Hollywoodul lui Nate Dallinger, primul paparazzo din lume: în intimitatea lui Elvis Presley sau a lui Marilyn Monroe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marilyn Monroe la vârsta de 18 ani. Kirk Douglas în timp ce se bărbierea, alături de fiul său în vârstă de 5 ani, Michael, sau Judy Garland, Dorothy din „Vrăjitorul din Oz“, în timp ce discuta la cald cu John F. Kennedy. Cam acestea sunt unele dintre cele mai intime fotografii suprinse de Nate Dallinger, primul paparazzo de la Hollywood.

Începând cu anul 1937, cu ajutorul unei camere de fotografiat împrumutată de la fratele său, un binecunoscut fotograf sportiv al acelor vremuri, Nat Dallinger, a devenit unui dintre cei mai importanţi fotografi de ştiri de la Hollywood. Paparazzo, aşa cum i se spune meseriei în zilele noastre. De altfel, Nat Dallinger a dezvoltat relaţii de prietenie apropiată între el şi mai multe staturi de la Hollywood, chiar în Epoca de Aur a filmului american, scrie „Hollywood Reporter“.

„Inside Hollywood“, coloana sa specială de poze cu diverse vedete de la Hollywood, lansată în mai multe ziare, cum ar fi New York Times sau Hearts, devenise o emblemă proprie care a rezistat timp de 25 de ani. Pe lângă această rubrică, fotograful mai lansase, pentru ediţiile de weekend, secţiunea „On a Sunday Afternoon with the Stars“. Interesul pentru poze care reflectau viaţa intimă a marilor staruri de la Hollywood era atât de mare încât angajaţii departamentelor de fotografie erau îndrumaţi să sacrifice orice alt material fotografic cu excepţia celebrei coloane de poze ale lui Dallinger. „Cel mai important material fotografic de la Hollywood este cel al lui Nat Dallinger. Oferiţi-i orice serviciu posibil, chiar şi cu preţul unor sacrificii“, se specifică într-o notă a departamentului de publicitate MGM, din 1949, către angajaţii din departamentul foto.

Nate Dallinger a ţinut legătura şi a dezvoltat relaţii de prietenie apropiată cu elita Hollywoodului, fapt care i-a permis să aibă acces fără precedent la viaţa personală a actorilor. Astfel, Clark Gable l-a invitat pe Dallinger în casa lui, Jane Fonda i-a permis accesul în dormitorul ei, iar Nancy Reagan, văduva celui de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, îl numea „vere“ pentru că aveau aceeaşi iniţială şi literă de sfârşit în cadrul numelui de mijloc.

image

Elvis Presley, surprins de Nate Dallinger FOTO The Hollywood Reporter

Mai mult, Dallinger a fost prieten cu Henry Rogers şi Warren Cowan, care în 1950 au format una dintre primele şi cele mai puternice firme de PR din lume. Date fiind aceste aspecte, primul paparazzo de la Hollywood era binevenit în locuri în care alţi fotografi doar visau, camera sa de fotografiat capturând imagini dintre cele mai diverse şi intime, printre cele mai cunoscute vedete fiind Elvis Presley sau Marilyn Monroe.

image

Marilyn Monroe FOTO The Hollywood Reporter

Cu toate acestea, doar o parte a muncii sale a văzut lumina tiparului şi o parte şi mai mare din fotografiile sale nu au fost făcute publice niciodată. Se pare că Nate Dallinger a realizat mai bine de 58.000 de fotografii în timpul unei cariere care a durat până la sfârşitul anilor 1970. Din acest motiv, în 2012, Academy of Motion Picture Arts and Sciences a achiziţionat întreaga colecţie de la văduta fotografului, Harriet, după ce Dallinger a murit la vârsta de 94, în 2006. Scopul? Expunerea lucrărilor publicului larg în cadrul muzeelor dedicate. La această colecţie de poze a avut acces şi „Hollywood Reporter“.

„Aceea era lumea lor privată, iar noi eram invitaţi. Aveam o viaţă deosebită. Poveştile erau cu adevărat incredibile. A murit cu doar două săptămâni înainte de cea de-a 66 aniversare a noastră“, declarat, în 2009, Harriet Dallinger pentru „The Union Democrat“. Aceasta a mai spus că termenul de „paparazzi“ nu exista în timp ce soţul ei îşi contura o carieră, existând doar o „mână“ de oameni care aveau ca scop să fătografieze vedetele, o muncă respectată. „Nimic din ce este acum nu se aseamănă cu ce era atunci. Este pur şi simplu dezgustător. Pe vremea aceea erau o duzină de oameni care făceau treaba asta“, spune Harriet despre actualii fotografi care acoperă subiecte senzaţionale despre vedete. Femeia a mai spus că mulţi dintre fotografi veneau la Nate Dallinger pentru sfaturi, aceştia întrebându-l cum reuşea să fie atât de sincer şi confidenţial cu vedete consacrate.

Pe lângă invitaţiile în casele vedetelor, soţii Dallinger erau invitaţi la petrecerile unor gangsteri celebri, printre care şi Bugsy Siegel. Cei doi au luat parte la petrecerea lui Siegel, care a avut cu doar două zile înainte de a fi ucis. „Am stat pe canapeaua pe care a fost omorât. Era fermecător, dar era un criminal. Era înspăimântător, dar absolut fermecător“, povestea Harriet.

image

Secţiunea „Inside Hollywood“, din ziarul „Milwaukee Sentinel“, 30 septembrie 1944 FOTO Captură

În ciuda faptului că nu toate pozele sale au ieşit la iveală, la scurt tuno de la moartea sa, a fost publicată cartea „Unforgettable Hollywood“, în care actorii pot să fie văzuţi pe platourile de filmare, în casele lor, cu copiii alături, la petreceri în cluburi de noapte, în timp ce mănâncă sau în timp ce dansează. De asemenea, există şi un capitol dedicat vedetelor aflate lângă animalele lor de companie şi un alt capitol în care vedetele sunt portretizate în timp ce se distrează.

Harriet Dallinger a mai spus că soţul ei a decis să se retragă în momentul în care Epoca de Aur a Hollywoodului a încep să intre într-un con de umbră, iar fotografii începuseră să vâneze partea senzaţională a vieţii actorilor.

În balanţă, Hollywoodul a avut şi unul dintre cei mai temuţi detectivi particulari, Fred Otash, cel care i-a înregistrat pe Marylin Monroe şi pe J.F. Kennedy în timp ce făceau sex, a aflat unde îşi ascundea Judy Garland pastilele şi a descoperit că actorul Rock Hudson era atras de bărbaţi, totul în perioada anilor 1950-1960. Născut în 1922, Otash a fost mai întâi poliţist, dar a renunţat la jobul său pentru a deveni detectiv particular. A colaborat în special cu revista „Confidential“, iar la un moment dat declara: „Aş lucra pentru oricine, mai puţin pentru comunişti“. Otash, care a încetat din viaţă în 1992, s-a folosit de multe ori de dovezile adunate pentru a şantaja starurile.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite