1 aprilie este Ziua păcălelilor. Cum a luat naştere această zi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto unsplash.com
Foto unsplash.com

În fiecare an, pe 1 aprilie este marcată Ziua păcălelilor, cunoscută şi ca Ziua păcălitului (April Fools' Day). La această dată, fiecare are prilejul de a face o glumă mai plăcută sau mai puţin plăcută persoanelor din jur, fie că vorbim de prieteni sau de străini.

Cum a apărut această tradiţie a Zilei Păcălelilor?

Tradiţia acestei zile a prins rădăcini încă din vremurile străvechi. Unii istorici consideră că obiceiul acestei zile este originar din Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou, de la 1 aprilie, la 1 ianuarie, când a fost adoptat şi calendarul gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care au continuat să celebreze Anul Nou pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ''păcăliţii de aprilie'', conform Agerpres.

Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit The Museum of Hoaxes din San Diego, California, un fragment dintr-un poem din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Există şi legend care atribuie obiceiul acestei zile perioadei romanilor care, împreună cu celţii, sărbătoreau un festival de glume în perioada echinocţiul de primăvară.

Cum se sărbătoreşte 1 aprilie în lume?

În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda există o tradiţie legată de Ziua păcălelilor, numită „poisson d'avril” (peştele lui aprilie). Tradiţia constă în a lipi pe spatele unei persoane un peşte din hârtie, fără ca acesta să îşi dea seama.

În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este marcată în anumite zone timp de două zile, persoana păcălită fiind numită „noddy”, în timp ce, în Scoţia, Ziua farselor este denumită în mod tradiţional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie - cea de sosire a primăverii (April cuckoo).

În Danemarca şi Suedia, Ziua păcălelilor se sărbătoreşte pe 1 mai, dar aceasta nu este atât de celebrate de oameni. Mulţi dintre ei ăşi păcălesc apropiaţii tot pe 1 aprilie.

În Spania, sărbătoarea a fost preluată de la francezi, spaniolii având şi propria lor zi a păcălelilor, pe 28 decembrie.Pe această dată, Spania marchează „Dia de los Santos Inocentes” (Masacrul Inoceţilor), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic”.

În unele state din sudul Americii se sărbătoreşte „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care începe cu şapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

Şi presa sărbătoreşte 1 Aprilie

De-a lungul timpul presa a profitat de ocazia acestei zile pentru a mai destinde atmodfera şi a face oamenii să uite de problemele din ţara lor. S-au făcut păcăleli pe reţelele de socializare, la TV, unele fiind apreciate, altele mai puţin.

Cu toate acestea, cele mai cunoscute farse şi, totodată, unele dintre cele mai îndragite sunt:

- scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011

- „Cultura de spaghete” BBC

- documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008)

- burgerul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998)

farsa 1 martie burger king sursa pixabay.com
Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite