Hugh Hefner, fondatorul Playboy, a murit la vârsta de 91 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hugh M. Hefner, o legendă a spaţiului public american, care în anul 1953 a lansat revista Playboy, punând astfel bazele uneia dintre cele mai recunoscute branduri americane din istorie, a murit la vârsta de 91 de ani, în locuinţa sa din Beverly Hills, California.

Hefner a murit miercuri seara, din cauze naturale, în locuinţa sa, a anunţat compania Plyaboy într-un comunicat. El a fost înconjurat de rude. 

Pornită din propria bucătărie, Hugh Hefner a creat nu doar una dintre cele mai recunoscute reviste din lume, dar şi unul dintre cele mai vechi şi de succes branduri americane. În cadrul acestui proces, Playboy a devenit una dintre cele mai vândute şi influente reviste destinate adulţilor din lume, din care s-au dezvoltat mai multe afaceri globale de succes. Şi astăzi, revista este publicată în peste 20 de ţări din întreaga lume, iar produsele sub acest brand generează vânzări de peste 1 miliard de dolari anual.

„Tatăl meu a trăit o viaţă excepţională, plină de impact din rolul său de pionier cultural, fiind una dintre vocile din spatele unora dintre cele mai semnificative mişcări culturale şi sociale ale generaţiilor noastre, militând pentru libertatea de exprimare, drepturile civile şi libertatea sexuală. El a definit un stil de viaţă şi un etos ce reprezintă esenţa brandului Playboy, unul dintre cele mai recunoscute şi vechi din istorie“, a afirmat fiul său, Cooper Hefner, ce ocupă funcţia de director creativ în cadrul Playboy.

Cunoscut pentru costumaţia extravagantă şi pentru atitudinea hedonistă, Hefner a fost unul dintre promotorii revoluţiei sexuale din anii '50. El şi-a construit un imperiu multimedia din cluburi, vile, filme şi televiziune, toate având ca simbol femei cu papion, în costume de iepuraş.

El este creditat pentru că a spart tabuul privind discuţiile despre relaţiile sexuale în SUA şi în întreaga lume. 

image

În 1953, când statele SUA puteau interzice legal contraceptivele, iar cuvântul „însărcinată“ nu era permis într-unul dintre cele mai urmărite seriale de televiziune, „I love Lucy“, Hefner a publicat primul număr din Playboy, cu fotografii nud cu Marilyn Monroe (făcute cu ani înainte) şi cu o promisiune editorială pentru „umor, rafinament şi condimente“. Cum Marea Criză şi al Doilea Război Mondial se încheiaseră, America era pregătită să se dezbrace, scrie Associated Press.

Playboy a devenit în scurt timp fructul interzis pentru adolescenţi şi o biblie pentru bărbaţii cu timp şi bani, care îşi doreau viaţa promovată de revistă, cu petreceri, alcool, jazz, gânduri şi dorinţe profunde. În numai un an, tirajul a ajuns la aproape 200.000 de exemplare, iar în cinci ani a depăşit un milion.

În anii ’70, revista avea peste şapte milioane de cititori şi inspirase imitaţii mai îndrăzneţe, precum Penthouse şi Hustler.

Concurenţa şi intrarea în era internetului au redus tirajul la mai puţin de trei milioane în secolul XXI, iar frecvenţa numerelor anuale a scăzut de la 12 la 11. În 2015, Playboy a decis să nu mai publice imagini cu femei dezbrăcate, invocând proliferarea nudităţii pe internet.

Însă Hefner şi Playboy au rămas nume de referinţă în întreaga lume.

Întrebat de The New York Times, în 1992, de ce este cel mai mândru, Hefner a răspuns:

De faptul că am schimbat atitudinile faţă de sex. Faptul că oamenii drăguţi pot trăi împreună acum. Faptul că am decontaminat noţiunea de sex premarital. Acest lucru îmi oferă o mare statisfacţie.
Hugh Hefner & sotia Reuters

Hefner a condus Playboy din vilele sale elaborate, mai întâi din Chicago, apoi din Los Angeles şi a devenit un simbol controversat al stilului de viaţă pe care îl promova.

Decenii la rând, îmbrăcat în pijamale de mătase, fumând pipă, el a fost centrul unei petreceri constante cu celebrităţi şi modele Playboy.

Din propriile sale povestiri, Hefner a întreţinut relaţii sexuale cu peste 1.000 de femei, dintre care multe au pozat în revista sa.

Încă de la început, Playboy a însemnat mai mult decât femeile frumoase din paginile sale. Acesta a susţinut o viziune liberală nu doar asupra sexualităţii şi umorului, dar şi asupra literaturii, politicii şi culturii în general. În paginile revistei Playboy au fost publicaţi scriitori precum Ray Bradbury, Charles Beaumont, John Updike, Ian Fleming, Gabriel Garcia Marquez, Jack Kerouac şi Kurt Vonnegut.

Interviurile din paginile Playboy, ce includ personalităţi precum Miles Davis, Malcom X, Martin Luther King, şi, unul dintre cele mai cunoscute, George Lincoln Rockwell, fondatorul Partidului Nazist American, au şi astăzi o valoare culturală şi istorică.

Atunci când U. S. Post Office a refuzat să distribuie revista Playboy către abonaţi, Hefner a luptat împotriva acestei decizii până la Curtea Supremă, unde a obţinut o victorie istorică pentru susţinătorii dreptului la liberă exprimare. Acesta a luptat împotriva legilor arhaice din Statelor Unite, cunoscute ca „legile sodomiei“ - ce interziceau existenţa cuplurilor mixte, drepturile minorităţilor sexuale etc., susţinând că autorităţile nu au dreptul să reglementeze ce se petrece în dormitoarele americanilor. Influenţa sa este recunoscută de istoricii mişcării pentru drepturile minorităţilor sexuale. De asemenea, este recunoscut pentru eforturile depuse împotriva legilor rasiste „Jim Crow“ din sudul Statelor Unite.

Revista Time l-a numit „profetul hedonismului pop“.

Vedete

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite