CA al TVR a decis închiderea TVR News şi diminuarea posturilor de conducere: „Situaţia actuală ar putea duce la blocarea activităţii în scurt timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a decis, marţi, 21 iulie, închiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News, şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere, scrie Mediafax.

CA al TVR a adoptat, în şedinţa de marţi, 21 iulie, noi măsuri de diminuare a cheltuielilor, în contextul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, luni, 20 iulie, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate - începând din anul 2005 - către bugetul de stat.

Ce datorii are TVR

În acest moment, datoria fiscală a TVR se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei, potrivit unui comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax de reprezentanţii Televiziunii Române.

Astfel, în şedinţa de marţi, Consiliul de Administraţie al TVR a decis închiderea, de la 1 august, a televiziunii TVR News, conţinutul acesteia urmând să fie preluat de celelalte canale ale SRTv. Tot în şedinţa de marţi, a fost luată în discuţie închiderea TVR HD şi transformarea televiziunii TVR 2 într-una cu emisie de înaltă definiţie.

CA a hotărât şi comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere. „Potrivit legislaţiei în vigoare, în condiţiile actuale, TVR nu poate efectua decât plăţile aferente drepturilor salariale şi datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii TVR în scurt timp“, se spune în comunicatul TVR.

Potrivit sursei citate, în mod constant, administraţia Televiziunii Române a făcut publică situaţia financiară a instituţiei, luând în acelaşi timp o serie de măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul şi producţia TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 faţă de anul anterior, iar costurile de producţie au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 şi cu 9% pentru TVR 2.

„Televiziunea Română a explicat cu argumente sustenabile, atât autorităţilor, cât şi opinieii publice, cauzele care au condus la situaţia financiară foarte dificilă în care se află TVR şi a atras atenţia asupra necesităţii indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice şi a modificării legislaţiei care afectează funcţionarea TVR. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflaţie în ultimii 12 ani şi este cea mai mică din Europa, în condiţiile în care costurile operaţionale au crescut de la an la an“, se spune în acelaşi comunicat.

Conform sursei citate, la finalul anului 2014, datoriile totale ale TVR au scăzut cu peste 11% faţă de 2013, de la 787,8 milioane de lei la 699,4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligaţiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituţiei a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puţin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat, precizează TVR.

„Conducerea TVR a făcut cunoscute sursele de deficit şi numeroasele demersuri întreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ în vederea unei finanţări corecte a televiziunii publice. În acest sens, a fost elaborată şi lansată în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României şi publicat pe site-ul tvr.ro“, se mai spune în comunicatul TVR.

Stelian Tănase se prezintă la ANAF

În acest sens, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, va prezenta mâine, 22 iulie, oficialilor ANAF măsurile luate de CA pentru reducerea cheltuielilor instituţiei, după cum a anunţat Radu Carp, membru al Consiliului. El a mai spus că nu sunt blocate toate conturile SRTv, ci cel deschis la BRD, pentru o datorie de zece milioane de lei, precizând că şi-au propus să o achite până la 1 septembrie.

victor ponta FOTO Mediafax

Totodată, Carp a spus că măsurile luate au fost unele rapide, urmând să fie aprobată o nouă organigramă a Televiziunii Române, în următoarea şedinţă a CA, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Premierul Victor Ponta (foto Mediafax) a declarat, în legătură cu decizia ANAF de a pune poprire pe conturile televiziunii publice, că nimeni nu poate cere Fiscului să încalce legea, adăugând că TVR nu a respectat programul de restructurare convenit în 2012. „TVR nu este o instituţie în subordinea Guvernului, nu avem noi dreptul să ne pronunţăm. Parlamentul se va pronunţa, doar că nimeni nu poate să ceară ANAF-ului să încalce legea, că după aia răspund ei penal, dacă încalcă legea“, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Stelian Tănase, somat să demisioneze

Ca urmare a situaţiei grave în care se află postul public, doi membri ai CA, Claudiu Brînzan şi Adrian Bădescu, i-au cerut demisia lui Stelian Tănase din funcţie.

Contactat de agenţia Mediafax, Claudiu Brînzan a confirmat acest lucru, precizând că îl consideră răspunzător pe şeful TVR „pentru actuala situaţie, pentru măsurile pe care le-a luat şi care au ieşit din memorandum“, făcând referire la memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani.

Potrivit lui Claudiu Brînzan, Tănase nu a spus nimic privind această solicitare. „Eu am propus chiar să ne dăm demisia întregul Consiliu de Administraţie, dacă în modul ăsta colegii mei cred că putem să atragem atenţia factorilor de răspundere, Parlamentului, că trebuie să se facă ceva pentru salvarea Televiziunii Române“, a mai spus Brînzan.

Angajaţii TVR, îngrijoraţi şi nemulţumiţi

De altfel, aproximativ o sută de angajaţi ai postului public s-au adunat în curtea instituţiei, fiind îngrijoraţi de situaţia critică în care se află Televiziunea Română. De asemenea, salariaţii sunt nemulţumiţi că negocierile purtate cu administraţia TVR pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat, în condiţiile în care vechiul contract a expirat încă de pe 1 iulie. 

Pe de altă parte, este pentru a doua oară în ultima perioadă când angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat în curtea instituţiei, având nemulţumiri faţă de modul în care manageriază situaţia actuala administraţie, în frunte cu Stelian Tănase.

ANAF a blocat conturile TVR

ANAF a blocat, luni, 20 iulie, conturile SRTv, având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase instituţia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eşalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de şapte ani, au mai spus sursele citate.

Această situaţie, care ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice, urmează să fie analizată în şedinţa de azi, 21 iulie, a Consiliului de Administraţie al TVR, conform aceloraşi surse.

Pe de altă parte, marţi, ANAF a confirmat faptul că a instituit propriri pe conturile Societăţii Române de Televiziune, pentru recuperarea datoriilor. „În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor“, a transmis ANAF, printr-un comunicat.

ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 până la finalul lui 2011 - către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenţa fiind reprezentată de penalităţi. În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice. Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani.

Valentin Jucan, membru CNA: Taxa TV, folosită pentru cumpărarea de autoturisme personale

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, le cere românilor să nu mai plătească taxa TV, „folosită pentru achiziţionarea de autoturisme personale“, în condiţiile în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), scrie Mediafax.

Valentin Alexandru Jucan a declarat, marţi, 21 iulie, într-o conferinţă de presă organizată la Cluj-Napoca, în faţa studioului teritorial al TVR, că Televiziunea Română se află într-o situaţie dificilă, are conturile blocate şi cu toate acestea de la nivel central se doreşte înfiinţarea a 84 de posturi de conducere noi, el cerând demisia membrilor Consiliului de Administraţie şi solicitând oamenilor să nu mai plătească taxa TV, notează Mediafax. 

Potrivit acestuia, taxa TV nu este folosită pentru conţinutul editorial şi în folosul românilor, ci pentru achiziţia de „autoturisme personale“. Jucan a mai precizat că Televiziunea Română ar trebui să treacă printr-un set de reforme corecte şi să devină astfel „etalonul tuturor televiziunilor din România“, iar studiourile teritoriale ale TVR ar trebui să aibă independenţă teritorială.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite