Banii mai presus decât sănătatea: România încalcă sfaturile medicale într-un weekend canicular
0În weekend, în România se anunţă nişte temperaturi sufocante. Fix acum, duminică, în primul eşalon, sunt programate două partide la ore inumane: 12.00 (!) şi 16.00. Ceea ce înseamnă că se va face efort intens, în condiţii de risc maxim, contrar recomandărilor medicale.
În acest weekend, canicula va face ravagii în ţară. Nu e, într-adevăr, nimic neobişnuit sau apocaliptic, temperaturile ridicate care se anunţă fiind unele normale pentru această perioadă a anului.
În schimb, ceea ce nu e normal e să programezi competiţii sportive în aer liber, când afară abia poţi respira, în toiul zilei, stând pe loc! Pentru că, pur şi simplu, căldura te lasă fără aer.
În mod şocant însă, fix în acest weekend, programul etapei include două partide care vor începe la nişte ore inumane. Ambele se vor disputa duminică, când prognoza meteo arată chiar cele mai ridicate temperaturi din acest sfârşit de săptămână. La Sfântu Gheorghe, Sepsi – FC Argeş va începe la ora 12.00! Apoi, la Craiova, echipa lui Mititelu va primi vizita CFR-ului, de la ora 16.00.
Jucătorii lui Sepsi vor evolua pe o căldură sufocantă, în condiţiile în care partida cu FC Argeş va începe de la ora 12.00.
Explicaţii există, logică nu!
De ce s-a ajuns aici? Pentru că atât Sepsi, cât şi CFR Cluj sunt implicate în turul II preliminar al Conference League, fază în care au disputat, joi seară, meciurile din prima manşă. Mai departe, CFR va juca returul miercuri, în timp ce Sepsi va disputa manşa secundă, joi.
În aceste condiţii, cele două formaţii nu puteau fi programate în campionat decât duminică. Aşadar, nu ziua disputării meciurilor reprezintă o problemă, ci orele stabilite de Liga Profesionistă de Fotbal şi de televiziunile deţinătoare de drepturi.
În mod normal, într-o asemenea situaţie excepţională, în care programul e încărcat din cauza partidelor europene, logic ar fi fost ca atât Sepsi, cât şi CFR să evolueze în nocturnă. S-a respins însă această variantă de bun simţ, fiindcă televiziunile refuză ca două meciuri din aceeaşi etapă să se suprapună.
Creşte riscul apariţiei de accident vascular cerebral
Partidele de la Sfântu Gheorghe şi Craiova se vor disputa într-un weekend în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a recomandat evitarea expunerii la soare şi a efortului fizic intens, între orele 11.00 şi 18.00. Iar asta pentru că, la temperaturile care se anunţă, de peste 30 de grade Celsius, sportul devine periculos, inclusiv pentru nişte profesionişti. Iată ce scrie site-ul sfatulmedicului.ro despre posibile probleme ale practicării sportului pe caniculă:
*Epuizarea termică poate duce până la stări de leşin, greaţă, ameţeală, transpiraţie în exces.
*Accident vascular cerebral, provocat de umiditatea din aer şi de răcirea organismului prin transpiraţie.
Sursa citată scrie că, dacă termometrul arată temperaturi de peste 32 de grade Celsius, e de preferat să fie amânată orice activitate fizică. Exact asta cere şi FIFPro, asociaţia internaţională a fotbaliştilor profesionişti. Această organizaţie subliniază, la rândul său, că riscul apariţiei infarctului creşte, când meciurile se joacă la nişte temeperaturi extreme. Citând Colegiul Medicilor Americani, FIFPro defineşte temperaturile extreme, de risc maxim pentru sănătatea jucătorilor, ca fiind cele care depăşesc 32 de grade Celsius. Adică, fix cele care se vor înregistra, duminică, atât la Sfântu Gheorghe, cât şi la Craiova.
Ca la noi, la nimeni
Faptul că în Superliga noastră – denumirea campionatului începând din acest sezon – televiziunile refuză programarea meciurilor de la aceeaşi oră e o altă anomalie. Exact asta a remarcat şi jurnalistul Alin Buzărin (foto), într-un editorial pentru site-ul Playsport.
„Cum amânările nu sunt pe placul LPF, s-a ales ziua de duminică. Ora 16, să vă fie clar, cald şi bine! Prognozele anunţă o duminică olteană cu 37 de grade. La umbră, că la soare probabil că se va coace oul în bască. Cum să pui meciul la ora 16, şi nu în nocturnă? La fel de bine cum ai pus Sepsi - FC Argeş, duminică, de la ora 12! De ce la ora 12, nimeni nu poate preciza. O fi vreo cursă de maşini sau vreo altă năzbâtie mai târziu pe ecranele deţinătorilor de drepturi?”, e un prim fragment din textul semnat de Alin Buzărin.
Mai departe, jurnalistul remarcă o altă anomalie: „De ce nu se pot juca acele partide sortite arşiţei la ceasuri mai umane şi mai răcoroase? Filosofia celor care fac programul este ca meciurile să nu se încalece şi atunci se aleg ore din acestea, de-a dreptul năstruşnice. Deşi în Anglia, în Germania, în Franţa şi, uneori, chiar şi în Italia sau Spania există obiceiul de a se disputa concomitent mai multe partide. Ei pot să pună o repriză de Real - Rayo, să zicem, peste una de Sevilla - Valencia, noi trebuie să lăsăm câte un ceas-două de răgaz între meciurile noastre, ca analiştii să poată diseca în tihnă nişte mari nimicuri”.
CITEŞTE ŞI:
România se loveşte de o mentalitate medievală: Replica şocantă a unui moderator TV
Etapa a II-a, program
*Vineri: Mioveni – Farul (20.30)
*Sâmbătă: Voluntari – Botoşani (20.30)
*Duminică: Sepsi – FC Argeş (12.00)
*Duminică: „U“ Craiova – CFR Cluj (16.00)
*Duminică: „U“ Cluj – CS U Craiova (18.30)
*Duminică: Rapid – FCSB (21.30)
*Luni: Chindia – Hermannstadt (18.30)
*Luni: UTA – Petrolul (21.30)
Meciurile sunt transmise de Digi Sport, Prima Sport şi Orange Sport.