Drama lui Robin Williams: ce se ascundea în spatele zâmbetului
0Robin Williams ne-a făcut să râdem de milioane de ori, deşi, câteodată, o lacrimă în colţul ochiului era inevitabilă. Puţină lume bănuia, însă, dramele şi frământarea din spatele zâmbetului. Considerat unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, atunci când nu se afla în lumina reflectoarelor, Robin Williams purta războaie cu demonii personali: alcoolul, drogurile şi depresia.
În spatele actorului care ne-a făcut să râdem de atâtea ori se afla omul Robin Williams – zdrobit sub talpa unui „gigant“ numit Hollywood.
Publicaţia britanică „The Guardian“ a realizat, în 2010, un interviu cu Robin Williams, interviu ce a luat o direcţie neaşteptată pentru jurnalişti. Deşi convorbirea ar fi trebuit să se axeze pe revenirea actorului pe marile ecrane, în filmul „World's Gratest Dad/Cel mai bun tătic din lume“, dialogul a „început să curgă“ abia atunci când în discuţie a fost adus subiectul dependenţelor sale.
„Eram nedemn, am făcut lucruri care au creat dezgust; lucruri după care este greu să-ţi revii“, spunea Robin Williams, cu patru ani în urmă, citat de site-ul theguardian.com
Potrivit jurnaliştilor aceleiaşi publicaţii, pe parcursul interviului, se întâmpla destul de des ca, atunci când Robin Williams deschidea gura să rostească „doar cuvinte fără legătură, ca o duzină de straturi diferite puse unul peste altul, care luau, în cele din urmă, forma unui propoziţii“. Fapt ce i-a făcut, inevitabil (pe reporteri - n.r.), să se întrebe dacă discursul haotic al fostului actor are legătură cu abuzurile sale din trecut.
Până la naşterea lui Zacahry Pym Williams, cel mare mare dintre copiii săi, în 1983, cocaina şi alcoolul au fost „sarea şi piperul“ în dieta regretatului actor. Atunci, în 1983, Williams a spus, pentru prima dată, stop. 20 de ani mai târziu, în 2003, însă, undeva în Alaska, ceva s-a întâmplat, iar Williams s-a luat din nou de mână cu vechiul său „companion“ – alcoolul.
„Eram într-un oraş mic, de unde puteai vedea capătul lumii, deşi nu se afla acolo. Şi atunci m-am gândit: băutură. M-am gândit că, poate, alcoolul va ajuta, pentru că mă simţeam singur şi speriat. Am crezut că o să ajute, dar a fost cel mai cumplit lucru din lume“.
„Te simţi însufleţit şi, oarecum, minunat. Următorul lucru pe care îl cunoşti sunt necazurile şi eşti izolat“, acestea sunt cuvintele alese de omul care ne-a adus de nenumărate ori zâmbetul pe buze, prin interpretările sale excepţionale, pentru a descrie „prima gură de alcool“. Şi, într-adevăr, necazurilor nu le-au luat mult până să apară: „În prima săptămână te minţi pe tine însuţi şi îţi spui că te poţi opri, dar corpul îţi spune că nu poţi renunţa acum; poate mai târziu. Apoi durează trei ani de zile până te opreşti“.
Odată cu recidivarea lui Robin Williams, au apărut, în presa internaţională, şi vocile care făceau legătura între moartea prietenului său, actorul Christopher Reeves (interpretul personajului Superman - n.r.). Dacă Reeves nu ar fi murit, în 2004, Williams s-ar fi oprit din băut? Nu. Fostul actor a negat aceste supoziţii: „Nu. Este un lucru mult mai egoist decât atât. Se leagă de faptul că eşti speriat şi te gândeşti că asta (consumul de alcool – n.r.) va înlătura temerile, dar nu este aşa.“
De ce a dat cu piciorul la tot pentru o sticlă „a uitării“?
De se temea Robin Williams? De ce una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei se simţea singură şi speriată? Ce l-a determinat să revină la vechile obiceiuri? „Totul“, mărturisea regretatul actor, pentru „The Guardian“: „Totul. E un sentiment general de...arggghh. Este plin de teamă şi anxietate“.
Deşi a căzut din nou în patima alcoolului, Williams a stat departe de cocaină, pentru că „ştia că l-ar fi omorât“: „Cocaina – paranoia şi impotenţa, ce mai distracţie. Nici cea mai mică parte din mine nu s-a gândit vreodată se se întoarcă acolo. Conversaţii fără sens până la miezul nopţii, apoi trezitul la apus, când te simţi ca un vampir nehrănit. Nu.“
Într-un final, la capătul a trei ani în care mintea şi gândurile i-au fost tulburate de alcool, a fost familia care l-a salvat, trimiţăndu-l într-o clinică de reabilitare. Iar, de atunci, din 2005, Williams a fost abstinent, dar a continuat să meargă la întâlnirile Alcoolicilor Anonimi. La începutul lunii iulie s-a internat în centrul de abilitare Hazelden din Minnesota (SUA), unde urma un program de abstinenţă de la alcool, descris drept „un proiect în 12 paşi care poate forma şi schimba fiecare aspect al vieţii“.
Actorul american Robin Williams a murit pe 11 august 2014, în locuinţa sa din Tiburon, California. Potrivit poliţiei din Marin County (California), actorul a fost găsit „în stare de inconştienţă şi fără suflare“, în jurul prânzului. Posibilitatea sinuciderii celebrului actor nu este exclusă. Un comunicat de presă al medicului legist din Marin sugerează „o sinucidere prin asfixiere“. Poliţia din Marin a mai precizat că în prima parte a zilei a primit un apel pentru a interveni la casa actorului după ce serviciile de urgenţă primiseră în prealabil alt apel. Când au ajuns acolo l-au găsit pe actor deja mort.