Pentru că, așa cum am spus, am fost mereu o jucătoare periculoasă, dar aveam un singur plan de joc și cam atât. Acum, simt că am și un plan B, în cazul în care planul A nu funcționează. Așa că, desigur, au fost foarte multe îmbunătățiri și sunt foarte fericită de cum decurg lucrurile.

Sorana jpg

Reacția ta de la finalul meciului cu Sabalenka: a fost, mai întâi, de uluială, iar apoi a venit cel mai frumos zâmbet. A fost un moment atât de special. Iar asta la 10 ani după ce ai atins ultima dată semifinalele unui turneu WTA 1.000. Cum vezi această călătorie pe care ai avut-o, între timp. Aveai 22 de ani atunci, acum ai 32...

Abordând meciul de astăzi, fără îndoială, aveam încredere în jocul meu. Indiferent cu cine joci, trebuie să crezi că poți câștiga, altfel degeaba intri pe teren. Așadar, știam că pot câștiga, dar, în același timp, dacă Aryna prinde o zi bună, atunci e capabilă să te facă praf pe teren. A trebuit să evaluez un pic condițiile, dar cred că, la final, expresia mea a fost una de ușurare. Cred că acesta e cuvântul, ușurare. Pentru că aștept de ceva timp astfel de rezultate și, în final, ele au început să vină, așa că, da, ușurare (râde). Și, că m-ai întrebat de ultimii zece ani, nu le urmăresc așa. Sunt foarte fit, joc bine, cred că joc cel mai bun tenis din viața mea! Și în viața personală îmi merge totul bine. Așa că, da, lucrurile au început să se lege și, am mai spus asta, nu mă definesc cifrele. Fac ceea ce fac și, cât timp am satisfacție și am rezultate, o să fiu aici.

Thomas Johansson
Thomas Johansson

Pare că ești atât de liniștită, în aceste momente. E atât de frumos să aud ce zici. Știu că nu ții cont de cifre, dar o statistică la care trebuie să ne uităm e asta: n-ai pierdut niciun set (n.r. – la Miami). E ceva excepțional. Ce se întâmplă la Miami? Mănânci ceva special? Adică, ce ai în băutură? Zi-mi ce se întâmplă!

E amuzant pentru că, venind de la Indian Wells, unde am jucat foarte bine, am pierdut în sferturi cu Iga (n.r. – Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în lume)... În fine, am ajuns aici, la Miami, și i-am zis lui Thomas (n.r. – antrenorul Thomas Johansson): <<Nu-mi plac condițiile de aici! E umiditate mare, terenul e rapid, dar mingea e grea, nu-mi găsesc ritmul de joc aici!>>. Iar Thomas mi-a spus: <<Fă o încercare. Ia lucrurile pas cu pas, meci cu meci>>. Iar acum, brusc, totul a început să se lege și e foarte frumos. Uneori, devenim copleșiți de emoții, așa că e foarte bine, atunci când antrenorul pune piciorul în prag și face ca lucrurile să aibă o logică.

Ei bine, el (n.r. – Thomas Johansson) e fost câștigător de Grand Slam, iar tu joci acum ca o campioană de Grand Slam. Draga mea, încă două meciuri și poți să ai titlul aici! Alexandrova sau Kvitova, în semifinale. Ce zici de asta?

O știu pe Petra (n.r. – Petra Kvitova) atât de bine. E o jucătoare excelentă, avem aceeași vârstă, așa că ne cunoaștem de mult timp. Am jucat de multe ori în diferite turnee și o respect atât de mult. De partea cealaltă, nu o cunosc pe Alexandrova foarte bine. N-am jucat niciodată împotriva ei, nici nu cred că am făcut vreun antrenament cu ea. Așa că sunt situații foarte diferite, cu o jucătoare pe care o cunosc foarte bine și care, la rândul ei, îmi știe jocul și o necunoscută totală. Oricum, va fi un meci interesant. O să-mi iau liber, în această după-amiază, iar Thomas (n.r. – Thomas Johansson) se va ocupa de analiza adversarei. Iar mâine, voi încerca să fac un meci la fel de bun ca în sferturi.

Vorbești foarte relaxată și așa vei dori să fii, în continuare. Sorana, îți doresc mult succes!

Mulțumesc mult, apreciez.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite