Michael Jackson, dator la fisc cu 700 de milioane de dolari după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Jackson a murit pe 25
iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de
propofol FOTO AFP
Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de propofol FOTO AFP

Averea lui Michael Jackson a devenit, iarăşi, subiect de dispută de această dată între executorii fostului star şi reprezentaţi ai guvernului american. Adevărata valoare a averii fostului cântăreţ a fost declarată greşit în acte, lucru care atrage după sine anumite penalităţi.

Viaţa lui Michael Jackson a fost un spectacol grandios care, se pare, nu a încetat nici după moartea regelui muzicii pop. Astfel, dispariţia artisului a fost marcată de condamnarea medicului Conrad Murray, cel care i-a administrat starului o doză de medicamente care s-a dovedit a fi letală, apoi au existat neclarităţi şi dispute în jurul testamentului sau un show marca Cirque du Soleil prin care cântăreţul era omagiat.

Acum, averea lui Michael Jackson este pusă în joc, aceasta fiind revendicată de Internal Revenue Service(IRS), agenţie din partea guvernului federal al Statelor Unite ale Americii, responsabil cu colectarea impozitelor. Dar de ce tocmai acest departament cere banii fostului star pop? Din cauza unei presupuse erori în ceea ce priveşte adevărata valoare a averii sale, scrie „Los Angeles Times“.

Reprezentanţii agenţiei din cadrul guvernului american au dat de înţeles că executorii averii lui Michael Jackson datorează statului american 505 milioane de dolari, însumând taxe, şi alte 197 de milioane de dolari ca penalităţi, adică un total de 702 milioane de dolari din cauza unei presupuse erori. Atunci când au depus documentele la Curtea Fiscală a Statelor Unite ale Americii, executorii au plasat averea netă a fostului cântăreţ la o valoare de doar 7 milioane de dolari, imediat după moartea acestuia în iunie 2009, pe când IRS arată că averea lui Jackson este de peste 1,1 miliarde de dolari.

O imagine cât 2.000 de dolari

O mare miză în acest scandal o reprezintă şi imaginea lui Michael Jackson. Cât de lucrativă poate să fie imaginea fostului star pop atunci când este folosită pentru a fi imprimată pe tricouri sau atunci când apare în reclamele difuzate la marile televiziuni? În ceea ce priveşte averea sa, veniturile din imagine, aşa cum au fost trecute în documente, însumau puţin peste 2.000 de dolari, în timp ce IRS a considerat că imaginea lui Jackson i-a adus în conturi peste 434 milioane de dolari.

michael jackson foto Facebook

Michael Jackson FOTO Facebook

Dacă în cazul averii sau a unei proprietăţi imobiliare deţinute de Jackson valoare poate să fie stabilită prin comparaţie cu altele similare, valoarea imaginii este mai greu de stabilit. „Este un lucru destul de neobişnuit. El era unul dintre cei mai buni oameni de divertisment ai timpului nostru, aşadar nu poate să fie comparat. Astfel, evaluarea imaginii lasă deschisă o gamă variată de posibilităţi. Poate că valoarea imaginii sale nu era de 2.000 de dolari, dar oare putea să fie de 400 de milioane de dolari?“, spune Howard Weitzman, avocat care se ocupă de averea lui Michael Jackson.

Se pare că aşa-zisa confuzie a executorilor lui Michael Jackson ar avea şi un temei. Înainte de a muri, cântăreţul nu pornise în niciun turneu şi nu lansase niciun CD, iar imaginea sa ar fi avut de suferit din cauza acuzaţiilor de molestare a copiilor. Astfel, marile companii nu ar fi fost dispuse să-şi asocieze produsele cu o imagine deteriorată.

Efectul Jim Croce“

În ciuda acestui aspect, de când a murit, piesele lui Michael Jackson parcă au prins viaţă din nou. La averea artistului s-au mai adăugat încă 475 de milioane de dolari, iar revista Forbes a arătat că Jackson a devenit, în octombrie 2013, cea mai bine plătită celebritate la nivel mondial din acel an, în viaţă sau nu, cu un profit de 160 de milioane de dolari. O mare parte din bani au venit în urma show-ului susţinut de Cirque du Soleil în Las Vegas şi bazat pe muzica artistului.

„Avem parte de «efectul Jim Croce»“, spune Edward McCaffery, profesor de drept, cu referire la moartea unui cântăreţ american care a înregistrat mai mult succes după moartea sa. „Înainte de a muri, cu toţii erau sătui de cântecele sale. Dar, după moartea tragică, vânzările de melodii s-au relansat“, mai spune el.

Neclarităţile din jurul averii lui Jackson sunt sporite şi de încrederea cu care starul şi-a cedat drepturile de autor ale unora dintre cele mai cunoscte piese ale sale unui trust care deţine şi melodii celebre semnate Beatles, printre care „Yesterday“, „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ şi „Get Back“. IRS a avaluat drepturile de autor la suma de 469 milioane de dolari, însă executorii au considerat că aceastea nu au nicio valoare. În ciuda colecţiei de melodii cu o valoare certă, Michael Jackson a luat un împrumut de 320 de milioane de dolari, după cum a mărturisit un contabil public în timpul procesului desfăşurat imediat după moartea cântăreţului.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, din cauza unei supradoze de propofol, un anestezic puternic pe care starul american îl utiliza ca somnifer cu complicitatea medicului său, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour“, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra. Albumul „Thriller“ a rămas cel mai bine vândut material discografic din toate timpurile, discul conţinând unule dintre cele mai bune piese ale lui Jackson: „Beat It“, „Billie Jean“ sau „Man in the Mirror“.

Vedete

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite