A murit compozitorul şi profesorul Dan Buciu, membru marcant al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România

0
Publicat:

Compozitorul şi teoreticianul Dan Buciu, membru marcant al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a murit. Cunoştinţele pe care le-a lăsat studenţilor şi doctoranzilor lui, contribuţia însemnată pe care a avut-o la impulsionarea şi dezvoltarea muzicii corale româneşti sunt merite ce rămân în amintirea celor care l-au cunoscut.

Dan Buciu. FOTO Facebook Dumitru Codruț Scurtu
Dan Buciu. FOTO Facebook Dumitru Codruț Scurtu

Născut în 1943, la Bucureşti, Dan Buciu a absolvit Conservatorul din Capitală în 1968. A participat la Internationale Ferienkurse de la Darmstadt (1970, 1982), unde a frecventat cursurile lui Ligeti, Stockhausen, Maderna, Kontarsky. În 1992 şi-a obţinut doctoratul în muzicologie. În 2009 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, potrivit unui comunicat al UCMR transmis duminică Agerpres.

Rector al Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti

Dan Buciu fost profesor de armonie, forme şi analize muzicale şi conducător de lucrări doctorale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi rector al acesteia în perioada 2000 - 2008. A susţinut conferinţe în SUA, la Universităţile din New York şi Urban-Champaign, Illinois, 1994, şi cursuri de vară în Franţa la Antun, 1996.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România i-a oferit mai multe premii

A fost distins de mai multe ori cu premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, din partea căreia, în 2021, a primit Marele Premiu pentru întreaga activitate. A fost recompensat cu Premiul Marin Constantin în cadrul Galei aniversare "Marin Constantin 100", desfăşurată pe 27 februarie. A fost coordonator al Secţiei de muzică vocală a UCMR şi director artistic al festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, în perioada 2013 - 2015.

Conform UCMR, creaţia sa, de factură neoclasică, se caracterizează printr-un limbaj modal, uneori de inspiraţie folclorică, alteori de construcţie proprie. Printre lucrările sale simfonice se numără „Lespezi”, „Scene" pentru orchestră, „Suita românească”, „Antinomii”, „Cristiane”, cantata „Iarba pământului”, ciclul de lieduri „Lyrica mundi”, ciclul „Înţeleptul şi poezia”, piesele camerale „Nelinişti”, „Schiţe pentru un autoportret”. Creaţia corală cuprinde, printre altele, lucrările „Remember Hiroshima” pentru cor şi bandă magnetică, „Ana lui Manole" pentru cor şi instrumente populare cu mişcare scenică, Sonet pentru flaut, orgă şi cor mixt pe versuri de Rilke, Jocuri pentru pacea planetei pentru cor de copii etc.

A elaborat volume de armonie tonală şi modală, de analiză, a scris articole şi cronici, evocări şi multe alte texte cu profil educaţional-muzical.

Omagiu adus compozitorului şi profesorului Dan Buciu

Realizările compozitorului şi profesorului Dan Buciu, implicarea sa activă în viaţa muzicală românească, cunoştinţele pe care le-a lăsat studenţilor şi doctoranzilor lui, contribuţia însemnată pe care a avut-o la impulsionarea şi dezvoltarea muzicii corale româneşti sunt merite ce rămân în amintirea celor care l-au cunoscut, direct sau indirect, pentru care Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România îi va aduce un constant omagiu, se subliniază în comunicatul citat.

Muzică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite