VIDEO Femeile care îi aduc pe greii muzicii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bob Dylan, Aerosmith şi AC/DC vin la Bucureşti datorită organizatoarelor de concerte Laura Coroianu, Sorina Burlacu şi Denise Săndulescu. Aducerea unui artist internaţional înseamnă luni de negocieri. Cele trei românce ştiu să fie „mână de fier“ şi să folosească argumente forte.

Laura Coroianu (42 de ani), director executiv Emagic, îi aduce anul acesta la Bucureşti pe legendarul Bob Dylan şi pe chitaristul Gary Moore, după ce a început anul 2010 cu un show oferit de Chris Rea. Ea este cea care organizează, din 2007, B'Estfest, cel mai mare festival de muzică din România.

Mai citeşte şi:

VIDEO Revoluţia muzicii româneşti s-a dezumflat

„Trebuie să fii foarte calculat, să ştii să apreciezi oportunităţile şi riscurile fiecărei oferte pe care o faci unui artist şi să te poţi detaşa de preferinţele muzicale personale", spune Laura Coroianu. Calitatea esenţială a acestei profesii rămâne cea de bun negociator, înzestrat cu „un dram de intuiţie şi un nas de promoter".

image

Denise Săndulescu şi-a dorit să fie mereu în preajma scenei

A lucrat cu Cristian Ţopescu

Laura Coroianu a început să lucreze în ultimul an de facultate având o colaborare la TVR. „Prezentam magazinele duminicale alături de Cristian Ţopescu, iar în câteva luni am câştigat un post de redactor la redacţia de divertisment, unde am fost cooptată în colectivul care a reinventat «Cerbul de Aur». M-am trezit peste noapte că răspund de toţi artiştii internaţionali de la festival. Au fost nişte ani frumoşi, de pionierat entuziast", mărturiseşte Laura.

Acum 11 ani, s-a mutat în Olanda, unde şi-a deschis prima firmă de entertainment alături de soţul ei, Guido Janssens.

„Toţi prietenii ne-au plâns de milă, crezând că va fi sfârşitului relaţiei noastre. Nu ştiu de unde această prejudecată, noi lucrăm fantastic împreună", declară Laura. În 2003, i-a adus în România pe Ricky Martin, Pink, Joe Cocker şi a realizat că piaţa românească este pregătită pentru astfel de concerte. „Piaţa din România era relativ virgină şi avea, ca şi acum, potenţial pentru acest gen de business", ne asigură Laura.

Această constatare a stat în spatele deciziei de a se întoarce în ţară şi de a înfiinţa firma Emagic, în 2005. „Şi noi am negociat cu AC/DC şi ne-am retras la un moment dat - nu sunt niciodată «amărâtă» când renunţ la un show unde ştiu că, după calculele mele, nu aş putea face profit", spune Laura Coroianu.

image

Sorina Burlacu a fost impresionată de Leonard Cohen

Întâlnirea cu Leonard Cohen

Când Rolling Stones a venit în România, în 2007, zeci de mii de fani şi-au văzut visul împlinit. De zece ani încoace, Sorina Burlacu (36 de ani), manager general Events, a trecut de la concerte organizate la Opera Naţională la showuri pe stadion cu nume precum Rolling Stones, Leonard Cohen şi Zucchero. O singură dată a „vibrat", când a dat mâna cu Billy Idol, dar n-ar trece cu vederea nici întâlnirea cu Leonard Cohen.

„Leonard Cohen este un gentleman. E nemaipomenit să stai de vorbă cu el. Negocierile au durat câteva luni. Aşteptarea să iasă în turneu a durat 18 ani, pentru unii. Pentru mine, numai patru ani. Din 2004 tot întrebam când va ieşi în turneu", povesteşte Sorina.

Anul acesta aduce trupa Aerosmith la Bucureşti, dar va merge să vadă şi concertul celor de la AC/DC, chiar dacă este al concurenţei. Pentru că sunt mai meticuloase, femeile reprezintă majoritatea în branşă, crede ea.

AC/DC, la mâna unei domnişoare

Denise Săndulescu (32 de ani) a trăit mulţi ani în Germania. A venit din Frankfurt la Bucureşti, în 2008, când a deschis D&D East Entertainment, în colaborare cu Marcel Avram. „Dorinţa mea de mic copil a fost să rămân în preajma scenei şi în culisele evenimentelor muzicale. Această dorinţă provine, probabil, din ataşamentul faţă de părinţii mei, care sunt artişti. Iubesc orice fel de muzică de valoare, nu doar rock-ul, deşi se pare că evenimentele din acest an sunt orientate în această direcţie", spune ea.

La 16 mai, rockerii de la AC/DC vor veni pentru prima dată în România, aduşi de D&D, iar la 11 iunie, celebrul Eric Clapton va susţine un concert.

De ce nu vine U2?

„Doamnele" din branşă spun că infrastructura este obstacolul major în aducerea unor trupe precum U2 (foto) în România. „U2 chiar a vrut să vină la Bucureşti în septembrie anul acesta, am discutat îndelung. Din păcate, producţia pentru turneul actual «U2 360 Tour» presupune amplasarea unei scene chiar în mijlocul gazonului, ori pentru aşa ceva ne trebuie un stadion naţional, care va fi gata de-abia la anul", spune Laura Coroianu.

image

„Am încercat să găsim o soluţie împreună cu managementul trupei pentru unul din stadioanele din România, dar nu a fost posibil. Nu au tribune suficient de înalte", spune Sorina Burlacu, care a negociat cu managementul trupei.

Succes comercial cu Stradivarius

image

Raluca Popescu (27 de ani, foto) deţine compania de evenimente Amphitrion. Ideea organizării primului concert i-a venit ascultând muzica lui Edvin Marton, dar mai ales din pasiunea pentru vioară, instrument pe care l-a studiat mulţi ani. „Mi-am dorit mult să-l aduc în România pe Edvin Marton, marele violonist care câştigase dreptul să cânte pe toată perioada vieţii pe un Stradivarius. A fost un risc foarte mare, Edvin nu era cunoscut la noi, iar pentru mine era primul spectacol", îşi aminteşte.

Anul acesta, Raluca Popescu a organizat „Kings on Ice: Olympic Tour 2010" şi l-a readus în faţa publicului pe Evgheni Plushenko, „patinatorul superlativelor".

AC/DC






Bob Dylan






Aerosmith


Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite