Bob Dylan, dat în judecată pentru incitare la ură rasială, în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestea vine la două săptămâni
după ce Bob Dylan a fost decorat de, Aurélie Filippetti, ministrul
francez al Culturii cu Legiunea de Onoare pentru mesajul pacifist al
cântecelor sale FOTO AFP
Vestea vine la două săptămâni după ce Bob Dylan a fost decorat de, Aurélie Filippetti, ministrul francez al Culturii cu Legiunea de Onoare pentru mesajul pacifist al cântecelor sale FOTO AFP

Cântăreţul Bob Dylan (72 de ani) a stârnit un conflict rasial în urma unor declaraţii făcute în ediţia franceză a rezistei „Rolling Stones“. Întrebat ce părere are despre istoria sclaviei din Statele Unite, Dylan a dat un alt exemplu de discriminare rasială, făcând referire la conflictul sârbo-croat, scrie „Huffington Post“.

Astfel, artistul a fost dat în judecată pentru incitare la ură rasială, în Franţa, după ce a făcut, într-o comparaţie indirectă, o paralelă între Ku Klux Klan, nazişti şi croaţi.

„Statele Unite au fost arse şi distruse din temelii de către cetăţenii săi de dragul sclaviei. Întregul sistem a trebuit să fie distrus cu forţa. Foarte multe omoruri. Câţi au fost, 500.000 de oameni? Prea mult sânge pentru a pune capăt sclaviei, iar totul s-a rezumat, cu adevărat, la asta“, şi-a început discursul Bob Dylan.

„Această ţară este pur şi simplu nebună după culoare. Oamenii sar unii la gâtul altora doar pentru că au o culoare diferită. Este o nebunie dusă la extrem, iar orice naţiune va fi ţinută în loc de această gândire. Negrii ştiu că albii nu vor să renunţe la sclavie, iar dacă dacă acei albi ar fi fost lăsaţi să conducă, atunci ei s-ar afla în continuare sub jugul lor. Nu se pot preface că ignoră acest fapt“, a mai spus el.

Incitare la ură rasială“

Pentru a-şi nuanţa cuvintele starul american a ales câteva exemple: „Dacă ai Ku Klux Klanul în sânge, persoanele de culoare pot să îl simtă, chiar şi astăzi. La fel ca evreii care pot să simtă sângele nazist şi sârbii care pot să simtă sângele croat“. Această raportare la conflictul sârbo-croat nu a fost pe placul membrilor Consiliul reprezentativ al comunităţii şi instituţiilor croate din Franţa (CRICCF), care s-au declarat şocaţi de această comparaţie. Comitetul consideră că aceste cuvinte reprezintă „o incitare la ură rasială“.

„Nu sunt comparaţi criminalii croaţi, sunt comparaţi toţi croaţii“, a precizat asociaţia CRICCF într-un comunicat, în care afirmă totuşi că membrii săi „nu au nimic contra revistei Rolling Stone, ca revistă, şi nici a lui Bob Dylan, ca artist“. Pe numele său, CRICCF a depus o plângere pentru incitare la ură rasială, la Tribunalul de înaltă instanţă din Paris. Plângerea a fost depusă în decembrie 2012. Instrumentarea cazului poate dura până la un an şi jumătate pentru astfel de dosare.

Vestea vine la două săptămâni după ce Bob Dylan a fost decorat de, Aurélie Filippetti, ministrul francez al Culturii cu Legiunea de Onoare pentru mesajul pacifist al cântecelor sale. Totodată, în mai 2012, cântăreţul a fost decorat de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cu Medalia Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă americană. Prestigioasa decoraţie recompensează personalităţile care au adus servicii majore naţiunii americane, salutând astfel contribuţia adusă de Bob Dylan mişcării pentru drepturile civile din anii 1960, arată şi Mediafax.

Bob Dylan şi imnurile anti-război

Bob Dylan, pe numele adevărat Robert Allen Zimmerman, născut pe 24 mai 1941, în Duluth, Minnesota, este cântăreţ, compozitor şi poet, el fiind, de zeci de ani, una dintre figurile reprezentative ale muzicii mondiale. Cele mai celebre lucrări ale lui Dylan datează din anii ’60, când acesta a devenit faimos. Multe dintre cântecele sale, precum „Blowin’ in the Wind“ şi „The Times They Are a-Changin“, au devenit adevărate imnuri anti-război şi ale mişcărilor pentru drepturile civile.

11 trofee Grammy

Cu o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Bob Dylan este unul dintre puţinii artişti al căror palmares include peste 30 albume de studio, 13 albume live, 14 compilaţii şi 58 de single-uri. Declarat de revista Rolling Stones drept cel mai important artist solo al tuturor timpurilor, în 2004, Bob Dylan a adunat de-a lungul vremii o colecţie impresionantă de premii, care include 11 trofee Grammy. Printre premiile deosebite se numără şi cinci Grammy Hall of Fame, ce onorează înregistrările care au peste 25 de ani vechime şi o semnificaţie istorică şi culturală remarcabilă, precum şi o distincţie specială Pulitzer în 2008, pentru impactul profund pe care l-a avut asupra muzicii şi culturii americane.

Bob Dylan a concertat la Bucureşti în iunie 2010, în cadrul Never Ending Tour, şirul de reprezentaţii neîntrerupte ale cântăreţului, început în iunie 1988.
 

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite