Mesajele emoţionante ale artiştilor după moartea regizorului Ducu Darie: „Te ia prin surprindere că şi oamenii la care te-ai uitat ca la zei pleacă ca nişte muritori“
0Mai mulţi actori, regizori, muzicieni, uniuni ale artiştilor i-au adus un omagiu lui Alexandru „Ducu“ Darie, regizor şi director al Teatrului „Bulandra“ din Bucureşti, care a murit, miercuri, 18 septembrie, la vârsta de 60 de ani.
Ducu Darie a murit pe 18 septembrie la Spitalul Fundeni din Capitală. Regizorul suferea de mai mulţi ani de ciroză şi era pe listele de transplant hepatic, iar în ultimele luni starea sa de sănătate s-a agravat.
Mai mulţi artişti şi persoane publice şi-au exprimat regretul privind trecerea în nefiinţă a regizorului de teatru şi au transmis mesaje emoţionante:
„Acum mulţi ani, prin '95 sau '96, am văzut la Bulandra Poveste de iarnă, în montarea lui Ducu Darie. Şi era un moment atât de frumos în spectacol, un moment în care respiraţia actorilor se transformă în coloană sonoră, îmbinându-se cu o arie a lui Henry Purcell (cred că What Power Art Though, din King Arthur), încât efectiv mi s-a tăiat respiraţia. Pentru că era un moment magic cum n-am văzut decât de foarte puţine ori în teatru.
Azi, în ceea ce pare să fie prima zi de toamnă, Ducu Darie a murit. Din păcate soarta regizorilor de teatru e ca ceea ce lasă în urmă să dispară la un moment dat, peste ani şi ani, odată cu amintirile ultimului spectator. Dar până atunci, mulţumesc pentru magie, Ducu“, a fost mesajul scriitorului Alex Tocilescu.
„Ultima dată l-am văzut la o repetiţie generală la Coriolan, era în sală, ne-a spus că dacă e ceva ce nu-i place va opri repetiţia; ne-a mai spus că e un spectacol greu, că s-a muncit şi s-a bibilit mult la el, dar speră să fie ce şi-a dorit. Era slăbit, dar era acolo, în gradene, prezent, cu grijă şi aşteptarea şi emoţia în ochi şi în trup. Ne-am mai întîlnit prin emisiuni, da, pe vremea cînd Loredana făcea o emisiune pe Acasă TV (Doamne, cît timp a trecut!) am fost invitaţi împreună, pentru mine e fost absolut onorant să fiu cu Ducu Darie în aceeaşi ediţie. A plecat şi el din lumea asta, azi, şi, că de obicei, parcă te ia prin surprindere că şi oamenii la care te-ai uitat ca la zei pleacă ca nişte muritori. La premiera filmului «Poveste de dragoste» cu Cristina Jacob regizor, am stat alături, în sală, şi aproape că nu îndrăzneam să mă uit la el, atât de bine era ce făcea în film. Râdea de personajul lui... Rămas bun, Ducu Darie!“, a fost mesajul actriţei Nuami Dinescu.
„Ducu, ne ştim şi iubim de când aveam 4 şi tu 7 ani. Ce atâta grabă, Ducu? Ai ars ca lumânarea din «Trei surori», repede şi până la capăt. Te iubesc. Mulţumesc. Drum bun. Ne mai întâlnim noi... şi te iubesc! Condoleanţe, Maria Miu şi Serghei“, a fost mesajul Oanei Pellea.
„Ducu Darie s-a dus. Duceţi-vă să vedeţi «Coriolanus» la Bulandra, ca să înţelegeţi cu adevărat pierderea. Dar cea mai impresionantă moştenire pe care ne-o lasă Ducu e chiar moartea lui. A murit de ciroză. Avea nevoie de un ficat nou. Era pe lista de transplant. Era un mare regizor, şef la Bulandra... vă imaginaţi că ştia tot Bucureştiul, da? Ei bine, Ducu nu s-a băgat în faţă. Nu s-a băgat în faţă la coadă pentru viaţă. A murit cu ficatul lui, cuminte, la coadă la care stăteau atâţia şi atâţia necunoscuţi, necelebri, poate şi netalentaţi... Dincolo de lecţia de artă pe care ne-a predat-o când trăia, Ducu ne-a lăsat-o pe asta. Lecţia egalităţii în faţa morţii. Şi a modestiei de a nu trăi în plus, pe timpul vieţii altora“, a scris şi Lucian Mândruţă.
„A murit Ducu. Mulţumesc pentru ce m-ai învăţat. Să te odihnească Dumnezeu“, a transmis actorul Vlad Logigan.
Şi artistul Nicu Alifantis şi-a exprimat regretul privind trecerea în nefiinţă a regizorului Ducu Darie: „Ne-a părăsit Ducu Darie. Dumnezeu să-l odihnească!“
„Fraţilor, astăzi Lanţul nostru s-a rupt! Fratele Alexandru «Ducu» Darie, regizor şi francmason de RSAA, managerul Teatrului «L. S. Bulandra» din Bucureşti, a trecut la Orientul Etern. Jelim, jelim, jelim dar sperăm!“, a scris pe Facebook Supremul Consiliu al României, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat.
„Ştiam că e în stare gravă, la Fundeni. Aflăm, iată, trista veste despre moartea prematură a acestui mare regizor şi director de teatru. Magnificul spectacol «Coriolanus» - montat la «Bulandra» - devine testamentul artistic al lui «Ducu» Darie. Avea 60 de ani. Dumnezeu să-l odihnească!“, a fost mesajul scriitorului şi fostului ministru de Externe al României, Teodor Baconschi.
„Cu profund regret, Teatrul Bulandra anunţă dispariţia prematură a directorului său, regizorul Alexandru Darie. Suntem cu toţii alături de familia îndurerată. Odihneşte-te în pace, Ducu!“, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a teatrului Bulandra.
„Nu cu mult timp în urmă Ducu Darie a părăsit această lume... Dumnezeu să-i înalţe sufletul şi să-l ţină în a Lui lumină!“, este mesajul Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
În teatru, de mic copil
Ducu Darie, cum îi spun prietenii, s-a născut pe 15 iunie 1959 într-o familie de artişti, părinţii săi au fost Consuela Roşu şi Iurie Darie.
„Cred că de pe la 3 ani, 3 ani şi jumătate, am început să cresc în teatru. Nu exista bonă, baby-sitter şi-aşa mai departe, aşa că părinţii mă luau la repetiţii, la Teatrul de Comedie, unde erau amândoi angajaţi. Era perioada de glorie a Teatrului de Comedie. Director era Radu Beligan, iar trupa era de fapt o pleiadă fantastică de actori, de la Dem Rădulescu, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, până la cei mai tineri, care atunci erau Sanda Toma, Grigore Gonţa. Se puneau spectacole precum «Umbra», de Evgheni Schwartz, «Capul de răţoi», iar regizor era David Esrig“, îşi amintea Alexandru Darie.
„Împreună cu valul binecunoscut, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Lucian Giurchescu, Radu Penciulescu, toţi au plecat după «închiderea robinetului» în străinătate. Şi, deci, stăteam în teatru. Acolo am descoperit mirosul scenei, ce valoare are o mască, un element de recuzită. Stăteam ore întregi şi mă jucam cu ele. După aceea, când am crescut, vedeam cât de mici sunt de fapt culisele Teatrului de Comedie, «buzunarele scenei». Am intrat şi în spectacole, de la 6 ani am făcut figuraţie, şi în «Capul de răţoi» şi în alte spectacole. Chiar am fost la Viena, prima oară când am ieşit afară din ţară, am fost cu părinţii mei, într-un turneu cu mare succes de altfel. Iar până în anii '70 a fost o perioadă când se făceau multe turnee în străinătate...“, mărturisea artistul, într-un interviu, pentru „Adevărul“.
Deşi în adolescenţă visa să devină regizor de film, Ducu Darie a ajuns unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru atât în România, cât şi peste hotare.
„De la 15 ani am vrut să fiu regizor de film, numai că în primul an de facultate am avut un moment de luciditate... Îi datorez şi profesorului meu de Teatru, domnul Dinu Cernescu, această decizie. El, cu foarte multă obstinaţie, mi-a spus: «Ducule, te implor, rămâi la Teatru, pentru că o să te ratezi la Film». Şi, din păcate, aşa a fost cu aproape toţi colegii mei care au ales să facă Film. Noi am terminat în '83; şi vorbim despre anii cei mai dureroşi ai regimului, din '83 până în '89, când aproape totul era mort din punct de vedere cultural, nu se făceau filme, doar câteva, de propagandă... Filme adevărate nu s-au mai făcut până câţiva ani după revoluţie, iar după aceea, numai vreo doi colegi au apucat, ceilalţi s-au risipit... Pe când eu, la Teatru, Slavă Domnului!, am reuşit să fac câteva spectacole importante şi înainte de '89, şi după“, spunea Ducu Darie.
Alexandru Darie a absolvit în 1983 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, iar un an mai târziu a debutat ca asistent de regie la Teatrul de Stat din Oradea.
Consacrarea internaţională s-a produs odată cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară“ (1991), pe care ziarul „The Guardian“ l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook. Spectacolul a fost distins cu premiile pentru cel mai bun regizor şi cele mai bune costume la prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“.
În anul următor, a fost invitat de Oxford Stage Company să regizeze „Mult zgomot pentru nimic“, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un „eveniment al stagiunii“.
A mai regizat în Statele Unite, la Performing Arts Centre, „Mizantropul“, de Moliere, şi „Cabala bigoţilor“, de Mihail Bulgakov.
Din 2002, Alexandru Darie conducea Teatrul Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din România, cu artişti de elită şi cu o dimensiune profund europeană.
În 2006, este ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit, în 2011, două mandate consecutive la conducerea acestei prestigioase instituţii.
Anul trecut, Ducu Darie, a realizat un spectacol impresionant prin desfăşurarea de forţe: „Coriolanus“, cu o distribuţie de 70 de actori, cu Şerban Pavlu cap de afiş. Spectacolul a avut premiera oficială în Festivalul Naţional de Teatru, la Sala „Toma Caragiu“ a Teatrului Bulandra.