ANALIZĂ Insolvenţa te omoară încet, dar sigur: cum arată viitorul echipelor care au încercat să „dribleze“ falimentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum cancerul nu se tratează cu aspirină, nici insolvenţa nu pare a fi răspunsul pentru a scăpa de sărăcie şi de probleme financiare. Cel puţin, nu în fotbal.

La aproape trei ani şi jumătate după moda lansată de Rapid în Liga I, numărul echipelor care au apelat la protecţia legii pentru a „dribla“ falimentul a ajuns la şapte. Niciuna n-a reuşit, deocamdată, să iasă din insolvenţă. Semnale favorabile, însă nu şi confirmări oficiale, în acest sens a primit Dinamo, dar cazul „câinilor“ pare a fi excepţia de la regulă.

În rest, formaţiile aflate în insolvenţă lasă impresia că mor încet, dar sigur. Cele mai clare cazuri care confirmă această teorie sunt cele ale CFR şi Petrolul. La finalul turului, aceste două grupări formau podiumul Ligii I, alături de Steaua. Acum, CFR e pe ultimul loc – a pierdut 24 de puncte din cauza datoriilor -, iar „lupii galbeni“ sunt în derivă, eliminaţi din Cupa României şi cu trei înfrângeri în ultimele trei etape, toate acasă. 

Fără motivaţie sportivă

Odată cu intrarea în insolvenţă, Petrolul şi CFR au pierdut dreptul de a evolua în cupele europene, iar jucătorii acestor formaţii nu mai au nicio motivaţie sportivă. În aceeaşi categorie intră şi Dinamo care, chiar dacă ar ieşi din insolvenţă la finalul lunii, aşa cum se aude, ar avea dreptul de a participa în cupele europene, abia din sezonul 2016-2017.

În acest moment, singura motivaţie pentru Petrolul şi Dinamo e legată de o clasare cât mai bună în campionat, care le-ar aduce bani mai mulţi din drepturile TV. E greu însă să-i faci pe jucători să se bată pentru puncte cu acest obiectiv, având în vedere că mulţi dintre ei nici nu vor fi la actualele lor cluburi în următoarea stagiune. Aici elocvent e cazul Petrolului, care se va despărţi de foarte mulţi străini în vară. Motivul? Ei nu mai pot evolua în Liga I, întrucât n-au minimum trei selecţii la echipele lor naţionale.

Oţelul şi CFR, spre desfiinţare

Dintre cele şapte formaţii aflate în insolvenţă, cele mai sumbre perspective există în privinţa cluburilor CFR Cluj şi Oţelul Galaţi. Cu zece etape înainte de terminarea sezonului, cele două foste campioane ale Ligii I ocupă ultimele două poziţii ale clasamentului şi şansele lor de salvare ţin de domeniul SF.

„Dacă echipa retrogradează, atunci nu vor mai veni bani din drepturi TV, Liga a doua nu-ţi oferă banii ăştia, de fapt nu-ţi oferă nimic în divizia secundă. De asta ne facem griji, pentru că Oţelul s-ar putea să dispară“, a declarat Viorel Tănase, fostul fotbalist al gălăţenilor.

Se salvează sau dispar

Dacă Petrolul şi Dinamo nu mai au pentru ce juca, iar Oţelul şi CFR sunt în „moarte clinică“, în schimb, Rapid, Universitatea Cluj şi FC Braşov parcurg un moment de răscruce. Implicate în lupta pentru evitarea retrogradării, cele trei formaţii şi-ar asigura „supravieţuirea“ dacă vor rămâne în Liga I. În caz contrar, şi aceste grupări riscă să dispară de pe harta fotbalului românesc.

Insolvenţa e o tragedie a fotbalului românesc. E o escrocherie. Iar cei păcăliţi sunt jucătorii!  Ioan Andone antrenor Apollon Limassol

Vin depunctările

Potrivit noilor reglementări, menite să descurajeze intrarea în insolvenţă, Petrolul, CFR Cluj şi FC Braşov pot porni în sezonul următor cu minus 6 puncte. Asta prevede manualul de licenţiere în cazul cluburilor aflate în insolvenţă, care n-au planul de reorganizare aprobat până la 30 aprilie. În această situaţie se regăsesc cele trei grupări amintite. Mai mult, dacă nu vor avea planul de reorganizare aprobat până la 19 mai, aceste cluburi vor fi depunctate din nou.

Rapid

*Data intrării în insolvenţă: 10 decembrie 2012

*Ce antrenori a avut de atunci: Rada, Moldovan, Ganea, Rada, Pustai

*Fără licenţă, a retrogradat la finalul sezonului 2012-2013. Echipa a fost cedată de Copos cuplului Cristescu – Zamfir. Cu ei, Rapid a promovat imediat, după care a fost preluată de Valerii Moraru.

„U“ Cluj

*Data intrării în insolvenţă: 6 februarie 2013

*Ce antrenori a avut de atunci: Ganea, Gh. Barbu, Teja, Ogăraru, Falub

*A terminat primul sezon după insolvenţă pe locul 11 şi a evitat retrogradarea. În iulie 2013, Florian Walter a redevenit finanţator. El îşi cesionase acţiunile lui Ioan Mărginean, cât timp a condus Petrolul.

Oţelul Galaţi

*Data intrării în insolvenţă: 10 iulie 2013

*Ce antrenori a avut de atunci: Badea, Schumacher (interimar), Lienen, Weiß, D. Florea (interimar), Selymes, Fl. Marin

*S-a clasat pe locul 10 în primul sezon în care cererea de intrare în insolvenţă a fost admisă. Finanţatorul gălăţenilor a plătit 25.000 euro mită unui judecător de la Tribunalul Bucureşti care a facilitat intrarea în insolvenţă. Ulterior, în februarie 2015, el a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Dinamo

*Data intrării în insolvenţă: 12 iunie 2014

*Ce antrenori a avut de atunci: Stoican, Dănciulescu, Teja, Stoican

*S-a clasat pe locul 4, în sezonul trecut, când a intrat în insolvenţă. Deşi ar fi trebuit să joace în Liga Europa pe linie sportivă, echipa a pierdut acest drept, fiind înlocuită de CFR Cluj, care nu era în insolvenţă în acel moment. La 29 aprilie, instanţa se va pronunţa dacă echipa va ieşi din insolvenţă.

CFR Cluj

*Data intrării în insolvenţă: 4 februarie 2015

*Ce antrenori a avut de atunci: Trică, Dican 

*După intrarea în insolvenţă, echipa a pierdut 24 de puncte din cauza restanţelor financiare. Clujenii s-au adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în acest caz şi speră să-şi recupereze punctele.

Petrolul Ploieşti

*Data intrării în insolvenţă: 6 februarie 2015

*Ce antrenor a fost de atunci: Rednic

*Intrarea în insolvenţă a venit după ce, în noiembrie 2014, finanţatorul Dan Capră a fost arestat preventiv într-un caz de corupţie. Insolvenţa a cauzat plecarea mai multor jucători în iarnă, în frunte cu Gerson, Mustivar şi Albin.

FC Braşov

*Data intrării în insolvenţă: 4 martie 2015 

*Ce antrenor a fost de atunci: Lokica 

*La o săptămână după intrarea în insolvenţă, clubul a anunţat rezilierea contractelor jucătorilor Mugurel Buga, Andrei Marinescu, Alin Şeroni, Georgian Păun, Sebastian Remeş şi Călin Cristea. Astfel, bugetul de salarii s-a redus cu 33.000 de euro pe lună.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite