O scrisoare de dragoste pentru filmele SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iată că a venit şi rândul SF-ului să fie citat, ironizat şi, până la urmă, venerat. Filmul „Paul“ reuşeşte să creeze personaje interesante, plăcute, pe care le aruncă în situaţii comice neprevăzute.

Simon Pegg şi Nick Frost iubesc filmul de gen şi infuzia de adrenalină şi de excitaţie pe care ţi-o dau aceste aventuri escapiste. După ce cuplul de actori/scenarişti a parodiat genul horror, în de acum cultisimul „Shaun of the Dead", şi pe cel action în „Hot Fuss", a venit rândul SF-ului să fie citat, ironizat şi, până la urmă, venerat. Pegg şi Frost interpretează doi geek-i britanici, care vin în SUA pentru o convenţie de benzi desenate şi care decid să-şi completeze excursia cu un tur al hotspot-urilor OZN, cum ar fi Area 51 - unde întâlnesc un extraterestru veritabil.

Urmăriţi de agenţii federali şi de tatăl fanatic al unei tinere pe care o răpesc accidental, Graeme şi Clive pun la cale un plan prost ticluit de a-l înapoia pe Paul navei-mamă. Inadaptaţii sunt pe cale să se transforme în eroi intergalactici.

Un extraterestru care fumează iarbă

Comedia vorbeşte despre cum e să fii un outsider şi cum e să trăieşti într-o bulă culturală: o mare parte din umorul lui Pegg şi Frost provine din obsesia lor pentru SF. Cei doi au scris la două mâini un scenariu care îmbrăţişează şi nu ironizează filmul de gen.

Paul, extraterestrul, are gura mare şi spurcată, e sarcastic şi descoperă repede plăcerile omeneşti (cum ar fi cea de a fuma iarbă). Filmul, ca şi „Shaun" sau „Hot Fuzz", abundă în referinţe la clasice precum „ET", „Întâlnire de gradul III", „Aliens" sau chiar „Bărbaţi în negru".  Spre deosebire de alien-ul lor, Pegg şi Frost, împreună cu regizorul Greg Mottola („Superbad"), nu sunt deloc cinici: vor să aducă un omagiu plin de afecţiune peliculelor preferate.

Ceea ce fac ei este mai mult un „sampling": iau ceva familiar şi iubit şi îl transformă în ceva nou. Dincolo de gaguri, e amuzant să vezi câte referinţe cinefile poţi identifica. Însă „Paul" funcţionează şi de sine-stătător, pentru că reuşeşte să creeze personaje interesante, plăcute, pe care le aruncă în situaţii comice neprevăzute.

În jurul extraterestrului se formează o familie-surogat, unde două persoane sunt excitate de prezenţa lui şi una e de-a dreptul exasperată. Paul (excelent „vocalizat" de Seth Rogen) e şi el o specie diferită: un vizitator din spaţiu degajat şi hip, nu vulnerabil sau drăgălaş ca E.T. sau ameninţător ca în atâtea alte pelicule catastrofiste.

Pegg şi Frost funcţionează, din nou, excelent împreună, poate pentru că timging-ul lor comic s-a rodat. Dacă v-au plăcut celelalte filme ale lor, vă va plăcea şi acesta. Nu e la nivelul trăsnelii şi al inventivităţii din „Shaun", dar e o experienţă fun, plină de entuziasm. Există lucruri care ar fi meritat să fie mai dezvoltate (de pildă, motivaţiile personajului lui Sigourney Weaver) şi parcă sunt mai multe chicoteli decât râsete în hohote, dar„Paul" e o scrisoare de dragoste energică şi reconfortantă la filmele bornă cu extratereştri. 

Info

Paul – un extraterestru fugit de acasă (SUA, 2011)
Regia şi scenariul: Greg Mottola
Cu: Simon Pegg, Seth Rogen, Nick Frost

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite