VIDEO Naţionala artiştilor e campioană mondială la fotbal şi a fost premiată de Putin. „E ca un cyborg, se uită prin tine“
0Dacă naţionala României va privi la televizor meciurile de la Cupa Mondială din Brazilia, echipa de fotbal a artiştilor tocmai a devenit campioană mondială. Adrian Enache, unul dintre cântăreţii care se descurcă atât cu octavele, cât şi cu driblingurile, a fost în studioul Adevărul Live, unde a vorbit despre experienţa de la turneul mondial desfăşurat la Moscova.
Naţionala de fotbal a artiştilor români a devenit campioană mondială duminică, 1 iunie, după ce a învins în finală echipa Israelului.
Adrian Enache, căpitanul echipei de fotbal a artiştilor, a vorbit despre turneul de la Moscova, despre cei mai puternici adversari şi ce i-a impulsionat pe artiştii fotbalişti, dar şi despre cum s-a format echipa României şi ce se întâmplă la vestiare sau în culise.
Cele mai importante declaraţii:
„Am ieşit campioni mondiali pentru prima oară, iar în unul dintre meciuri am învins chiar Brazilia, care nu respectă regulile. Este ca la Eurovision, totul este geopolitic, dar, din fericire pentru noi, dacă la Eurovision artiştii noştri, oricât ar fi de buni şi sunt pentru că i-am văzut şi anul acesta, nu au primit puncte, pentru că aşa se fac aranjamentele între ţări, aici nu au ce să ne facă, pentru că avem mingea la picior.
Campionatul de fotbal al artiştilor nu e privit cu mai puţină seriozitate şi se desfăşoară chiar după regulile FIFA. Echipele sunt formate din muzicieni, actori, dansatori, dar pot avea în componenţă şi foşti fotbalişti profesionişti.
Au fost băieţii din trupa britanică East 17, cei de la Nazareth, băieţii de la Gipsy Kings, Toto Cutugno a susţinut echipa Italiei. În plus, la ceremonia de deschidere a fost chiar Pele, iar la festivitatea de premiere Michel Platini.
„Regulamentul prevede ca într-o echipă să fie artişti şi doar trei foste glorii, foşti fotbalişti. Dar Brazilia nu respectă niciodată această regulă, ei vin cu zece fotbalişti şi zic că de fapt ei joacă în telenovele. Într-un an ne-am supărat şi le-am cerut să ne demonstreze că sunt într-adevăr artişti. Ne-au arărat o secvenşă în care unul dintre ei trântea uşa unei maşini într-o telenovelă, asta înseamnă că eşti actor la ei. Se fac tot felul de aranjamente. Ruşii dau cam 2-3 milioane de euro pentru organizarea Campionatului Mondial al Artiştilor, dar nu reuşesc să ajungă niciodată în finală“, a povestit Adrian Enache.
„Normal ar fi trebuit să se desfăşoare la patru ani, dar fiindcă Vladimir Putin îşi doreşte să facă o promovare agresivă Rusiei, Campionatul are loc anual şi se desfăşoară după tiparul unui campionat mondial de fotbal, cu arbitri profesionişti“, a completat el.
„La meciul cu Italia ne-a arbitrat acelaşi iranian care a arbitrat şi la Campionatul Mondial din 1994, în meciul România-Elveţia, când a dat cel mai rapid cartonaş galben din istorie, lui Vlădoiu. Şi-a adus aminte şi am vorbit despre Hagi, despre fotbalul românesc“, a mai spus cântăreţul.
În finală, România a învins echipa Israelului, la loviturile de la 11 metri, însă nu aceasta a fost cea mai grea partidă: „Cel mai dificil meci a fost cu brazilienii, pentru că ei au mulţi fotbalişti profesionişti şi joacă după legea lor, nu respectă regulile“.
Ce vedete internaţionale au participat
Printre artiştii pasionaţi de fotbal care au participat la ediţia din acest an s-au numărat nume cunoscute ale scenei internaţionale. Totodată, au fost prezenţi şi oameni importanţi din fotbal.
„Sunt foarte multe celebrităţi care participă la acest Campionat al artiştilor: au fost băieţii din trupa britanică East 17, cei de la Nazareth, băieţii de la Gipsy Kings, Toto Cutugno a susţinut echipa Italiei. În plus, la ceremonia de deschidere a fost chiar Pele, iar la festivitatea de premiere Michel Platini“, a povestit Adrian Enache.
Artiştii români se descurcă atât cu octavele, cât şi cu driblingurile
Echipa României nu numai că a câştigat titlul de campioană, dar a impresionat şi pe plan artistic şi a primit mai multe premii: „Reprezentanţii fiecărei ţări aveau o seară în care concertau. România a fost foarte bună şi anul trecut, dar nu a primit niciun premiu. Anul ăsta nu au avut încotro. Tot stadionul ne-a aplaudat la ceremonia de deschidere şi am fost echipa cea mai iubită. Am luat premii atât pentru fotbal, cât şi pentru prestaţiile artistice: pentru Cel mai bun portar, Cel mai bun show, Cea mai bună interpretare, Cel mai bun jucător, Cel mai frumos gol“.
„L-am cunoscut şi pe Putin la o recepţie. E un iceberg, e ca un cyborg, se uită prin tine“.
Dar care sunt criteriile de selecţie în Naţionala Artiştilor? „Pentru a face parte din Naţionala României, trebuie să fii un nume de rezonanţă, care să atragă publicul, dar şi să joci foarte bine, ca să aduci rezultate bune“, a explicat Enache.
De-a lungul timpului, din echipă au mai făcut parte fraţii Viziru, Lucian şi Augustin, Connect-R, Cristi Minculescu, Dan Spătaru.
În ceea ce priveşte chiar echipa naţională de fotbal a României, Adrian Enache nu crede că avem prea curând şanse să ajungem la un turneu final. „Sunt prea mulţi jucători străini în campionatul intern şi cred că astfel se ia şansa unui tânăr român de a debuta. În plus, tinerii nu mai sunt interesaţi de Naţionala României, poate şi din cauza circului care se creează în orice domeniu din România. Nu vom putea creşte niciodată o generaţie valoroasă, precum cea din '94“, a punctat artistul.
„Generaţia de aur a fost formată din oameni care nu au avut parte de Internet, cluburi, paparazzi, şi atunci ei îşi canalizau toată atenţia asupra pasiunii lor. Astăzi sunt multe tentaţii, dar cine este tare, reuşeşte să-şi vadă de carieră. Sunt foarte puţini cei care rezistă tentaţiilor. Noi tot sperăm, dar niciodată o echipa românească nu va mai câştiga Cupa Campionilor europeni, aşa cum a făcut Steaua. Speranţa asta este o fată frumoasă, dar cred că va fi foarte greu chiar şi în 2018 să ne calificăm la turneul final al Cupei Mondiale“, a încheiat cântăreţul.