85 de zile până la Jocurile Olimpice. Câţi sportivi români s-au calificat până acum şi la ce trebuie să ne aşteptăm la Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
handbal

Au mai rămas 85 de zile până la startul celei de-a 31 ediţii a Jocurilor Olimpice, ce va fi găzduită de oraşul brazilian Rio de Janeiro.

România a reuşit să califice până acum doar 70 de sportivi, însă probabil că delegaţia tricoloră va număra în jur de 80-85 de competitori.

Dintre disciplinele calificate deja, şanse reale de a obţine medalii olimpice au doar handbalul feminin, gimnastica, scrima şi posibil luptele. „Aşteptările Comitetului Olimpic şi Sportiv Român nu pot fi decât în funcţie de aşteptările federaţiilor sportive naţionale care au anunţat în jur de 6-7 medalii. Noi am spus că nu va fi o Olimpiadă aşa cum ne-am obişnuit la Atena sau Sydney. Trebuie să înţelegem că astăzi sportul este altceva, încercăm să ne racordăm secolului XXI. Federaţiile care nu vor înţelege şi nu vin aproape de acest fenomen, care nu participă şi nu dau drumul la nişte proiecte puternice, care să se întindă pe o perioadă de 4-8-12 ani, atunci cu siguranţă vor pierde trenul”, a explicat Alin Petrache, şeful olimpismului românesc.

Ţvetcov şi Saritov au fost naturalizaţi

Atletismul are cei mai mulţi sportivi calificaţi, 18 la număr, iar alţi cinci au şanse reale de a obţine biletele către Brazilia. Printre cei care vor face deplasarea la Rio se numără şi doi sportivi naturalizaţi. Născut la Chişinău, ciclistul Serghei Ţvetcov a venit pentru prima dată în Romania în urmă cu opt ani, la echipa Team Olimpic Autoconstruct, pentru ca timp de doi ani să concureze pentru gruparea Tuşnad Cycling Team. În 2014, Federaţia Română de Ciclism l-a naturalizat, după ce anterior el concurase pentru Republica Moldova. El va reprezenta România în proba masculină de şosea fond. De asemenea, Federaţia Română de Lupte îşi pune mari speranţe în rusul Albert Saritov (categoria 97 kg, stilul liber), naturalizat recent. “Saritov este un mare, mare câştig pentru România. La Istanbul, în turneul de calificare, nu a stat la discuţie cu niciun adversar, practic a luat puncte când a dorit. Sunt convins că va câştiga o medalie la Jocurile Olimpice. Aşteptăm medalia care ne lipseşte din palmares de 24 de ani”, a afirmat preşedintele Răzvan Pârcălabu.

“Adevărul” vă prezintă în continuare situaţia celor care mai au şanse de a se califica la cel mai important eveniment sportiv al planetei.

Box: Fetele mai au o singură şansă de calificare, la Campionatele Mondiale gazduite de Astana (19-27 mai), în timp ce băieţii mai pot obţine calificarea în cadrul turneelor internaţionale programate între 13 şi 22 mai, la Sofia, respectiv între 7 şi 19 iunie, la Baku.

Tenis: Calificaţii la Rio se decid pe baza clasamentului mondial publicat la 6 iunie 2016. “Jucătorii de tenis care au şanse reale de a ajunge la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro sunt Simona Halep (simplu, dublu mixt), Horia Tecău (dublu mixt, dublu masculin), Florin Mergea (dublu masculin), Irina Begu (simplu, dublu feminin), Monica Niculescu (simplu, dublu feminin) şi Alexandra Dulgheru (simplu)”, a precizat preşedintele Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, care şi-a impus obiectivul de a câştiga măcar o medalie.

Judo: Sportivii calificaţi vor fi stabiliţi pe baza clasamentului mondial din 30 mai 2016. 22 de bărbaţi şi 14 femei se califică direct la fiecare categorie, în limita unui sportiv per ţară. “Sunt trei categorii cu care, probabil, vom merge la Olimpiadă, iar la două dintre acestea avem şanse la medalii. Atât Andreea Chiţu (52 kg), cât şi Corina Căprioriu (57 kg) sunt două sportive care pot lua medalii. Putem avea din nou o campioană olimpică. Trebuie să o amintim şi pe Monica Ungureanu (48 kg), care este în ascensiune”, a spus Florin Lascău, şeful Federaţiei Române de Judo.

Canotaj:  Legendarul echipaj de 8+1, care s-a aflat mereu pe podiumul olimpic între 1980 şi 2008, are şansa de a ajunge totuşi la Rio, dacă se va clasa pe unul dintre primele două locuri în cadrul Regatei de la Lucerna (22-24 mai). La Campionatele Europene disputate în această lună, la Brandenburg, echipajul  format din Ioana Vrînceanu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Irina Dorneanu şi Daniela Druncea s-a clasat pe locul al patrulea, după Marea Britanie, Olanda şi Rusia.

Sportivii calificaţi deja la Jocurile Olimpice

Atletism: Marius Cocioran, Narcis Mihăilă (50 km marş), Elena Cîrlan, Paula Todoran, Nicolae Soare, Marius Ionescu (maraton), Claudia Ştef, Andreea Arsine, Ana Veronica Rodean (20 km marş), Alina Rotaru (lungime), Cristina Bujin, Marian Oprea, Elena Panţuroiu (triplusalt), Andrei Gag (greutate), Mihai Donisan. Daniela Stanciu (înălţime), Bianca Răzor (400 m), Florina Pierdevară (800 m)
Box: Mihai Nistor (+91 kg)
Canotaj: dublu rame fără cârmaci, feminin (Cristina Grigoraş, Laura Popa); dublu rame fără cârmaci, masculin (Cristi Pîrghie, George Palamariu); patru rame fără cârmaci, masculin (Dragoş Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc, Andrei Gonţaru)
Ciclism: Serghei Ţvetcov (şosea)
Gimnastică: Marian Drăgulescu (sărituri), loc cotă masculin, loc cotă feminin, Ana Luiza Filiorianu (gimnastică ritmică)
Handbal: Echipa naţională feminină
Haltere: două locuri cotă feminin, două locuri cotă masculin
Kaiac-canoe: K4 - 1.000 metri, masculin (Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruş Gavrilă); K2 - 500 metri, feminin (Roxana Borha, Elena Meroniac)
Lupte: Alin Alexuc Ciurariu (98 kg), Ion Panait (66 kg), Emilia Vuc (48 kg), Ivan Guidea (57 kg), Albert Saritov (97 kg)
Nataţie: Robert Glinţă (înot, 100 metri spate)
Scrimă: Mălina Călugăreanu (floretă), Tiberiu Dolniceanu (sabie), echipa feminină de spadă (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop / Loredana Dinu)
Tenis de masă: Elizabeta Samara, Daniela Dodean Monteiro, Ovidiu Ionescu

Ponor a reluat exerciţiile la paralele după 12 ani

Cătălina Ponor şi Larisa Iordache sunt cele două sportive care se luptă pentru a prinde singurul loc de care va beneficia gimnastica feminină la Rio de Janeiro. Multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică, Ponor a anunţat că a reluat antrenamentele la paralele după 12 ani. „Un nou început. Când îţi doreşti ceva cu adevărat, e greu, dar nu imposibil! 12 ani fără paralele, să facem o încercare. Momentan sunt la început!”, a scris gimnasta într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, care include şi o filmare de la un antrenament la paralele. Ponor se află şi pe lista oficială a delegaţiei României pentru Campionatul European de la Berna (1-5 iunie).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite