Radu Lupu, cinci bisuri pentru  iubitorii muzicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Lupu, într-un recital integral Franz Schubert, la Ateneul Român FOTO Arhiva Festivalului George Enescu
Radu Lupu, într-un recital integral Franz Schubert, la Ateneul Român FOTO Arhiva Festivalului George Enescu

Puterea hipnotizantă a muzicii clasice s-a revărsat peste toţi cei prezenţi  în seara de 4 septembrie la Ateneul Român. Pianistul Radu Lupu a ridicat sala în picioare printr-un recital Franz Schubert, reuşind să părăsească scena doar după cele cinci bisuri cerute de aplauzele frenetice şi neîntrerupte ale publicului.

Aproape de ora 19:30, zeci de oameni, întrecându-se în eleganţă, se adunau în faţa uşilor pentru a păşi în micuţa sală plină de fast a Ateneului, care urma să devină neîncăpătoare pentru iubitorii de muzică clasică.

Apariţia pe scenă a virtuozului pianist a fost încununată de un ropot de aplauze, urmate de o linişte deplină ce râvnea vădit primele acorduri. De la melancolie la exaltare, acordurile schubertiene ale Sonatei nr. 20 pentru pian în La Major, D 959 au reuşit să aducă publicul într-o stare de reverie, uitând parcă să mai respire.

De la Andreea Raicu am aflat cum trebuie savurată această muzică. Cu ochii închişi, aceasta asculta captivată înlănţuirea armonioasă a notelor care ieşeau de sub mâinile pianistului:

„Îmi place atunci când ascult muzică să închid ochii şi pur şi simplu să mă relaxez cu totul. Mă uitam în jur şi aveam senzaţia că parcă toată lumea este îmbătată de esenţa şi de frumuseţea muzicii pe care o ascultă. Mi-a plăcut foarte mult şi pentru că azi am avut o zi extraordinar de lungă mi se pare cel mai frumos sfarşit de zi.“

Despre puterile miraculoase ale muzicii a vorbit şi mama soţiei lui Radu Lupu, care a venit de la Timişoara special pentru concert. Potrivit acesteia, înaintarea în vârstă a artistului este direct proporţională cu creşterea valorii sale ca artist:

„Eu l-am mai ascultat , dar parcă aşa niciodată n-a cântat. Cu cât trece timpul, cu atât cântă mai fenomenal. Nu cred că are un egal.  Îl stiu din tinereţe, venea la noi la Timişoara şi cânta, avea 21 de ani. Acum e matur, e altfel, e inegalabil“.

Atât prima sonată din recital, cât şi Sonata nr. 21 pentru pian în Si bemol Major D 960, au fost primite cu aceleaşi aplauze entuziaste. Pofta insaţiabilă de muzică a publicului a făcut ca recitalul să se prelungească cu mult peste program, Radu Lupu revenind pe scenă de cinci ori, copleşit de aplauzele necontenite. În apropiere, am putut auzi cum  o doamnă îl compătimea pe artist  : „Săracul de el! Nu-l lasă lumea.“ Dar Radu Lupu nu părea deranjat de solicitările spectatorilor. Le-a onorat ca nimeni altul, aşa cum susţinea aceeaşi doamnă:

„N-am văzut la niciun concert atâtea bisuri.“

E o bucurie că frumuseţea muzicii clasice, deloc uşor de studiat, încă mai încolţeşte în sufletele tinere. La lojă, o fetiţă de până în 14 ani îşi plimba melodios degetele pe balustradă, în acelaşi tempo cu pianistul, semn că stăpânea foarte bine piesa. Cine ştie, poate pe viitor va umple şi ea sala Ateneului şi va fi aplaudată îndelung. 

radu lupu

Nici studenţii de la Conservator, o categorie mai aparte de ascultători, n-au lipsit de la această lecţie de măiestrie artistică. Adunaţi din diverse părţi ale ţării, special pentru Festivalul Enescu, aceştia pot fi depistaţi cu uşurinţă după sclipirea din ochi la auzirea notelor muzicale şi atenţia pe care o acordă fiecărui gest al artistului de pe scenă. Impresionat de magia recitalului, un student din anul 4, care studiază fagotul la Conservatorul din Cluj-Napoca, a descris concertul într-un singur cuvânt: „Superb!“

Festivalul George Enescu aduce iubitorii de muzică clasică de peste hotare. Un doctor român stabilit în Statele Unite vorbeşte cu nostalgie despre perioada studenţiei, când a simţit pentru prima dată emoţia întâlnirii cu talentul incontestabil al lui Radu Lupu:

„Pe Radu Lupu l-am ascultat când eram student, pe vremea când făcea nişte seri muzicale să mai câştige un ban, la Hotel Ambasador. Stăteam acolo cu o cafeluţă şi o ţigară şi ascultam muzica lui. Să-l întâlnesc acum, aici, e întradevăr o plăcere.“

Concertul s-a încheiat în jurul orei 22:20, când pe scenă a urcat şi directorul artistic al festivalului, Ioan Holender, pentru a-i  înmâna un buchet de flori artistului, felicitându-l pentru prestaţie.  La evenimentul de miercuri seară, de la Ateneul Român, n-au lipsit artişti precum Felicia Filip sau Tudor Chirilă, pe care l-am surprins în timpul concertului uimit de gentileţea cu care Radu Lupu a răspuns solicitărilor repetate de bis ale publicului.

Recitalul pianistului Radu Lupu, format din cele două sonate ale lui Franz Schubert, Sonata nr. 20 pentru pian în La Major D 959 şi Sonata nr.21 pentru pian în Si bemol Major D 960, a fost susţinut în memoria pianistei Mihaela Ursuleasa, care a murit anul trecut, la vârsta de 34 de ani, în urma unei hemoragii cerebrale.

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite