EducaTIFF: opţionalul de educaţie cinematografică pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tiff

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecţie de filme dedicate copiilor şi adolescenţilor, ateliere creative şi cursuri de jurnalism de cinema, dar şi o prezentare în premieră a opţionalului de educaţie cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an şcolar la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Cluj-Napoca, la iniţiativa Asociaţiei Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

După Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică, organizată la TIFF 2021,  eforturile profesioniştilor din domeniul filmului de a găsi o cale prin care elevii să aibă acces la educaţie cinematografică în şcoli au continuat. O primă victorie în acest demers este programul-pilot prin care Colegiul Naţional Gheorghe Şincai va testa în premieră opţionalul de educaţie cinematografică pe parcursul anului şcolar 2022-2023. Cu o curriculă axată pe dezvoltarea de competenţe relevante, realizată de profesioniştii din film, în strânsă colaborare cu experţii din educaţie, opţionalul se va desfăşura în mod regulat în cadrul unei ore de dirigenţie (clasa a X-a, condusă de doamna profesor Ioana Hanchevici), şi le va oferi elevilor şansa de a aprofunda elemente de educaţie cinematografică, de a vedea şi analiza filme atent alese de un curator, pe categorii de vârstă.

La TIFF 2022, profesorii din judeţul Cluj interesaţi să descopere structura noului opţional vor avea şansa să dobândească aptitudinile necesare pentru implementarea cursului de educaţie cinematografică la clasă. Prezentarea opţionalului şi training-ul dedicat lor va avea loc luni, pe 20 mai, de la ora 14:00, la Universitatea Sapientia (strada Matei Corvin nr.4). Accesul va fi gratuit, dar limitat pentru doar 25 de participanţi, în baza înscrierilor efectuate prin completarea formularului online, până la data de 13 iunie: https://forms.gle/CVF8pz8Kdf4FvYBP8

Filmele & atelierele EducaTIFF 2022

În paralel, şi la această ediţie EducaTIFF, copiii sunt invitaţi să descopere o colecţie de şapte filme dedicate lor, printre care se numără multi-premiatul Loc de joacă/ Playground (r. Laura Wandel), distins în 2021 cu Premiul FIPRESCI la Cannes, filmul de animaţie Guiţ/ Oink (r. Mascha Halberstad), prezentat recent la Berlinală, documentarul Sus ştacheta!/ Raise The Bar (r. Guðjón Ragnarsson), despre o echipă de basket formată numai din fete, dar şi Sonata (r. Bartosz Blaschke), despre visuri care par imposibil de îndeplinit, dar care devin realitate. 

Selecţia continuă cu Familia adevărată/ The Family (r. Fabien Gorgeart), povestea emoţionantă a unui băiat obligat să renunţe la căminul cald în care a crescut pentru a se întoarce alături de tatăl său biologic, Eu sunt Zlatan/ I Am Zlatan (r. Jens Sjögren), în care protagonistul se depăşeşte pe sine însuşi pentru a deveni un fotbalist de succes, şi Vara când am învăţat să zbor/ How I Learnd To Fly (r. Radivoje Andric), un film fermecător care urmăreşte tranziţia de la copilărie către etapa adolescenţei. Vara când am învăţat să zbor va avea şi două proiecţii cu subtitrare în limba ucraineană şi acces liber pentru comunitatea refugiată în Cluj-Napoca.

tiff

 Programul complet al proiecţiilor poate fi descoperit în curând pe www.tiff.ro.

De neratat la cea de-a 14-a ediţie EducaTIFF sunt şi atelierele creative dedicate copiilor şi adolescenţilor, găzduite anul acesta de Universitatea Sapientia (str. Matei Corvin, nr. 4). 

Pe 22 şi 23 iunie, adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani sunt invitaţi să facă primii paşi în lumea jurnalismului cultural, alături de Iulia Dromereschi. În prima zi, fondatoarea AIVI Media.hub îi va invita să parcurgă întregul proces necesar redactării unei recenzii de film, iar în a doua zi, participanţii vor avea şansa să realizeze un interviu-portret cu o personalitate culturală. Vor fi selectaţi 10 participanţi / zi, iar înscrierile se fac completând acest formular - https://forms.gle/B6r6T9gDUGpbpjc7A 

Joi, pe 23 iunie, de la ora 16:30, pasionaţii de efecte speciale îl vor cunoaşte pe Robert Tatoi, unul dintre cei mai apreciaţi creatori de conţinut video de la noi din ţară, care va susţine un Masterclass VFX, adresat exclusiv adolescenţilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Atelierul este desfăşurat în parteneriat cu TikTok. Vor fi aleşi 15 participanţi, iar înscrierile se fac completând acest formular - https://forms.gle/shZLxVDLk2Mm1uR76 

Vineri, pe 24 iunie, artista Agata Tabacu va susţine un Atelier de Animaţie Cut Out (tehnica  animaţiei stop-motion), dedicat elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, iar sâmbătă, pe 25 iunie, aceeaşi tehnică de animaţie va fi predată categoriei de vârstă 12-14 ani. Atelierele sunt gândite pentru 10 participanţi / atelier, iar înscrierile se fac completând acest formular – https://forms.gle/FbczrLEUz5EUFFoM8 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite