UPDATE VIDEO James Cameron, mărturii din abis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a devenit al treilea om care a atins cel mai adânc punct al Pământului, regizorul canadian a descris Groapa Marianelor ca fiind un loc straniu şi dezolant, asemănător unui mediu extraterestru

James Cameron (57 de ani), regizorul filmelor „Titanic" şi „Avatar", a coborât, luni, cu submarinul Deepsea Challenger până la 10.898 de metri adâncime în Groapa Marianelor din Oceanul Pacific. Când a ajuns din nou la suprafaţă, după o misiune de explorare care a durat aproximativ şapte ore, Cameron s-a declarat impresionat de cele văzute în cel mai adânc loc de pe Terra.

„Este o privelişte selenară, un loc dezolant şi izolat. Mi s-a părut că eram cu totul rupt de omenire şi că, în doar o zi, am călătorit pe altă planetă şi apoi am revenit pe Pământ. Este o lume stranie, fără lumină şi fără căldură", a spus regizorul pentru National Geographic.

James Cameron a coborât singur în abis cu un submarin lung de 7 metri, capabil să se scufunde cu 150 de metri pe minut. Cineastul a fost nevoit să se înghesuie într-o sferă metalică de mici dimensiuni, dar necesară pentru a-l proteja de presiunea uriaşă din adâncuri. „Cu cât coboram, sfera în care mă aflam îşi micşora dimensiunile din cauza presiunii", a relatat Cameron, care a petrecut trei ore în cel mai adânc punct al planetei.

După 52 de ani

Regizorul canadian este al treilea om din istorie care a explorat Groapa Marianelor din Oceanul Pacific şi primul care a reuşit această performanţă de unul singur. Precedenta scufundare până la cel mai adânc punct al Terrei a avut loc în urmă cu 52 de ani. La 23 ianuarie 1960, locotenentul american Don Walsh şi oceanograful elveţian Jacques Piccard au plonjat în Groapa Marianelor şi au atins cu submarinul lor scoarţa terestră.

Misiunea lui James Cameron a fost să aducă la suprafaţă imagini şi mostre din scoarţa terestră, „pentru a cunoaşte şi înţelege mai bine această zonă necunoscută a planetei", au declarat reprezentanţii societăţii National Geographic, cea care a coordonat expediţia Deepsea Challenge. În plus, aventura lui Cameron va fi prezentată într-un documentar 3D, ce va fi difuzat în sălile de cinema şi pe postul de televiziune National Geographic.

Cel mai ostil loc de pe Pământ

Groapa Marianelor, care apare pe hărţi sub forma unei cicatrice, având lungimea de 2.550 de kilometri, în Oceanul Pacific, ajunge la adâncimea de 11.200 de metri în punctul numit Challenger Deep, o groapă care ar putea „înghiţi" Muntele Everest (8.850 de metri). 

"Mi s-a părut că eram cu totul rupt de omenire şi că, în doar o zi, am călătorit pe altă planetă şi apoi am revenit pe Pământ."

James Cameron regizor

Împătimit de scufundări

James Cameron are 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Titanic". Regizorul şi-a descoperit acest hobby încă din 1969, având până în prezent peste 3.000 de ore petrecute sub apă. De altfel, în ziua în care a împlinit 56 de ani, 16 august 2011, Cameron a sărbătorit evenimentul pe fundul celui mai adânc lac din lume, Baikal, din Siberia. Cineastul a fost numit în 2011 explorator rezident pentru National Geographic.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite