VIDEO Eliberarea lui Polanski, „un deserviciu pentru justiţie“
0Reprezentanţii Departamentului american de Stat au declarat că SUA sunt dezamăgite de decizia elveţienilor de a nu-l extrăda pe celebrul cineast de origine poloneză. Regizorul a fost eliberat luni. Autorităţile americane nu vor putea face apel la decizia Elveţiei de a respinge cererea de extrădare a cineastului.
Departamentul de Stat va încerca în continuare să obţină extrădarea regizorului Roman Polanski (76 de ani), acuzat în 1977 că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani. „Noi nu am uitat acest caz. Credem că acest verdict va transmite un mesaj important despre cum sunt tratate femeile peste tot în lume", a declarat un oficial american, în timp ce un avocat din SUA a catalogat decizia drept „un deserviciu pentru justiţie".
Mai citiţi şi:
O fotografie cu Roman Polanski şi soţia sa, dezbrăcaţi, scoasă la licitaţie
De cealaltă parte, ministrul elveţian al Justiţiei, Eveline Widmer-Schlumpf, a declarat că SUA nu au adus argumente convingătoare pentru extrădarea lui Polanski, potrivit bbc.co.uk. Totodată, ministrul a anunţat că brăţara electronică de monitorizare pe care celebrul cineast era obligat să o poarte începând din decembrie 2009, când i-a fost impus regimul de detenţie la domiciliu, în reşedinţa sa de vacanţă din oraşul elveţian Gstaadt, a fost scoasă şi dezactivată luni.
După eliberare, cineastul de origine poloneză a ţinut să mulţumească celor care l-au sprijinit. „Vreau să le mulţumesc din adâncul sufletului celor care au fost alături de mine", a spus Roman Polanski.
Regizorul premiat cu Oscar pentru filmul „Pianistul" a fost arestat în septembrie anul trecut, la aterizarea în Zürich, unde ar fi trebuit să primească un premiu pentru întreaga carieră la festivalul local de film. După o scurtă perioadă petrecută la închisoare, Polanski a fost mutat în arest la domiciliu, unde a terminat postproducţia la pelicula „Marioneta".
O nouă acuzaţie
Regizorul a fugit din Statele Unite în urmă cu peste trei decenii, înainte să primească sentinţa în procesul în care a fost găsit vinovat pentru că a întreţinut relaţii sexuale ilegale cu o fată de 13 ani. Deşi chiar „victima" sa apelase la justiţia americană pentru ca regizorul să fie iertat, procurorii americani nu au vrut să renunţe la ideea de a-l aduce pe Polanski în Statele Unite. Anul acesta a apărut o nouă acuzaţie de abuz sexual, când actriţa britanică Charlotte Lewis a declarat că cineastul a forţat-o să întreţină relaţii sexuale cu el în urmă cu aproape 30 de ani.
„Şi eu sunt o victimă a lui Roman Polanski. M-a abuzat sexual în cel mai rău mod cu putinţă pe când aveam doar 16 ani, la patru ani după ce el a fugit din SUA", a spus Lewis.
Polanski a fost însă susţinut de un grup mare de colegi de breaslă, printre care Martin Scorsese şi Woody Allen. „Este ceva ce s-a întâmplat acum mult timp. A suferit şi a plătit pentru ce a făcut", a declarat Woody Allen.