Luminiţa Anghel, despre Eurovision 2015, la Adevărul Live: „Cred că mesajul piesei celor de la Voltaj nu are legătură cu acest concurs“
0Luminiţa Anghel (46 de ani), care, alături de Sistem, a obţinut una dintre cele mai bune clasări ale României la concursul internaţional Eurovision – locul trei cu piesa „Let Me Try“ la ediţia din 2005 – ,a fost prezentă în platoul emisiunii Adevărul Live pentru a supune dezbaterii viitoarea prestaţie a României de la Eurovision 2015. Totodată, artista a dezvăluit care sunt ingredientele unei piese de succes pe prima scenă a Europei.
Clasată pe locul secund la Selecţia Naţională Eurovision 2015, Luminiţa Anghel a fost considerată marea favorită a acestui an. Cu piesa „A Million Stars“, cântăreaţa a obţinut 18 puncte, în timp ce Voltaj, cu piesa „De la capăt/ All Over Again“, a obţinut maximul de puncte, 24.
Artista a venit în platoul Adevărul Live pentru a discuta despre participarea României la Eurovision 2015, pentru a povesti detalii din spatele scenei şi pentru a stabili un pronostic pentru ediţia din acest an.
Eurovision 2015 se va desfăşura la Viena (Austria), ţara care va organiza concursul, după ce travestitul Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. În prima semifinală, care se va desfăşura pe 19 mai, vor participa 16 ţări, între care România şi Moldova, iar în cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 ţări, urmând ca marea finală a concursului Eurovision 2015 să aibă loc pe 23 mai.
Cele mai importante declaraţii ale Luminiţei Anghel:
Cum este văzut concursul Eurovision pentru artiştii din România? Ca pe un mijloc de promovare, o carte de vizită sau doar ca pe un punct bifat în CV?
Luminiţa Anghel: Poate fi o carte de vizită foarte bună, dar pentru mine este doar un concurs foarte important şi spun acest lucru pentru că eu am declarat de foarte multe ori că sunt un om de competiţie. Mie îmi place competiţia, îmi oferă o foarte mare motivaţie de a mă autodepăşi. Nu mă interesează niciodată cu cine sunt în competiţie, ci eu să fiu foarte bună şi să fac o figură foarte bine văzută, care să rămână în memoria iubitorilor de muzică. Dacă unii au spus că Eurovisionul este o rampă de lansare, se poate, pentru că au plecat de acolo nume foarte rezonante, precum ABBA. Vremurile se schimbă. Acum muzica este ascultată de la câteva luni până la 100 de ani, toată lumea ascultă muzică, gusturile sunt împărţite, există foarte multe reţele prin care muzica ajunge la sufletele oamenilor, deci nu cred că Eurovisionul mai este o rampă de lansare, dar e un concurs care a evoluat foarte mult şi care arată foarte bine. Este un spectacol de televiziune extraordinar, pe care îţi doreşti să-l urmăreşti.
Eurovision 2015. „Am investit foarte mult în spectacolul pe care l-am făcut la Craiova“
Anul acesta v-aţi clasat pe locul secund în Finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2015, deşi eraţi considerată marea favorită. Ce a mers greşit?
Îmi doream să câştig, nu cred în ipocrizia celor care susţin că le place să se distreze într-un concurs şi din acest motiv participă. Concursul prin definiţie trebuie să aibă un singur câştigător, iar atunci când te înscrii, îţi doreşti să câştigi, asta dacă nu cumva eşti la început de drum şi participarea ta nu înseamnă decât să apari pentru a fi observat. În cazul meu nu s-a pus această problemă, pentru că odată având rezultatul bun din 2005, cu trupa Sistem, pentru mine nu mai era decât o încercare de a avea o a doua şansă de a mă întoarce pe scena mare a Eurovisionului. Mi-am dorit foarte mult pentru că am crezut foarte mult în piesă şi cred în continuare. Am investit foarte mult în spectacolul pe care l-am făcut la Craiova. Dacă nu a fost să fie, asta nu înseamnă că nu ne-am dorit să câştigăm.
Fanii Eurovision au fost oarecum contrariaţi de alegerea băieţilor de la Voltaj.
După părerea juriului, piesa celor de la Voltaj a fost demnă de a câştiga Selecţia Naţională Eurovision 2015. Fanii Eurovision au fost dezamăgiţi pentru că Eurovisionul este un fenomen aparte şi spun asta pentru că sunt direct implicată. Din momentul în care am participat, dar şi înainte, am urmărit acest fenomen şi ştiu că acolo merg întotdeauna piese puternice, cu mici excepţii, evident. Şi când spun piese puternice, mă refer la un pachet complet: show foarte bun, muzica foarte bună, compoziţia şi voci puternice. Mulţi au spus de-a lungul timpului că este un concurs exclusiv de compoziţie, Nu este adevărat. S-a demonstrat, cel puţin în ultimii 15 ani, că Eurovisionul a evoluat din punct de vedere vizual şi că nu a rămas la nivelul de festival de compoziţie, ci întotdeauna suportul principal a fost vocea, care a adus în faţă piesa.
Luminiţa Anghel, în studioul Adevărul Live FOTO David Munteanu
Eurovision 2015. „Mesajul piesei celor de la Voltaj nu are legătură cu Eurovisionul, acesta este un festival de entertainment“
Ce părere aveţi despre piesa băieţilor de la Voltaj?
Ei vor să transmită un mesaj social. Am înţeles că anul acesta sunt foarte multe piese cu mesaj social. Mesajul acestei piese este unul personal, o problemă pe care o are ţara noastră, pe care eu nu aş promova-o. Mi-am declarat susţinerea faţă de reprezentantul României de anul acesta şi este normal să fim alături de ei, pentru că ne reprezintă ţara, dar asta este separat de faptul că mesajul piesei este unul dramatic şi anume că promovăm o problemă socială pe care noi o ştim, dar o ştiu şi cei din afara graniţelor: că noi, Guvernul, nu suntem în stare să le oferim românilor locuri de muncă suficient de bune şi de multe astfel încât ei să nu fie obligaţi să plece în străinătate pentru a le oferi copiilor o masă mai bună, o şcoală mai bună, o viaţă mai uşoară. Nu e un lucru cu care să ne mândrim.
Străinii sunt sătui de noi şi nu pentru că noi facem atât de mult rău pe cât se promovează în afara graniţelor, pentru că românii cinstiţi îşi fac treaba şi îşi respectă angajatorii. Eu cred că este un mesaj care nu are legătură cu Eurovisionul, pentru că acesta este un festival de entertainment, un loc unde lumea vine să se simtă bine, e bucuria de a cânta, de a vedea un show extraordinar, de a auzi voci extraordinare. Asta nu înseamnă că nu vor avea un impact bun, nu se ştie niciodată. M-am ferit întodeauna de pronosticuri, au fost de multe ori câştigători la care nu ne-am aşteptat.
Ce avea în plus piesa dvs. faţă de cea a celor de la Voltaj?
Piesa lor este o piesă în maniera Voltaj de acum 20 de ani, cum ne-au obişnuit ei. Este o trupă care cântă la festivaluri, care cântă la evenimentele oraşelor, se înscriu într-o anumită categorie de trupă. Eu nu sunt genul de artist care se poate compara cu ei. Eu am preferat întotdeauna baladele de voce, care transmit emoţie. Chiar dacă piesa mea nu a fost în limba română, şi nu a fost cu un scop clar, se decupa puţin de restul pieselor prin faptul că era scrisă în stilul Eurovision, o piesă mare, de voce, care a avut, cred eu, un show frumos şi a arătat bine pe scenă.
Eurovision 2015. „Piesele în altă limbă decât cea de circulaţie internaţională nu au avut succes“
Este un dezavantaj că vor cânta piesa şi în română, şi în engleză?
Eu cred că li s-a spus şi cred că este opţiunea lor. Din experienţă proprie vă spun că piesele în altă limbă decât cea de circulaţie internaţională nu prea au avut succes la Eurovision. Nu-mi aduc aminte, cel puţin în ultimii zece ani, să fi câştigat o piesă în limba franceză, a câştigat însă una într-o limbă slavă, chiar dacă nimeni nu a înţeles nimic din ce a cântat domnişoara, a câştigat dintr-un singur şi mare motiv: a fost o baladă foarte puternică de voce care a transmis emoţie imensă. Şi a mai fost un exemplu acum doi ani, Moldova, care a avut o interpretă foarte bună, voce foarte bună, dar s-a luat după fani şi a cântat în Română, cred că ar fi avut puncte în plus dacă ar fi cântat în engleză.
Eurovision 2015. „Renaşterea“ de după Eurovision
Este a treia înfrângere pentru dvs. în cursa spre Eurovision. Cum v-a afectat eşecul?
A fost o renaştere, nu o înfrângere. După ce am născut, am făcut o pauză destul de lungă din punct de vedere al apariţiilor televizate, am fost foarte selectivă, am apărut doar în emisiuni în care mi-a convenit, din punct de vedere profesional nu am venit cu mare lucru, dar asta cred că a fost o revenire spectaculoasă, marele câştig al acestei apariţii a fost faptul că am câştigat foarte multă simpatie şi din partea unui public nu neapărat eurovisionistic, nu neapărat fanii Eurovision au iubit această piesă, au fost oameni care au apreciat foarte mult piesa, interpretarea şi spectacolul fără a fi implicaţi în acest fenomen.
Luminiţa Anghel, la Adevărul Live FOTO David Munteanu
Eurovision 2015. „Românii nu dau doi bani pe Eurovision“
Cum credeţi că percep românii acest concurs? Este de interes pentru ei?
Cred că românii nu dau doi bani pe Eurovision. Există un grup de fani foarte, foarte devotaţi şi dedicaţi, care urmăresc fenomentul de ani buni şi care ştiu ce se întâmplă şi atât. Noi nu avem şi nu cred că vom avea vreodată cultul pentru Eurovision, noi am promovat în 2005 piesa în câteva ţări, puţine, pentru că nu erau bani, dar în Malta am fost primiţi de către prim-ministru şi de către Ministrul culturii, aici, la vremea respectivă, Ministrul culturii de atunci a spus că nu merită investit în echipa României pentru că Eurovisionul este o şuşă. Deci sunt foarte mari diferenţele de percepţie, poate cu timpul se vor schimba lucrurile, mai întâi trebuie să se schimbe multe altele mai importante pentru români decât Eurovision.
Ce părere aveţi despre aşa-zisul vot pe considerente geopolitice pe care ţările îl dau în concursul mare?
Eu nu-l contest, dar îl contrazic. Evident că ţările se votează între ele, vecinii cu vecinii, dar, în 2005, când am participat alături de Sistem nu eram în Uniunea Europeană şi am primit şi o notă 6 de la Moldova, care nu ne-a ajutat prea mult, în schimb am primit 12 puncte de la ţări care nu ne-ar fi dat vreodată, de exemplu Portugalia, nu cred că ne-a mai dat a doua oară. Cred în votul geopolitic într-o mică măsură, pentru că el există, e natural să-ţi votezi vecinii, dar nu cred că are vreo legătură cu rezultatul final, care depinde strict de o evoluţie fantastică, adică de impactul pe care îl are interpretul asupra privitorului de rând, care nu contează că este român, belgian sau suedez, dacă el are pielea zbârlită nu are cum să nu te voteze. Cum eu am votat „Euphoria“. Eu cred că emoţia contează foarte mult, pentru că separă limbile.
Eurovision 2015. „Străinii sunt interesaţi de ce se întâmplă în România pentru că noi avem muzică foarte bună“
Cum credeţi că este văzută România la nivel internaţional după clasările slabe din ultima vreme?
Eu cred că România este urmărită, pentru că am avut câteva participări foarte bune, cu Mihai Trăistariu, cu Paula Seling şi Ovi, cu Monica Anghel şi Marcel Pavel. Noi avem voci foarte bune care au participat, eu cred că fanii Eurovision sunt cu ochii pe noi. Au fost foarte mulţi, de exemplu spaniolii, care ne-au urmărit Selecţia Naţională online, oamenii sunt interesaţi de ceea ce se întâmplă în România pentru că noi avem muzică foarte bună, avem artişti internaţionali şi mi se pare firesc. Suntem pe drumul cel bun de foarte mult timp.
Sunt foarte multe produse de marketing pe piaţă, arată foarte bine din punct de vedere estetic, show, dar care nu cred că ar face faţă presiunii unui astfel de concurs, unde sunt zeci de mii de spectatori în sală şi milioane în faţa televizoarelor.
Cum ar suna o piesă câştigătoare în viziunea dvs?
Rusia cred că are mari şanse să câştige Eurovision 2015, italienii sunt foarte buni, dar sunt multe piese care pot câştiga, am ascultat anul acesta voci bune, dar orchestraţii foarte bune. Sunt voci foarte frumoase, timbre speciale, va fi greu, bineînţeles că cine va câştiga va fi reprezentantul unei ţări care va putea organiza Eurovisionul.
Eurovision 2015. „Nu voi mai participa la Eurovision“
Aţi declarat cu ceva vreme în urmă că nu veţi mai participa la Eurovision.
Nu mai vreau să particip, anul acesta am tot fost întrebată, dar de această dată chiar nu voi mai participa. Am alte planuri.
Pe de altă parte, în 2005 aţi obţinut locul al treilea, alături de Sistem. Spuneţi-mi ce simţiţi în acele ultime secunde înainte de a începe să cântaţi.
Atât de mare şi puternică emoţia, e greu de explicat în cuvinte. Sentimentul acela pe care îl ai în faţa zecilor de mii de oameni, care sunt fanii tăi chiar dacă nu sunt români, care-ţi strigă numele înainte de a începe să cânţi, îţi flutură steagul, sentimentul este copleşitor. Înainte să intri pe scenă, auzi tot ce se întâmplă, auzi vuietul mulţimii şi ai senzaţia că ai uitat tot, că ţi s-a şters tot din memorie. E cumplit, dar te încarci, adrenalina este puternică. În semifinală atunci am fost pe locul întâi şi primeam mesaje în care ni se spunea că am făcut istorie. Am urmărit după înregistrarea şi ne-am dat seama că a fost „sticlă“, cum ne place nouă să spunem când iese totul perfect. Emoţiile au fost puternice, pentru mine a fost cea mai mare realizare profesională pentru că am atins un segment pe care nu-l atinge oricine şi mă bucur.
Care este pronosticul dumneavoastră pentru anul acesta? Ce va face România?
Sper să se califice Voltaj, pentru că ar fi groaznic să nu trecem de semifinală. Nu ar fi elegant din partea mea, pentru că nu ai cum să fii obiectiv, îmi doresc din toată inima ca Voltaj să urce în clasament astfel încât să treacă de semifinală şi să se califice în primii zece.