Ce crede Blatter despre cererea Palestinei de suspendare a Israelului din cadrul competiţiilor organizate de FIFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sepp Blatter este preşedintele FIFA încă din anul 1998
Sepp Blatter este preşedintele FIFA încă din anul 1998

Războiul fără sfârşit dintre Israel şi Palestina s-ar putea răsfrânge şi asupra fotbalului. Palestina denunţă înfiinţarea a "cinci cluburi în colonii implantate pe pământurile ocupate după 1967, cluburi care participă la campionatele naţionale israeliene încălcând dreptul internaţional", motiv pentru care cere suspendarea Asociaţiei Israeliene de Fotbal în cadrul FIFA.

Palestinienii acuză de asemenea Israelul că restricţionează activităţile sportive în teritoriile ocupate şi controlează importul de echipamente sportive. Israelul s-a mai confruntat cu astfel de probleme şi în 1974, când federaţia de fotbal a fost expulzată din cadrul AFC, în urma presiunilor exercitate de statele musulmane. Acum, Palestina cere FIFA să suspende Israelul, denunţând "comportamentul său rasist împotriva arabilor", şi va prezenta un proiect de rezoluţie la următorul congres al federaţiei, în luna mai. Pentru a fi adoptat, el trebuie să strângă trei sferturi din voturile celor 209 membri. Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a indicat însă că se opune suspendării Israelului din cadrul organizaţiei pe care o conduce, măsură cerută de palestinieni, anunţă Agerpres. 

fifa foto afp

"O asemenea situaţie nu ar trebui să se întâmple la congresul FIFA, fiindcă suspendarea unei federaţii, oricare ar fi motivul, este întotdeauna dăunătoare organizaţiei în ansamblul ei", a afirmat Blatter într-o conferinţă de presă, la Cairo, unde a avut loc adunarea generală a CAF. "Îl voi întâlni mai târziu în cursul după-amiezii pe Jibril Rajoub, preşedintele federaţiei palestiniene de fotbal. Nu vă pot da mai multe amănunte", a adăugat el. În 2013, Blatter a înfiinţat un grup de lucru FIFA Israel-Palestina, incluzându-l pe el, pe preşedinţii federaţiilor din Israel şi Palestina şi pe şefii confederaţiilor europeană şi asiatică. Palestina a aderat la FIFA în 1998. Forul fotbalistic internaţional realizează numeroase proiecte în teritoriile ocupate şi s-a angajat recent să reconstruiască echipamentele sportive distruse de bombardamentele din vara lui 2014.

Citeşte şi:

România mizează pe un „cal mort“: ce şanse are Michael van Praag să ajungă şef la FIFA şi câte voturi a adunat până acum 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite