Cronică de film: Shakespeare n-a existat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Falsul autor, Shakespeare, aclamat de public
Falsul autor, Shakespeare, aclamat de public

Noul thriller istoric al lui Roland Emmerich argumentează convingător ipoteza că opera shakespeariană este scrisă de Edward de Vere, conte de Oxford.

De fapt, Shakespeare a existat, dar a fost doar un actor mediocru, lipsit de carismă şi talent, superficial şi afemeiat (imaginea personajului real este cât mai caricaturizată în acest film, pentru a o contrapune nobilului conte de Oxford), incapabil de orice simţire a unui mare gând sau ideal.

Pentru că damnatului aristocrat al cărui geniu a dat naştere nemuritoarelor pagini îi era prohibită „vulgara" îndeletnicire de autor de piese de teatru şi pentru că acestea „trebuiau să poarte un nume", posteritatea l-a reţinut pe cel al umilului fiu de mănuşar. Acestuia i-au fost atribuite magnificele texte, iar nefericitul Edward de Vere a rămas doar subiect de controversă pentru istorici şi... shakespearologi. (De-a lungul vremii, s-au lăsat fermecaţi de atrăgătoarea ipoteză Mark Twain, Charles Dickens şi Sigmund Freud).

Identitatea reală a uneia dintre cele mai strălucite minţi care a trăit fulgurant pe insignifianta grăunţă de praf numită Pământ, lăsând în urmă pagini cu care specia umană pare a se identifica pe vecie (sau cât va exista), a fost dintotdeauna supusă îndoielii, specialiştii neputând accepta că meşteşugitele texte aparţin unui om fără prea multă educaţie.

Una dintre primele variante a fost că ele sunt scrise de Christopher „Kit" Marlowe, dramaturg contemporan şi concurent cu aşa-zisul „bard din Avon" (după cum se ştie, Marlowe a fost asasinat; în film, crima îi aparţine lui Shakespeare însuşi). Ipoteza cel mai solid argumentată şi cea mai demnă de luat în calcul este cea care atribuie corpusul de texte shakespearian lui Edward de Vere, conte de Oxford, a cărui ascendenţă şi înzestrare l-ar fi putut aduce pe tronul Angliei, dar care a preferat să fie „rege" al lumii create de propria minte.

Un personaj tragic

Ca şi în cazul „Codului lui da Vinci", „faptele" care stau la baza poveştii sunt cunoscute de multă vreme, acum sunt doar aduse la cunoştinţa unui public mai larg (păcat că pelicula nu insistă, totuşi, asupra realităţii dovezilor în sprijinul ipotezei de Vere, asupra faptului că nu-i vorba de o simplă fantezie istorică).

De altfel, scenariul filmului (scris de John Orloff) datează încă din primii ani '90, dar apariţia marelui succes „Shakespeare îndrăgostit/ Shakespeare in Love" a făcut ca el să fie pus la păstrare pentru ceva vreme. Un produs tipic holly­woodian, „Anonymous" mixează faptele istorice cu cele imaginare, istoria literaturii cu istoria politică, dragostea cu geniul şi intriga perfidă: contele de Oxford este iubitul de tinereţe al reginei Elisabeta, contele de Southamp­ton este bastardul lor, povestea pieselor de teatru se împleteşte cu cea a luptelor pentru succesiunea la tron şi cea a rebeliunii ratate a lui Essex etc. Nobilul Edward de Vere (în interpretarea lui Rhys Ifans) se reuşeşte a fi conturat ca personaj tragic, am putea spune chiar shakespearian. Pledoaria sa pentru necesitatea existenţială a scrisului (în calitate de Autor posedat de „voci") este foarte convingătoare şi modernă.

Nu este prima incursiune într-un film istoric a regizorului de origine germană Roland Emmerich, specializat în SF-uri apocaliptice: a mai fost „Patriotul" (2000, despre Războiul de Independenţă al SUA), dacă nu punem la socoteală şi... „10.000 î.Hr.".

Regina Elizabeta I este interpretată, la vârste diferite, de Vanessa Redgrave şi Joely Richardson (mamă şi fiică în realitate). Ele se alătură altor interprete de marcă ale legendarei regine: Glenda Jackson, Miranda Richardson, Judi Dench, Cate Blanchett, Helen Mirren.

Info:Anonim / Anonymous (Marea Britanie, 2011)

Regia: Roland Emmerich
Cu: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, Joely Richardson, David Thewlis
Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall

Filmul preferat: Florin Lăzărescu, scriitor

- Florin Lăzărescu s-a născut pe 28 martie 1974, la Doroşcani, în judeţul Iaşi, şi este un apreciat tânăr scriitor contemporan - prozator, publicist şi scenarist.
- Este membru fondator şi editorialist al săptămânalului „Suplimentul de cultură".
- Este coscenarist al serialului TV „Animat Planet Show", difuzat de Antena 1, dar şi scenarist al celui mai premiat scurtmetraj românesc: „Lampa cu căciulă", regia Radu Jude, după una dintre povestirile sale.
- A debutat în 2000, cu un volum de povestiri: „Cuiburi de vâsc" (Outopos, Iaşi).
- A mai publicat un volum în format electronic - „Şase moduri de a-ţi aminti un cal sau şase povestiri" (Liternet, 2003) - şi romanul „Ce se ştie despre ursul panda" (Polirom, 2003).
- Romanul „Trimisul nostru special" (Polirom, 2005) a fost unul dintre câştigătorii Marilor Premii pentru Literatură Est-Europeană, Frankfurt 2006.
- Coautor, împreună cu Lucian Dan Teodorovici şi Dan Lungu, al volumului de povestiri „Pas question de Dracula" (Editions Non Lieu, Paris, 2007).
- Lecturi publice la Paris, Lille, Cognac, Saint-Etienne, Berlin, Leipzig, Viena, Basel, Berna, Ljubljana, Lipica şi Budapesta.

Top 10 filme care m-au marcat

1. Hoţi de biciclete (Italia, 1948), regia Vittorio De Sica
2. Play Time (Franţa, 1967), regia Jacques Tati
3. Balul pompierilor (Cehoslovacia, 1967), regia Milos Forman
4. Piesă neterminată pentru pianină mecanică (URSS, 1978), regia Nikita Mihalkov
5. Viaţa lui Brian (Marea Britanie, 1979), regia Terry Jones
6. Close-Up (Iran, 1990), regia Abbas Kiarostami
7. Fata de la fabrica de chibrituri (Finlanda, 1990), regia Aki Kaurismäki
8. Breaking the Waves (Danemarca, 1996), regia Lars von Trier
9. Copiii Paradisului (Iran, 1997), regia Majid Madjidi
10. Cântece de la etajul al doilea (Suedia, 2000), regia Roy Andersson

Top 5 regizori

1. Roy Andersson (n. 1943)
2. Abbas Kiarostami (n. 1940)
3. Majid Madjidi (n. 1959)
4. Nikita Mihalkov (n. 1945)
5. Jacques Tati (1907-1982)

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite