Angajaţii radioului public au protestat faţă de proiectul PSD: „Nici comuniştii nu au îndrăznit să incumbe la demnitatea şi independenţa Radio România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Radio România, între care şi membri din Consiliul de Administraţie, au protestat în faţa instituţiei faţă de eliminarea taxei radio-TV, proiect aflat pe agenda Parlamentului.

Potrivit agenţiei News.ro, în jur de o sută de persoane din echipa Radio România au manifestat în această dimineaţă, aproximativ 30 de minute, în semn de nemulţumire faţă de propunerea ce vizează eliminarea taxei radio-TV. Persoanele nu au scandat şi nici nu au afişat mesaje, Nicoleta Balaci, membru în CA, precizând că angajaţii nu protestează, ci „socializează la cafea“.

Pe Facebook, angajaţii au numit protestul „pauză de cafea“, iar astfel de proteste simbolice au mai avut loc şi la sediile Radio România din Târgu Mureş şi din Reşiţa. 

„Sindicatul nostru consideră acest proiect periculos pentru autonomia şi libertatea editorială a unei instituţii care prin lege trebuie să îşi adreseze produsele jurnalistice şi culturale cetăţenilor. Taxa radio este interfaţa directă între noi şi cetăţeni. Din 1928, Radio România este organizat în aşa fel încât să fie finanţat de la cetăţean. Radio România este un actor principal şi în zona culturală. O demonstrează proiectele de anvergură pe care le derulăm, toate adresate cetăţeanului. Tot ce facem noi trebuie să meargă către cetăţean şi în interesul lui“, a mai declarat Nicoleta Balaci, citată de News.ro.

La rândul lui, Marius Tănase, membru supleant în Consiliul de Administraţie al Radio România, a spus că eliminarea taxei radio ar putea afecta politica editorială, fără să aibă vreun efect asupra populaţiei, care ar plăti oricum pentru serviciile Radio România.

Un alt membru CA, Ruxandra Săraru, a catalogat ideea de eliminare a taxei radio-tv drept „total nedemocratică“: „Radio România, de la 1 noiembrie 1928 şi până acum, a funcţionat chiar şi pe timpul comunismului cu abonament sau taxă radio. Deci nici comuniştii nu au îndrăznit să incumbe la demnitatea şi independenţa Radio România.“

Săraru a subliniat că deşi este reprezentantul PSD în CA al Radio România, consideră propunerea partidului drept o aberaţie. 

Suspendarea taxei radio-tv apare într-un proiect de lege depus de PSD, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, act normativ adoptat de Senat la doar şapte zile de la data depunerii.

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a transmis că se opune acestei iniţiative, argumentând că trecerea finanţării la bugetul de stat ar transforma postul public de radio într-un post guvernamental, SRR pierzându-şi autonomia şi independenţa, precum şi credibilitatea în exercitarea misiunii sale publice.

Şi Televiziunea Română este împotriva propunerii legislative, argumentând că finanţarea postului public în principal din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a instituţiei şi ar crea premisele unei dependenţe puternice faţă de factorii politici. Mai multe detalii puteţi afla de aici.

Maria Ţoghină, Dragoş Şeuleanu, Răzvan Theodorescu, Stelian Tănase, Stere Gulea, Cristian Hadj Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu şi Alexandru Lăzescu se numără printre foştii preşedinţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV) care se opun eliminării acestei taxe. Aceştia consideră, într-o scrisoare deschisă transmisă presei, că este o iniţiativă periculoasă pentru democraţia României.

Joi, Comisia pentru Buget a Camerei Deputaţilor, care trebuia să ofere un raport asupra proiectului PSD privind eliminarea taxelor, nu s-a întrunit, deşi fusese convocată, astfel încât legea a fost amânată şi a depăşit termenul regulamentar fixat pentru raport, în pofida deciziei parlamentarilor de a o discuta în procedură de urgenţă. Cel mai probabil, legea va ajunge în comisii luni, urmând ca apoi să fie discutată şi în plen.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite