ANALIZĂ Filozofia lui Daum. De ce preferă neamţul să dea credit tinerilor
0După impresia ştearsă lăsată în meciul cu Muntenegru, de la Cluj, echipa naţională a României a arătat mult mai bine la Erevan, acolo unde s-a distrat cu Armenia.
A fost 5-0, a treia cea mai categorică victorie obţinută vreodată de tricolori în deplasare, după cele cu Liechtenstein (8-1, la 6 septembrie 1997, în preliminariile Cupei Mondiale din 1998), respectiv cu Luxemburg (7-0, la 16 octombrie 2002, în preliminariile Euro 2004). De asemenea, România a marcat în premieră de trei ori în primul sfert de oră al unui meci oficial. Mai mult decât atât, România este naţionala care ajunge cel mai repede la un avantaj de 3-0 într-un meci din preliminariile Cupei Mondiale în zona europeană, în acest secol. Nu în ultimul rând, în poarta nefericitului Beglarian s-au marcat într-un singur meci aproape jumătate din cele 11 goluri înscrise de România pe durata preliminariilor Euro 2016.
Marin: „Îi mulţumesc enorm lui Hagi”
Pe lângă faptul că naţionala lui Christoph Daum a arătat în sfârşit ca o echipă care poate juca direct pe poartă, fără veşnica posesie „stearpă” din mandatele predecesorilor neamţului, Anghel Iordănescu şi Victor Piţurcă, marele câştig al meciului de la Erevan este Răzvan Marin. La 20 de ani, fiul fostului fundaş stelist Petre Marin a debutat cu gol în tricoul primei reprezentative, aşa cum o mai făcuse în 2016 şi Nicolae Stanciu, în meciul amical cu Lituania din primăvară. Răzvan Marin este un produs al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi” şi a debutat în Liga I, în tricoul Viitorului Constanţa, pe 18 octombrie 2013, într-un meci cu Steaua Bucureşti. „Nu mă aşteptam să iasă aşa bine, dar mă bucur că am marcat şi am câştigat. Este incredibil ce mi se întâmplă. Îi mulţumesc enorm lui Hagi că mi-a dat încredere şi sunt fericit că nu l-am dezamăgit”, a spus fotbalistul la finalul partidei. Marin este al doilea debutant din era Daum care confirmă, după Romario Benzar, tot un fotbalist provenind de la Viitorul, devenit senator de drept pe postul de fundaş dreapta.
Latovlevici, singura dezamăgire
La capitolul minusuri putem nota postul de fundaş stânga. Revenit în prima reprezentativă după trei ani, ex-stelistul Iasmin Latovlevici a avut o evoluţie destul de ştearsă, în comparaţie cu ceilalţi tricolori, şi a pierdut destule dueluri cu adversarii. Daum, care a renunţat din nou la serviciile lui Răzvan Raţ înaintea acestei acţiuni, n-a reuşit să-i găsească încă un înlocuitor pe măsură veteranului de 35 de ani, în condiţiile în care şi Steliano Filip a avut o prestaţie ezitantă la Cluj, în meciul cu Muntenegru.
Daum: „Calificarea rămâne deschisă!”
„Nu mă aşteptam la acest rezultat. Dar am pasat foarte bine, jucătorii au interacţionat excelent şi toate aceste lucruri au dus la acest scor. Am fost foarte concentraţi, fiecare jucător a ştiut foarte bine ce are de făcut. Normal, am avut un început de meci bun, dar echipa nu a făcut pasul înapoi, iar asta a fost fantastic. Le-am spus să continuăm, să nu se oprească după ce am deschis scorul. Am ţinut foarte mult să avem în continuare controlul partidei pentru că Armenia putea să reintre în meci, chiar şi având un jucător mai puţin. Pentru că în mod normal o echipă în zece jucători munceşte mai mult. Am încercat să îi ţin activi pe jucători, să se mişte mai mult, să alerge mai mult, să nu stea pe teren şi să se bazeze pe acel 4-0 de la pauză. Bineînţeles că rezultatul este mulţumitor, dar mă bucură mai mult modul în care au realizat acest scor”, a spus selecţionerul Christoph Daum. Tehnicianul german consideră deschisă lupta pentru calificare şi a afirmat că obiectivul României este clasarea pe locul doi: „Trebuie să demonstrăm şi în Kazahstan că am făcut un mic pas înainte. Este o grupă dificilă şi trebuie să fim atenţi la fiecare meci. Am spus că sunt patru echipe foarte bune în grupă, una dintre ele fiind România, şi că va fi foarte greu să ne calificăm. Scopul este să terminăm pe locul doi şi trebuie să câştigăm în Kazahstan. Dacă adunăm şapte puncte suntem pe drumul cel bun. Calificarea este deschisă, fiecare dintre echipe are şanse”.
Daum susţine că-i plac foarte mult jucătorii tineri şi va continua să-i promoveze: "Răzvan Marin, Dorin Rotariu, Steliano Filip reprezintă viitorul. Vom căuta şi alţii ca ei în campionat. Mie îmi plac tinerii! Însă toţi fotbaliştii au uşa deschisă la echipa naţională. Am jucători însă cu mult caracter, toţi sunt motivaţi pentru calificare. Dacă vom câştiga cu 1-0 în Kazahstan ar fi remarcabil, importante sunt cele trei puncte. Faptul că temperatura va fi scăzută la Astana va face să fie meciul şi mai greu deoarece Kazahstan a pierdut cu 0-5 în Muntenegru şi va încerca să recupereze ceva după acel meci. Trebuie să ne depăşim limitele în meciul cu Kazahstan pentru a ne impune", a spus tehnicianul german.
Benzar a fost cel mai bun om al nostru cu Muntenegru, iar acum a ieşit la rampă Marin. Ar trebui să ne bucure că avem un antrenor curajos, care mizează pe tineri Gheorghe Popescu fost internaţional Mai avem mult de muncă, ne aşteaptă un meci foarte greu pe teren sintetic din Kazahstan şi dacă vom obţine trei puncte vom avea un moral bun pentru meciul din noiembrie, cu Polonia Nicolae Stanciu mijlocaş România Am făcut multe schimbări în echipă faţă de partida cu Muntenegru. Răzvan Marin, Dorin Rotariu, Steliano Filip reprezintă viitorul. Trebuie să căutăm şi alţii ca ei în campionat Christoph Daum selecţioner România
8 octombrie, data când tricolorii câştigă la scor
De-a lungul anilor, echipa naţională a mai disputat, pe lângă acest 5-0 cu Armenia, alte şapte partide pe 8 octombrie. Şi n-a pierdut niciodată. Primul joc a fost în 1946, la Tirana, contra Bulgariei, 2-2, în Cupa Balcanică. Cel de-al şaptelea, anul trecut, tot un rezultat de egalitate, 1-1 cu Finlanda, unul care a cântărit enorm în ierarhia grupei din care tricolorii s-au calificat la Euro 2016. Pe 8 octombrie s-au mai disputat şi România – Albania 6-0 (1950), România – Turcia 4-0 (1961), România – Israel 4-2 (1986), Franţa – România 0-0 (1994) şi Finlanda – România 0-1 (2005).
Bogdan Stancu – „omul-penalty”
La 29 de ani, Bogdan Stancu este unul dintre cei mai experimentaţi fotbalişti din actuala naţională, cu 45 de selecţii şi 12 goluri în tricoul României. Puţini ştiu însă că „Motanul”, care a înscris primul gol al meciului de la Erevan, din penalty, n-a ratat niciodată, de-a lungul carierei, de la punctul cu var. În Liga I a marcat 5 goluri din lovituri de la unsprezece metri, în Turcia a făcut-o de 12 ori, iar la echipa naţională a bifat 3 reuşite din penalty, toate în 2016, precedentele fiind singurele goluri ale României la Euro 2016, contra Franţei şi Elveţiei.
Atenţie la Lewandowski!
Robert Lewandowski, atacantul naţionalei Poloniei şi al echipei Bayern München, este golgheterul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018, cu patru goluri reuşite în primele două partide. Polonia şi Danemarca au oferit la Varşovia unul dintre cele mai frumoase meciuri din această etapă. Polonezii au condus cu 3-0, prin hattrick-ul lui Lewandowski, însă nordicii au revenit, după autogolul lui Glik şi reuşita lui Poulsen. Finalul a găsit Danemarca în atac, însă polonezii au reuşit să menţină avantajul şi au obţinut prima victorie din preliminariile Campionatului Mondial. Polonia va întâlni România pe 11 noiembrie, la Bucureşti.
Milik ratează meciul cu România
Atacantul Arkadiusz Milik a suferit o ruptură a ligamentului încrucişat anterior de la genunchiul stâng în meciul pe care Polonia l-a câştigat, sâmbătă, în faţa Danemarcei, cu 3-2, în preliminariile Cupei Mondiale din 2018, devenind indisponibil pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 8 luni. Jucătorul de 22 de ani a fost schimbat la pauza meciului cu Danemarca, apoi a fost supus unui examen RMN, care a arătat durul diagnostic. Milik va reveni la echipa sa de club Napoli şi va continua tratamentul în Italia. Milik a fost achiziţionat în această vară de la Ajax de Napoli, la care joacă şi fundaşul Vlad Chiricheş, pentru a-l înlocui pe argentinianul Gonzalo Higuain, transferat la Juventus.