"Bobby": blestemul familiei Kennedy loveşte din nou
0În 1955, ziaristul american Jim Bishop inaugura o modă de lungă durată, odată cu best-sellerul său "Ziua când a fost împuşcat Lincoln", povestea evenimentelor petrecute în acea zi de 14
În 1955, ziaristul american Jim Bishop inaugura o modă de lungă durată, odată cu best-sellerul său "Ziua când a fost împuşcat Lincoln", povestea evenimentelor petrecute în acea zi de 14 aprilie 1865, care a pus capăt vieţii preşedintelui antisclavagist.
Formula a fost reluată cu succes de diverşi alţi autori, fiind dusă acum mai departe cu filmul "Bobby", care imaginează întâmplările trăite de un număr de 22 de personaje fictive, aflate în celebrul Hotel Ambassador din Los Angeles, în ziua fatidică de 4 iunie 1968, când a fost asasinat acolo senatorul Robert (Bobby) Kennedy, fratele preşedintelui John F. Kennedy, căzut şi el victimă unui atentat odios cu aproape cinci ani înainte.
Întâmplări care reflectă toate, într-un fel sau altul, starea de spirit a Americii în acea vară îndepărtată, când Bobby părea că are deschis drumul spre Casa Albă, iar lumea spera că se va pune astfel capăt războiului din Vietnam, la fel de lipsit de perspective ca şi cel din Irakul de astăzi.
Vedete celebre - partituri restrânse
Regizorul şi scenaristul Emilio Estevez, fiul cunoscutului actor Martin Sheen şi fratele la fel de cunoscutului Charlie Sheen, a reunit sub bagheta sa o ploaie de vedete care au acceptat partituri relativ restrânse ca întindere, în virtutea simpatiilor pentru familia Kennedy şi în egală măsură în virtutea opiniilor lor liberal-democrate, opuse actualei administraţii conservatoare de la Washington.
Aşa de pildă, Anthony Hopkins este fostul portar-şef al hotelului, care, după ce a ieşit la pensie, vine aproape zilnic la vechiul lui loc de muncă, unde nu scapă ocazia să joace o partidă de şah cu un alt pensionar al stabilimentului - faimosul cântăreţ şi actor de culoare Harry Belafonte. Demi Moore este solista localului, căzută în patima băuturii şi a cărei căsnicie cu managerul ei (Emilio Estevez, prezent cum se vede şi în distribuţie) se destramă văzând cu ochii.
Directorul hotelului, William H. Marcy, căsătorit cu Sharon Stone, cosmeticiana casei, veghează ca totul să fie la locul său şi, printre picături, întreţine o relaţie amoroasă ilicită cu atrăgătoarea telefonistă Heather Graham. O femeie din înalta societate, Helen Hunt, îşi face grave probleme că pantofii nu se asortează cu rochia pregătită pentru o recepţie şi încearcă cu disperare să facă rost de o pereche în culoarea potrivită.
Lindsay Lohan îşi scandalizează familia, când, spre a-l scăpa pe colegul ei de şcoală Elijah Wood (hobbitul Frodo din trilogia "Stăpânul inelelor") să fie recrutat şi trimis în Vietnam, anunţă pe nepusă masă că se va căsători cu acesta. Şi aşa mai departe.
Atentatul ucigaş
Practic, senatorul e un personaj tangenţial, prezenţa sa pluteşte în aer, dar nu se materializează. Imaginea sa o putem urmări doar prin intermediul unor fragmente din jurnalele de actualităţi. Momentul-cheie este acela când, după ce soseşte la hotel, unde toată lumea îl aşteaptă pentru aflarea rezultatelor unei importante consultări electorale, trece printr-un coridor de serviciu, pentru a saluta pe fanii săi care lucrează la bucătărie.
În acest moment, un terorist palestinian va trage în mulţimea care, cuprinsă de entuziasm, îl înconjoară pe Bobby, senatorul va muri în scurt timp, iar alte şase persoane vor fi rănite. Un vis al Americii se va spulbera.
Un îndemn post-mortem
În finalul filmului, se aude din off vocea calmă a lui Bobby Kennedy, îndemnând la combaterea injustiţiilor sociale, a rasismului, a prejudecăţilor de orice fel, a războiului. Sunt speranţele nu numai ale americanului de rând, dar ale noastre tuturor, iar "Bobby" este ca o prismă care reflectă aceste speranţe.
Reamintim că Hotelul Ambasador a fost demolat chiar în timpul când s-a turnat filmul, aripa în care s-a petrecut tragedia fiind, totuşi, temporar cruţată, pentru o notă de autenticitate sporită.
Destinul tragic al unui clan dinastic
De-a lungul anilor, un şir de evenimente tragice a lovit familia Kennedy, făcând să se vorbească de un adevărat blestem care ar plana asupra ei.
Încă în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Joseph P. Kennedy Jr., fiul mai mare al patriarhului familiei, multimilionarul Joseph Kennedy (a cărui avere a fost strânsă în împrejurările tulburi ale prohibiţiei), avea să moară, fiind doborât cu avionul în timpul unei misiuni deasupra Canalului Mânecii.
Două decenii mai târziu, la 22 noiembrie 1963, preşedintele John F. Kennedy, al doilea fiu al lui Joseph, cade la Dallas (Texas) lovit de gloanţele ucigaşe trase de Lee Harvey Oswald, circumstanţele asasinatului rămânând neclare până astăzi.
La 5 iunie 1968, senatorul Robert (Bobby) F. Kennedy, fratele lui John, este ţinta unui atentat la Los Angeles, imediat după victoria în alegerile preliminare din California care îi deschideau drumul spre învestitura Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial. Moare a doua zi.
În 1969 are loc aşa-numitul "incident de la Chappaquiddick": automobilul condus de un alt frate al lui John, senatorul Edward (Ted) Kennedy, se prăbuşeşte în apă de la înălţimea unui pod. Senatorul scapă cu viaţă, dar colaboratoarea sa, Mary Jo Kopechne, aflată în maşină (s-a vorbit despre o idilă secretă între cei doi) moare înecată. În urma întâmplării, Ted va renunţa definitiv la ambiţiile sale prezidenţiale.
În 1973, fiul său, Edward Kennedy Jr. suferă, ca urmare a unui cancer osos, amputarea piciorului drept, la vârsta de numai 12 ani.
În 1984, David A. Kennedy, unul din fiii lui Robert, este găsit mort într-o cameră de hotel, în urma unei supradoze de cocaină.
În 1997, Michael Kennedy, un alt fiu al lui Robert, moare într-un accident de schi.
În 1999, avionul pilotat de John F. Kennedy Jr., fiul fostului preşedinte, se prăbuşeşte în Oceanul Atlantic, alături de pilot pierzându-şi viaţa soţia şi cumnata lui.
În chip de contraargument la afirmaţiile despre existenţa unui "blestem" s-a susţinut că asemenea evenimente tragice intervin, într-o mai mică sau mai mare măsură, în toate familiile numeroase, dar că ele sunt mediatizate doar în cazul unui clan faimos.
S-a mai adus ca argument şi faptul că, urmare a bogăţiei lor, membrii familiei Kennedy duc un stil de viaţă diferit de cel al unor persoane obişnuite - majoritatea oamenilor, de exemplu, nu posedă ori nu pilotează avioane particulare - şi, în consecinţă, nu se află în situaţii primejdioase.