Ce-şi doreşte Simona Halep? „Un titlu de Grand Slam, Turneul Campioanelor şi locul 1, măcar pentru o zi”. Cum a fost 2014, cu plusuri şi minusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2014 a fost anul Simonei Halep, sezonul următor se anunţă şi mai palpitant. Tenismena de 23 de ani şi-a fixat obiective înalte.

Fără îndoială, Simona Halep este sportivul numărul 1 al României în 2014. Vorbesc pentru ea performanţele, dar şi câteva amănunte inedite, din afara terenului. Conform unei ierarhii alcătuite de Google, numele „Simona Halep” a fost cel mai des căutat pe Internet de români, la o distanţă apreciabilă de Robin Williams. Pe Facebook, tenismena are un milion şi 40.000 de fani, devansată fiind doar de Klaus Iohannis. Iar companii precum Dedeman sau Vodafone au ales să „fure” din imaginea Simonei, în schimbul a câteva sute de mii de euro. 
Dacă 2013 a marcat explozia tenismenei noastre, 2014 poate fi apreciat ca sezonul consacrării Simonei în tenisul de elită. Spre deosebire de anul precedent, Halep a contat în turneele cele mai importante, a punctat considerabil în clasamentul WTA şi a savurat, preţ de 7 săptămâni, onoarea de a fi locul doi mondial.

Plusurile

Grand Slamurile. Sferturi la Australian Open, finală la Roland Garros şi semifinale la Wimbledon sunt cele trei borne fixate de Halep în 2014. Cu experienţă considerabilă acumulată la cel mai înalt nivel, succesul într-un astfel de turneu nu are cum să nu apară, mai devreme sau mai târziu.
Serviciul. La cei 1,68 metri ai săi, Halep serveşte impecabil. E un capitol la care şi-a îmbunătătţit consistent procentajul: i-au intrat în teren peste 60 la sută din mingile trimise cu primul serviciu, a bifat 159 de aşi şi a câştigat peste 70 la sută din jocurile în care a servit.


Victoria cu Serena. De referinţă va rămâne succesul cu Serena Williams din grupele Turneul Campioanelor, 6-0, 6-2, probabil cel mai bun meci din cariera Simonei Halep. Meciul cu numărul unu mondial i-a demonstrat Simonei că se poate şi a deblocat o barieră mentală, ridicată în urma eşecurilor din precedentele partide.  A fost primul succes al unei jucătoare din România contra liderului din momentul respectiv.

image
Secretul a fost că eram extrem de relaxată înaintea partidei cu Serena din grupe. Am avut o singură tactică, să o alerg stânga-dreapta, pentru că ea nu loveşte din alergare la fel de bine ca de pe loc. Mi s-a îndeplinit un vis mai mic, câştigând acest meci.

Fair-play. Un eşec în două seturi cu Ana Ivanovici, în grupele Turneului Campioanelor, ar fi trimis-o acasă pe Serena Williams. Dar Halep a preferat să joace corect, i-a furat un set sârboaicei şi a ţinut-o în cursă pe Serena, fără să ţină seama de speculaţii şi de oboseala acumulată ca urmare a prelungirii partidei cu Ivanovici. Halep a pierdut finala, dar a câştigat respectul celor care încă mai cred în sportivitate.

Minusurile

Fluctuaţii de formă. Întocmai unui roller-coaster, rezultatele Simonei au oscilat între Everest şi Groapa Marianelor. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca un traseu prelungit într-un turneu să fie imediat urmat de o eliminare prematură sau de un abandon. Mai mult, Halep a avut o perioadă, august-septembrie, în care a dezamăgit la turneele americane şi la cele chineze. Cu o pregătire fizică mai bine construită, Halep poate depăşi această inconstanţă.

simona halep si maria sarapova FOTO afp

Complexul Şarapova. Rusoacia rămâne singura jucătoare din Top 10 pe care Halep nu a bătut-o încă. În plus, Masha i-a suflat două titluri Simonei, la Madrid şi la Paris, finala de la Roland Garros fiind incredibil de disputată, dar şi dureroasă.

Am plâns mult după ce s-a terminat acel meci. Dar acum mă simt mult mai pregătită să-i fac faţă Mariei şi stilului ei, de a trage de timp, de a te scoate din ritm.

Unde mai suferă jocul ei. Cu o mobilitate fantastică pe teren, viteză de reacţie şi în execuţii, Halep mai are totuşi capitole restante. Ilie Năstase e de părere că Simona trebuie să urce mai mult la fileu şi să-şi îmbunătăţească tehnica necesară plasării „scurtelor”, loviturile care îmblânzesc mingea în apropierea fileului.

Adversarele au început să mă cunoască, stilul meu nu mai e o surpriză. Trebuie să muncesc şi mai mult şi să rămân o luptătoare

Planul pentru 2015: „Poate cuceri Parisul”

Simona Halep şi-a fixat trei obiective. „Să câştig un Grand Slam, Turneul Campioanelor şi, măcar pentru o zi, să fiu numărul unu mondial”, a declarat ea pentru EuroSport.  Cel puţin prima ţintă poate fi atinsă chiar de anul viitor, crede Virginia Ruzici, managerul Simonei: „În 2015 are şanse să câştige Roland Garrosul”. Halep aprobă: „Pe zgura de la Madrid şi Paris mă simt cel mai bine, e suprafaţa care mă avantajează cel mai mult”.

Începe în China cu antrenori noi

Odată cu finala de la Turneul Campioanelor, Halep a pus punct şi colaborării cu Wim Fissette. Simona l-a ales pe românul Victor Ioniţă şi îl va avea în lojă, pentru primele trei turnee ale anului, şi pe suedezul Thomas Hogstedt, fostul antrenor al Mariei Şarapova. Şi tot ca o premieră, Simona a ales ca start de sezon turneul de la Shenzen (China), după care se mută în Australia pentru competiţiile de la Sydney şi Melbourne (Australian Open).

A luat trei premii de final de an

Simona Halep a fost desemnată de WTA ca fiind „Cea mai populară jucătoare” (a strâns cele mai multe clickuri în dreptul numelui său), a fost protagonista „Celei mai frumoase lovituri a anului” (într-un meci cu Kirsten Flipkens) şi a celei mai frumoase finale, alături de Maria Şarapova (Roland Garrosul).

46/16 – raportul victorii – înfrângeri în 2014
19 turnee – 79.000 de kilometri parcurşi
2 turnee câştigate: Doha (foto jos) şi Bucureşti
4.519.763 de dolari – câştiguri din tenis în 2014

Simona Halep finala Doha FOTO Reuters


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite