Când şi-a demis ultima dată Manchester United un antrenor, Steaua lua Cupa Campionilor. Erorile lui David Moyes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manchester United l-a demis, marţi, pe David Moyes, care a stat mai puţin de un an pe banca echipei, după ce Sir Alex adunase 26. Actualul sezon a fost însă unul dezastruos pentru „diavolii” lui United, transformaţi de scoţianul Moyes în nişte puşti speriaţi, echipa riscând să nu califice în cupele europene, în premieră după 24 de ani.

Când Manchester United şi-a demis ultimul antrenor, Steaua abia câştigase, de şase luni, Cupa Campionilor. Iar 16 jucători din actualul lot al lui Manchester United nu erau încă născuţi. Se întâmpla în noiembrie 1986, numele tehnicianului destituit fiind Ron Atkinson. 

A urmat „era“ Alex Ferguson, care a transformat-o pe Manchester United în cea mai titrată echipă din Anglia, cu 20 de titluri, din care 13 câştigate cu el la timonă. În vară, scoţianul Sir Alex (71 de ani) a spus adio, a urcat la oficială, dar a primit o onoare, din partea patronilor, pentru serviciile aduse: aceea de a-şi desemna succesorul. 

Alesul a fost compatriotul David Moyes (50 de ani), care urma să se înhame la cea mai grea misiune de lume, ca tehnician, de a-i succede cel mai mare antrenor din istoria fotbalului britanic. Cu destul ghinion (cele mai multe goluri încasate în finalul meciurilor din Anglia) şi multe erori, scoţianul care a fost 11 ani pe banca lui Everton şi-a încheiat, marţi, mandatul la Manchester United, după doar 11 luni. 

O grupare care între 121 de ani, între 1892 şi 2013, a avut 19 antrenori, la care mandatul unui tehnician era, în medie, de 6 ani. Exact lungimea contractului pe care l-a semnat Moyes, pe 9 mai 2013, deşi munca efectivă la club a început-o pe 1 iulie.

39 de milioane de euro pierderi, doar din drepturi TV 

Vremurile s-au schimbat din 1986 încoace, clubul e al treilea cel mai bogat din lume, după giganţii Real şi FC Barcelona, pe care le depăşeşte însă ca număr de fani, patronii sunt alţii, la fel şi sponsorii, iar ratarea titlului şi a cupelor europene se traduce în mulţi bani pierduţi. Spre exemplu, absenţa din Liga Campionilor înseamnă pentru United un minus de 37 de milioane de euro doar din drepturile TV! 

Dar, cu un parcurs ca al lui Moyes, probabil nici Sir Alex, care a avut nevoie de şapte ani pentru a lua primul titlu, n-ar mai fi rezistat mai mult, în 2014. 

„Va fi demis până la sfârşitul zilei, altfel ar fi foarte crud. Ca o moarte după 1.000 de înjunghieturi“, prevestea, luni, „The Sun“, demiterea lui Moyes fiind subiect principal în multe cotidiene din Insulă, după eşecul de sâmbătă cu Everton, 0-2, fosta sa echipă. 

Marţi dimineaţa, a venit şi confirmarea oficială, pe site-ul lui Manchester, antrenorului scoţian mulţumindu-i-se „pentru munca, onestitatea şi integritatea adusă“. 

Erorile lui David Moyes

Demiterea scoţianului n-a fost chiar o bombă, din cauza rezultatelor proaste, dar a suprins momentul ales. Deşi sezonul e pe final, familia Glazer s-a speriat probabil de riscul enorm, ca Manchester United să rateze cupele europene după 24 de ani. 

La şase puncte de locul 6, ocupat acum de Tottenham, ultima poziţie care duce în Liga Europa, dacă Arsenal nu va câştiga Cupa Angliei, era nevoie de un şoc la echipă. 

Una care, oricum, nu-l avea la inimă pe Moyes şi care se pregăteşte de reconstrucţie, jumătate din lot, printre care şi nume grele precum Rio Ferdinand, Evra, Vidic sau „Chicharito“ Fernandez urmând să plece din vară. Moyes şi-a săpat însă singur groapa, dorind practic să moară pe mâna lui. 

În primul rând, în vară, când Sir Alex i-a cerut să-i păstreze pe foştii săi antrenori colaboratori, pentru a avea o tranziţie mai uşoară, Moyes a venit cu propria echipă. Apoi a bulversat şi jucătorii, în 51 de partide folosind 51 de formule diferite de joc. 

A pierdut şi fanii, din cauza rezultatelor, o parte dintre aceştia închirind, în martie, un avion, care a survolat „Old Trafford“ la un meci, cu un banner prin care scoţianului i se cerea demisia. Ultimul cui, cel decisiv i-a fost bătut odată ce scoţianul a pierdut şi sprijinul patronilor, familia Glazer. 

Louis van Gaal, principalul favorit

Veteranul Ryan Giggs (40 de ani) a fost numit interimar, până la finalul sezonului, iar presa engleză a anunţat lista posibililor urmaşi ai lui Moyes pe banca lui United. 

Sunt speculaţii că ar putea rămâne chiar Giggs, însă cele mai vehiculate nume sunt cele ale lui Jurgen Klopp (Borussia Dortmund), Laurent Blanc (PSG), Diego Simeone şi Louis Van Gaal (62 de ani). 

Klopp a infirmat deja că s-ar despărţi de Borussia, iar cele mai mari şanse pare a le avea Louis Van Gaal. Batavul este favoritul caselor de pariuri în acest moment (cotă 1.5-2) şi are avantajul că din vară, după despărţirea de naţionala Olandei, la finalul lui CM 2014, este liber de contract. 

Moştenirea lui David Moyes, la Manchester United

51 de meciuri, 27 de victorii, 9 egaluri, 15 înfrângeri

57 de puncte în campionat, după 34 de etape, cele mai puţine strânse de United din 1991 încoace

Eliminare în sferturile Ligii Campionilor în faţa Bayern Munchen

Eliminare în semifinalele Cupei Ligii în faţa Sunderland

Eliminare în turul 3 al Cupei Angliei în faţa lui Swansea

Ratarea calificării în sezonul următor al Ligii Campionilor, în premieră după 18 ani

Palmares dezastruos în derby-uri, cu doar 5 puncte din 24 posibile, cu Liverpool, Chelsea, City şi Arsenal

1 trofeu a câştigat David Moyes cu Manchester United, Supercupa Angliei, după 2-0 cu Wigan

Citeşte şi

Campioana Angliei a rămas fără antrenor: Manchester United l-a demis pe David Moyes

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite