TIFF 2022: Debuturi impresionante şi filme aplaudate la Cannes, Veneţia şi  San Sebastián, în Zilele Filmului Românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tiff

Noile voci ale cinematografiei autohtone câştigă teren la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). 9 dintre cele 12 lungmetraje prezentate anul acesta în competiţia dedicată filmelor româneşti sunt semnate de regizori aflaţi la debut, multe dintre ele fiind deja aplaudate şi premiate de juriile marilor festivaluri internaţionale.

Două dintre producţiile care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania se regăsesc şi în Competiţia ZFR. Balaur, debutul lui Octav Chelaru, spune povestea unei tinere profesoare de religie care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu unul dintre elevii săi, iar Emanuel Pârvu revine în Zilele Filmului Românesc cu o dramă despre vinovăţie şi responsabilitate. Prezentat în premieră la San Sebastián, Marocco ne atrage într-un lanţ complex de evenimente cu consecinţe tragice, în ciuda bunelor intenţii ale tuturor celor implicaţi.

Singurul documentar prezent atât în ZFR cât şi în secţiunea What’s Up, Doc?, devenită competitivă de la  această ediţie, este experimentul hibrid Pentru mine tu eşti Ceauşescu regizat de Sebastian Mihăilescu şi premiat la festivalurile de profil Doclisboa şi Ji.hlava. În el, un grup de tineri participă la un casting pentru un film despre anii de tinereţe ai fostului dictator şi intră pe nesimţite în jocul reconstituirii istorice.

Prezentat la TIFF 2022 imediat după proiecţia oficială de la Cannes, unde a fost selecţionat în secţiunea Un Certain Regard, Metronom, debutul regizorului Alex Belc, evocă România anilor ‘70 şi mecanismele de represiune ale Securităţii printr-o poveste de iubire între doi adolescenţi, marcată de trădare, libertate şi iertare.

Bogdan Dumitrache şi Ofelia Popii sunt protagoniştii din Om Câine, debutul regizorului Ştefan Constantinescu, un noir despre un bărbat care se întoarce în ţară doar pentru a-şi confirma bănuielile legate de infidelitatea soţiei. Totul se petrece pe fundalul restricţiilor de circulaţie internaţională provocate de contextul pandemic. Acelaşi Bogdan Dumitrache reapare în rolul unui regizor care se confruntă cu pierderea fiicei sale în filmul-mozaic Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric, semnat de Gabriel Achim şi lansat la Festivalul Black Nights de la Tallinn. 

Lista premierelor naţionale e întregită de filmul independent Anul pierdut 1986, debutul în regie al Ligiei Ciornei, în care o femeie este constrânsă de mama sa să facă o întrerupere de sarcină, de teamă că dezastrul de la Cernobîl va afecta dezvoltarea viitorului născut. 

În premieră mondială la Cluj va putea fi văzut noul film scris şi regizat de Florin Piersic Jr., Nimic despre dragoste, o dramă provocatoare despre infidelităţile care distrug prietenii şi căsnicii, dar şi debutul indie al lui Victor Canache cu Capra cu trei iezi, dezvoltat după scurtmetrajul omonim din 2019. Adaptat după extrem de populara poveste a lui Ion Creangă, din care păstrează inspirat violenţa grafică din momentele-cheie, filmul îi are în distribuţie pe Maia Morgenstern şi Marius Bodochi.

tiff

Trei dintre filmele autohtone care au fost deja distribuite pe ecrane vor fi reluate în cadrul ZFR: Crai nou urmăreşte călătoria psihologică a unei fete care încearcă să fugă în capitală pentru a urma studii superioare, lăsând în urmă agresiunile din sânul familiei ei disfuncţionale. Debutul în regie al actriţei Alina Grigore, cunoscută pentru rolurile din Ilegitim sau Din dragoste cu cele mai bune intenţii, ambele semnate de Adrian Sitaru, a fost distins cu Marele Premiu la San Sebastián. Premii superlative a câştigat şi Imaculat, debutul tandemului Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, proiectat în premieră mondială în secţiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia. E o poveste despre inocenţa pierdută, care descrie tribulaţiile unei tinere internată într-o clinică de dezintoxicare. Tot la Veneţia a fost lansată şi cea de-a doua parte a trilogiei lui Bogdan George Apetri, începută cu Neidentificat (Premiul FIPRESCI la TIFF 2021). Miracol e un policier psihologic filmat tot în Piatra Neamţ (oraşul natal al cineastului), cu Emanuel Pârvu şi Ioana Bugarin, remarcabilă în rolul unei măicuţe care cade pradă unui incident nefast. 

Cea mai recentă extravaganţă animată concepută de Anca Damian, Insula, va beneficia de o proiecţie specială în Zilele Filmului Românesc, după un impresionant parcurs festivalier internaţional început la Rotterdam şi Goteborg. Mustind de inventivitate şi culoare, comedia suprarealistă inspirată de piesa lui Gellu Naum reinterpretează povestea lui Robinson Crusoe transformând-o într-o fabulă muzicală politică şi poetică.

Selecţia Zilelor Filmului Românesc e întregită de 18 scurtmetraje, cele mai multe dintre ele aflându-se la prima întâlnire cu publicul: Plastic Semiotic (r. Radu Jude), Acelaşi vis (r. Vlad Petri), Spre casă (r. Horaţiu Curuţiu), Eu şi sora mea (r. Theodor Ioniţă), Cori şi Willi (r. Tudor Pojoni), Fragmentări (r. Miruna Minculescu), Cum se întinde un nor spre altul (r. Iulian Daniel Popa), Mon Ami (r. Carina-Gabriela Daşoveanu), Maria T. (r. Maria Drăgoi), Stille Post (r. Brigitta Kanyaro), Aurică, viaţă de câine (r. Mihai Dragolea), Triplex Confinium (r. Maria Bălănean), Moştenirea (r. Marian Fărcuţ), Planuri de Vacanţă (r. Alexandru Mironescu), Pune-te în locul meu (r. Laura Baron), Viaţă de clovn (r. Ioachim Stroe), Dislocat (r. Gabriel Sandu), Extravaganzia mare, blat subţire, sos iute (r. Andrei Redinciuc). 

Filmele din Competiţia ZFR vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile deja online, în ediţie limitată, pe platforma Eventbook. Programul complet al acestei ediţii va fi disponibil în curând, pe platforma festivalului şi în aplicaţia TIFF Official App. 

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite