VIDEO Cele mai bune colaborări muzicale din toate timpurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mick Jagger şi David Bowie au realizat împreună, în numai 24 de ore, piesa „Dancing in The Street“ FOTO Reuters
Mick Jagger şi David Bowie au realizat împreună, în numai 24 de ore, piesa „Dancing in The Street“ FOTO Reuters

Cele mai bune nume din istoria muzicii internaţionale au conlucrat, la un moment dat, pentru a realiza cele mai bune piese care au rămas în istorie. Printre aceşti artişi se numără Bob Dylan, Johnny Cash, The Beatles, Aerosmith, David Bowie, Eminem, sir Elton John sau Lady Gaga, scrie learni.st.

Bob Dylan şi Johnny Cash - „Girl from the North“ (1963)

Două voci inconfundabile, Bob Dylan şi Johnny Cash, au conlucrat pentru a creea una dintre cele mai tandre balade muzicale. Piesa a fost scrisă de Bob Dylan, fiind lansată în 1963, ca a doua melodie de promovare a celui de-al doilea album de studio a lui Dylan, „The Freewheelin’ Bob Dylan“, ca mai apoi, în 1969 să fie reînregistrată în duet cu Johnny Cash.

Versurile cântecului au fost scrise după călătoria lui Dylan efectuată în Marea Britanie, în 1962, fiind considerată de către acesta piesa care finaliza albumul. În jurul piesei au gravitat foarte multe zvonuri în ceea ce priveşte persoana căreia îi era destinată. Foarte mulţi fani au crezut că piesa era un tribut fostei prietene a artistului, Echo Helstrom, cea cu care a stat până să plece în New York, pe când alţii cred că a fost inspirată de prietena lui de atunci, Suze Rotolo.

The Beatles şi Eric Clapton - „While My Guitar Gently Weeps“ (1968)

„While My Guitar Gently Weeps“ a fost scrisă de către chitaristul trupei The Beatles, George Harrison, într-o perioadă în care John Lennon şi Paul McCartney se „duelau“ în versuri. George Harrison a compus piesa la casa mamei sale din Warrington (Marea Britanie). „Pur şi simplu, John şi Paul nu puteau să o înregistreze. La o zi după ce am compus piesa am mers la Londra şi m-am întâlnit cu Eric Clapton. I-am spus să vină în studio şi să cânte cu noi, iar el a zis «Nu pot să fac asta. Nimeni nu a mai cântat până acum pe o compoziţie a celor de la The Beatles, iar colegilor tăi nu le va plăcea ideea». I-am spus că este piesa mea şi poate să cânte“, a declarat Harrison în 1995. Astfel, ajutorul dat de Clapton a propulsat piesa în topurile muzicale. Compoziţia a fost plasată pe locul 136 în top 500 cele mai bune melodii din toate timpurile, întocmit de revista „Rolling Stone“ şi pe locul 7 în topul celor mai bune piese cu solo-uri de chitară.

RUN DMC şi Aerosmith - „Walk This Way“ (1975)

„Walk This Way“ este un cântec compus de formaţia hard rock Aerosmith, versurile fiind scrise de Steven Tyler şi Joe Perry. Colaborarea dintre trupa de rock şi veteranii hip-hop-ului american a fost una spontană, atunci când în studioul de producţie al raperilor s-a auzit piesa celor de la Aerosmith. Producătorul Rick Rubin a fost cel care a venit cu ideea, chiar dacă, la început, componenţii RUN DMC nu au agreeat ideea. În 1977, piesa ajunsese pe locul 10 în topul Billboard Hot 100, fapt care a conferit Aerosmith vizibilitate şi posibilitatea de a ieşi la suprafaţa muzicii, în mainstream. Colaborarea a reprezentat o piatră de hotar între rock şi hip-hop, câştigând în 1987 premiul Soul Train Music Award pentru cea mai bună piesă rap.

Queen şi David Bowie - „Under Pressure“ (1981)

În 1981, Queen l-a invitat pe David Bowie la Studiourile Mountain, din Elveţia, pentru a fi vocea de fundal pentru o nouă piesă, „Cool Cat“. Rezultatele înregistrărilor nu au fost mulţumitoare, în schimb, Bowie şi cei patru componenţi ai trupei Queen au început să cânte liber, iar rezultatul a fost melodia „Under Pressure“. Piesa a devenit un hit în întreaga lume, însă nu a fost cântată live niciodată, chiar dacă în cadrul concertelor globale Live Aid Queen şi Bowie s-au întâlnit pe aceeaşi scenă.

Bing Crosby şi David Bowie - „The Little Drummer Boy/Peace on Earth“ (1982)

Piesa „The Little Drummer Boy/Peace on Earth“ este un exemplu clasic a unei colaborări între două personalităţi muzicale complet diferite care au lucrat împreună pentru un cântec de Crăciun care a fost televizat în 1982 şi care a rezistat timpului. Din păcate, cu doar o lună înainte de difuzarea clipului, Bling Crosby murise. Înainte de a începutul piese, cei doi şi-au declarat dorinţele de Crăciun, iar Bowie a avut o intervenţie specială cu câteva versuri din piesa „Peace on Earth“. Modul în care Bowie s-a afişat în acea înregistrare a fost descris ca fiind „ireal“, videoclipul fiind realizat într-un moment în care artistul dorea să-şi normalizeze cariera.

David Bowie şi Mick Jagger - „Dancing in The Street“ (1985)

În vara anului 1985, carierele muzicale ale lui Mick Jagger şi David Bowie intraseră în impas, după ce, în urmă cu un an, Jagger lansase albumul solo de debun „She’s The Boss“, fiind, ulterior, un insucces comercial, iar Bowie lansase „Tonight“, o continuare dezamăgitoare a albumului „Let’s Dance“. Pentru a remedia lucrurile, cei doi artişti au căzut de acord să interpreteze împreună o variantă proprie a piesei „Dancing in The Street“, din repertoriul trupei Martha and the Vandals. Numai că aceştia planificaseră duetul în cadrul concertelor globale Live Aid, în timp ce unul cânta la Londra şi celălalt pe stadionul John F. Kennedy din Philadelphia. Însă nu şi-au pus probleme sincronizării unei conexiuni prin satelit destul de rudimentare.

Au hotărât însă să se vadă faţă în faţă, iar în numai 24 de ore au înregistrat piesa şi au filmat clipul video. „A fost un exerciţiu interesant cu privire la modul în care piesa poate să fie înregistrată şi videoclipul poate să fie filmat într-un maraton de 24 de ore“, a declarat, în 2008, Mick Jagger pentru revista „Rolling Stone“.

Eminem şi sir Elton John - „Stan“ (2001)

„Stan“, piesa realizată de Eminem şi cântăreaţa britanică Dido, este destul de impresionantă în varianta sa originală, fiind inclusă pe cel de-al treilea album al raperului intitulat „The Marshall Mathers LP“. Pe de altă parte, piesa a prins un nou contur atunci când Eminem a înlocuit-o pe Dido cu sir Elton John, în cadrul unui duet din timpul galei Premiilor Grammy, din 2001. La finalul melodiei, Eminem, poreclit Slim Shady, s-a îmbrăţişat triumfător cu Elton John, iar reprezentaţia lor a fost aplaudată la scenă deschisă. „Stan“ este considerată piesa-emblemă a raperului şi una dintre cele mai bune din istorie. Revista „Rolling Stone“ a catalogat-o pe locul 296, în top 500 cele mai bune piese din istorie, iar VH1 a poziţionat-o pe locul 15 în clasamentul celor mai bune piesa hip-hop din toate timpurile.

Drake, Kanye Westm Lil Wayne, Eminem - „Forever“ (2009)

Piesa „Forever“ este o colaborare între raperii Drake, Kanye West, Lil Wayne şi Eminem, fiind lansată drept piesă de fundal pentru documentarul „More Than a Game“, dedicat baschetbalistului LeBron James. De asemenea, piesa a fost inclusă pe albumul lui Eminem „Relapse: Refill“, iar raperul şi-a interpretat partea din melodie în cadrul Premiilor Muzicale Americane din 2009. Mai mult, Drake, Lil Wayne, Eminem şi toboşarul Travis Barker au interpretat o versiune live a piesei în cadrul celei de-a 52-a ediţie a Premiilor Grammy. Un freestyle bazat pe acest cântec a fost lansată de raperii Royce da 5’9’’ şi Ca$his.

Lady Gaga şi Beyonce - „Telephone“ (2010)

Cântecul „Telephone“ a fost înregistrat de către Lady Gaga şi Beyoncé Knowles pentru cel de-al treilea album din cariera controverstei artiste Gaga, „The Fame Monster“. Piesa a fost compusă de către Gaga, Beyonce şi producătorii Rodney Jerkins, LaShawn Daniels şi Lazonate Franklin şi arată preferinţa artistei americane pentru dans în loc să-i răspundă persoanei dragi la telefon. Beyoncé apare la jumătate piesei, recitând versurile destul de rapid. Colaboarea a primit o nominalizarea la categoria cea mai bună colaborare pop, din cadrul Premiilor Grammy, piesa fiind vândută în peste 7,4 milioane de copii digitale, la nivel mondial, în 2010, devenind astfel unul dintre cele mai bine single-uri vândute ale artistei, potrivit Federaţiei Internaţională a Industriei Fonografice. Videoclipul piesei „Telephone“ este o continuare a altuia, „Paparazzi“, fiind un scurtmetraj şi având referinţe din filmul „Kill Bill: Vol. 1“ (2003), al lui Quentin Tarantino, dar şi din „Pulp Fiction“ al aceluiaşi regizor. Iniţial, Lady Gaga a scris cântecul pentru Britney Spears, dar acesta nu a fost de acord cu compoziţia şi a fost preluată de Gaga.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite