VIDEO Cele mai bune 10 filme din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marlon Brando în rolul lui Don Corleone, din pelicula „Naşul“  FOTO Outnow.ch
Marlon Brando în rolul lui Don Corleone, din pelicula „Naşul“  FOTO Outnow.ch

În ziua de azi piaţa cinematografică este asaltată de pelicule de toate genurile, premiate la numeroase gale internaţionale. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de „titanii“ din lumea filmului, iar „Entertainment Weekly“ a alcătuit o listă cu cele mai bune pelicule din istorie.

„Pe aripile vântului (1939)

Victor Fleming a adus pe marile ecrane una dintre cele mai cunoscute poveşti de dragoste. Povestea lui Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) şi a lui Reth Butler (Clark Gable), desfăşurată pe fundalul Războiului Civil American, continuă să fascineze generaţii întregi. Portretizând imaginea  fetei americane din Sud, filmul este considerat una dintre cele mai triste poveşti de dragoste de la Hollywood.

„Nashville“ (1975)

Regizorul Robert Altman reuşeşte să creeze o capodoperă foarte bine structurată, în care poveştile a 24 de personaje ce au legătură între ele sunt aruncate într-o aventură plină de politică, celebritaţi şi viaţa de noapte a Americii anilor '70.

 

„Goana după aur“ (1925)

În regia lui Charlie Chaplin şi avându-l pe acesta în rolul principal, „Goana după aur“ impresionează prin „raportul exact între tandreţe şi amărăciune, dintre cruzime şi râs, care caracterizează singurătatea personajului“ (Tristan Renaud, critic de film-n.r.)

„Crimele din Mica Italie“ (1973)

Filmul lui Martin Scorsese despre mafioţii din cartierul Mica Italie din New York rămâne în continuare unul dintre cele mai faimoase pelicule care explorează lumea gangsterilor, a rock &rollului şi a vieţii tinerilor italo-americani. Robert De Niro şi Harvey Keitel întruchipează doi prieteni, Johnny Boy şi Charlie, a căror viaţă se desfăşoară printre mafioţii din Mica Italie. 

„O viaţă minunată“ (1946)

În filmul clasic al lui Frank Capra, James Stewart reuşeşte una dintre cele mai bune performanţe ale sale în rolul băiatului bun, provenit dintr-un mic orăşel  care află cum ar fi fost viaţa pentru cei din jur dacă el nu ar fi existat. În esenţă, filmul vorbeşte despre cât de greu ne este nouă să vedem magia vieţii în timp ce trăim.

„Psycho“ (1960)

„Psycho“ este considerat strămoşul celor mai analitice filme horror făcute vreodată. Filmul regizat de Alfred Hitchcock prezintă o premieră în istoria filmului, şi anume uciderea eroinei (Janet Leigh) la jumătatea filmului, doar pentru a-I transpune pe spectator în mintea psihopatului (Anthony Perkins).

„Bonnie şi Clyde“ (1967)

Pelicula în regia lui Arthur Penn se bazează pe fapte reale. Clyde Barrow, împreună cu Bonnie Parker, formează nucleul unei bande de spărgători de bănci care terorizează sud-vestul Americii anilor 1920.

Chiar dacă puţine scene din acest film reprezintă fapte autentice, „Bonnie şi Clyde“ a reuşit să fixeze pentru eternitate pe firmament două stele : Warren Beatty şi Faye Dunaway. 

„Casablanca“ (1942)

„Casablanca“ este considerat perfecţiunea întruchipată în ceea ce priveşte filmele. Totul, de la decor, lumină şi scenariu, până la interpretarea personajelor fac din această peliculă o capodoperă a cinematografiei americane. Schimbul de priviri dintre Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman spune mai multe decât o mie de cuvinte, demonstrând încă o dată că decizia regizorului Michael Curtiz de a-i distribui pe cei doi actori a fost foarte inspirată.

„Naşul“ (1972)

Filmui lui Francis Ford Coppola despre crimă şi familie este un reper în cinematografia internaţională. Pelicula scoate în evidenţă  violenţa Mafiei şi o transformă într-o metaforă pentru cruzimea din corporaţiile americane. Marlon Brando joacă rolul lui Don Corleone, capul familiei, unul dintre cei mai buni „ticăloşi“ din filme, care ne impresionează şi astăzi datorită codului său de onoare şi a loialităţii sale.

„Cetăţeanul Kane“ (1941)

Este considerat cel mai bun film al tuturor timpurilor, pentru că, indiferent de câte ori l-ai văzut, te impresionează şi te fascinează mereu. Orson Welles, care este şi regizorul peliculei, interpretează rolul unui magnat al jurnalismului în această saga despre putere, idealism, trădare şi dragoste pierdută.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite